Magazín Elita

Hudba léčí je odedávna známá věc

Hudba léčí je odedávna známá věc

Zmínky o léčebných účincích hudby jsou již v biblickém Starém zákoně, kde David léčil harfou deprese krále Saula. Benefiční koncert na podporu pacientů s ALS a jejich rodin, který se uskutečnil po třetí v Pražské křižovatce, nese tento fenomén hrdě dál. Tradiční akce, jejíž výtěžek poputuje na osobní asistenci pro pacienty a pomoc pro pečující, si letos připomíná heslo nejvíc vystihující to, co spojuje pacienty s ALS a jejich blízké:  Láska! Odhodlání! Přátelství! Bojovníci!

Spolek Alsa přes sedm let sdružuje odborníky a profesionály se zájmem o amyotrofickou laterární sklerózu čili ALS. Jednou z činností spolku je i osvěta, pomocí které se snaží dostat do povědomí veřejnosti informace o této nevyléčitelné chorobě. Ta postihuje motorické neurony mozku a míchy. Večerem v kostele sv. Anny provázela moderátorka a ambasadorka AlsyDaniela Písařovicová a vystupovali Ondřej Gregor Brzobohatý, Lenka Dusilová, Ondřej Ruml, Tamara Klusová, David Kraus, Annamária d’Almeida, Kateřina Pechová, kapela Jamaron, Pavel Batěk a Projekt Salomé.

Pacienti, kterým lékaři diagnostikují amyotrofickou laterární sklerózu, ztrácejí postupně schopnost ovládat svůj svalový aparát. Brzy si sami neporadí a potřebují konstantní péči. „Alsa vznikla na půdě Neurologické kliniky VFN a jejím podnětem byla nulová následná péče o nemocné s ALS. Na rozdíl od jiných onemocnění v té době pro pacienty s ALS neexistovala žádná zastupující pacientská organizace,“ vysvětluje ředitelka spolku Alsa, Eva Bezuchová.

Podpořit pacienty a jejich blízké přišla i známá česká zpěvačka a devítinásobná držitelka výročních cen Anděl, Lenka Dusilová, pro níž je hudba neodmyslitelnou součástí života. „Moje zkušenost s léčivou mocí hudby je v podstatě celoživotní a hudba mě v mnoha temných obdobích zachraňuje a můžu skrz ni odplavovat smutky a tíhy a sdílet svoje zkušenosti. Účastním se projektů, se kterými rezonuji a cítím, že můžu pomoct je zviditelnit a získat pro ně prostředky,“ svěřuje se talentovaná Lenka Dusilová.

Mezi jednotlivými hudebními vystoupeními měli účastníci možnost shlédnout medailonky o některých pacientech, které má spolek ve své péči. Když se řekne ALS, stále mnoho lidí neví, kam nemoc zařadit. A už vůbec si nedokážou představit, jak vypadá denní režim takového pacienta, či co obnáší péče o něj. Tu často poskytují jeho nejbližší, protože na zaplacení profesionálního pečovatele mnohdy nejsou peníze. „Pokud někomu diagnostikují ALS, první linii péče poskytuje rodina. Často ale dochází k tomu, že zapomene pečovat sama o sebe nebo vůbec neví, jak si nastavit rodinný režim. Celkově je péče o ALS pacienta velmi nákladná, a kromě pomůcek a úprav bytu vydává rodina nemalé peníze za vitamíny a suplementy. Pečujícím se mnohdy nedostává potřebné pomoci, nebo si myslí, že vše zvládnou sami. To často vede k syndromu vyhoření. Naším úkolem je tedy pečovat nejen o pacienty, ale také o jejich partnery a nejbližší,“ říká Monika Kekrtová, jednatelka spolku Alsa.

Již tradiční součástí programu bylo vystoupení Ondřeje Gregora Brzobohatého, který Alse pomáhá dlouhodobě. „Koncerty pro Alsu jsou vždycky krásné a neobyčejné. Myslím si, že je to energií, kterou publikum dokáže vytvořit. Všichni totiž víme, proč tu jsme – na podporu lidí, se kterými se osud nemazlil a kteří přesto bojují dál. Jsem rád, že jim mohu pomoci něčím, co denně pomáhá mě – hudbou. Díky ní jsem prakticky den, co den připojen na nabíječku, takže mé životní baterky nikdy neslábnou,“ komentuje hudební skladatel, zpěvák a textař Brzobohatý.

Hlavním cílem benefičního koncertu bylo vybrat peníze potřebné na bezprostřední pomoc pacientům. „Z příspěvků hradíme pomůcky, rekondiční pobyty nebo individuální péči přímo v domovech nemocných. Domácí péče výrazně zvyšuje kvalitu života, který mu ještě zbývá. Přispět lze také formou DMS, nebo pravidelně, měsíčně stanovenou částkou na jeden z našich účtů,“ objasňuje formu pomoci Monika Kekrtová.

Alsu nepodporují pouze jednotlivci, ale celé společnosti. Jedním takovým sponzorem je sázková kancelář Fortuna. „Fortuna je fotbalová firma a zajímá nás vše, co se kolem tohoto sportu děje. Na jedné akci jsem měl možnost poznat Vladimíra Mikuláše (pacient s ALS, fyzioterapeut fotbalové reprezentace) a to v době, kdy nebylo na první pohled jasné, jaké životní výzvě Vladimír čelí. Postupem času jsme se dozvídali stále víc a s tím i poznali spolek Alsa. Když jsme zjistili, jakou práci spolek odvádí, museli jsme zareagovat. Stát se generálním partnerem byl přirozený vývoj situace. Je pro nás radost Alsu pomáhat zviditelnit ale i finančně podpořit,“ vysvětluje generální ředitel společnosti, David Vaněk.

Koncert byl jako každý rok doplněn i o křest charitativního kalendáře, který vznikal letos na jaře pod taktovkou české fotografky Alžběty Jungrové, a který spolek Alsa připravuje již šestým rokem ve spolupráci se známým výrobcem fotoproduktů CEWE. Letos se focení kromě ambasadorů zúčastnili i pacienti – s Taťjanou Medveckou se fotil Martin Přecechtěl a s Janou Plodkovou uvidíte v kalendáři Tomáše Hrubého.

Podpořte pacienty koupí kalendáře, dárcovskou SMS, nebo příspěvkem na jeden z jejich bankovních účtů: 264119697/0300 (provozní účet) nebo 5001495992/0300 (transparentní účet)

Foto: Alsa z.s.

Fotogalerie
14907 14908 14909 14910

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih