Magazín Elita

Za renezancí špaldy stojí PROBIO, kterému za to patří dík!

Za renezancí špaldy stojí PROBIO, kterému za to patří dík!

Špalda má příjemnou, oříškovou chuť. Ale její hlavní deviza spočívá v optimálním výživovém složení, protože ve srovnání s klasickou pšenicí má větší množství bílkovin i vitamínů. To podstatné je ovšem lepek. Stále více lidí začíná mít problémy s klasickou pšenicí, která je vyšlechtěná na výnos a naše organismy nejsou zvyklé na tak velké množství pšeničného lepku. To se projevuje problémy při trávení, každým rokem se u nás zvyšuje počet celiaků. 

Špalda je na rozdíl od pšenice lépe stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek. Nejde sice o bezlepkovou potravinu, ale o výjimečný prostředek prevence. „Chléb ze špaldy, pokud bude navíc kváskový, je pro naše střeva téměř jako lék,“ tvrdí Martin Hutař, spolumajitel společnosti PROBIO, která stojí za renezancí špaldy v Česku. A připomíná, že se ryzí špaldě dokonce říká léčivé obilí. O to více mrzí, že se v současné době objevují na trhu produkty, především mouky, umleté z křížence špaldy s pšenicí setou nebo produkty v nichž je přímo přimíchaná mouka pšeničná do špaldové. To se samozřejmě projeví v nižší ceně, jenže tyto už nechutnají a ani neobsahují to, co dělá ryzí špaldu špaldou. Touto cestou PROBIO nejde a nechce jít. Je dobře, že již dnes má inspekce metody, jak „pravost“ špaldy a výrobků z ní měřit a kontrolovat.“

Přestože se špalda kdysi pěstovala po celé Evropě, během 20. století z našich polí zmizela. Především z ekonomických důvodů, neboť její pěstování je ve srovnání s pšenicí mnohem náročnější. O její návrat k českým zákazníkům se postarala právě společnost PROBIO, která již v roce 1989 propašovala z Rakouska tři pytle špaldy, které zasela na kopci nad Starým Městem pod Sněžníkem. Dnes se špalda u nás pěstuje na několika tisících hektarech a současně je synonymem ekologického zemědělství v České republice. 

„Špaldě jsme u nás znova „prošlapali“ cestu. Ukázali jsme lidem, které zajímá zdravá výživa, jak ji správně využívat a jaké pokrmy z ní připravit. Pěstujeme si vlastní osivo, špalda roste na našich polích ve Velkých Hostěrádkách i na farmách našich dlouholetých pěstitelů,“ říká Martin Hutař s tím, že špalda společnosti PROBIO je stále ryzí a nepřešlechtěná. Na rozdíl od geneticky modifikované „pološpaldy“, která se v posledních letech objevila na trhu.

Špaldu je možné zpracovat a využít nejrůznějšími způsoby. Připravují se z ní kroupy, krupice i mouka všech granulací. Na trhu jsou také špaldové těstoviny, pečivo i chléb. Oblíbené je též špaldové kernotto.

Fotogalerie
14905 14906

Další články z rubriky

Praha patří mezi nejkrásnější města planety, je krásná, i když slunce nesvítí

Praha patří mezi nejkrásnější města planety, je krásná, i když slunce nesvítí

Segafredo nabízí novou prémiovou instantní kávu

Segafredo nabízí novou prémiovou instantní kávu

Old Town Square Residence by Emblem  je ubytování na správné adrese

Old Town Square Residence by Emblem je ubytování na správné adrese

Podzimní recepty, které zahřejí

Podzimní recepty, které zahřejí

Po více než 100 letech vytváří značka Božkov nový bylinný likér dle tradičních postupů

Po více než 100 letech vytváří značka Božkov nový bylinný likér dle tradičních postupů