Magazín Elita

Sběr hroznů vína vrcholí. Jaký asi bude letošní ročník?

Sběr hroznů vína vrcholí. Jaký asi bude letošní ročník?

Tuzemského vína jsou už nějaký čas na vzestupu. Vinařské regiony jsou hojně navštěvovány a se zájmem sledují, jak se vydařil daný ročník. Hlavní roli hraje vždy počasí. Letos byla kvůli delší zimě réva zpožděná, červenec byl teplý, srpen zase deštivý. Nakonec se karta obrátila a krásné září s minimem srážek věstí dobrý rok! Ale o skutečném potenciálu vín ročníku 2021 se u vybraných odrůd přesvědčíme až v listopadu v podobě Svatomartinských vín, u většiny ostatních pak až na jaře.

Loňský rok přinesl to, z čeho mívají vinaři každoročně obavy, a to velké množství srážek na podzim, v klíčovém období dozrávání hroznů. Vína ročníku 2020 jsou tak zajímavá, převážně lehčího charakteru, ale bez většího potenciálu na delší ležení. „Rok 2018 byl hodně teplý, sklizeň začala již v srpnu a končila na konci září. Tento rok byl velmi dobrý na červená vína, která nyní přicházejí na trh a vykazují vysokou kvalitu. Ročník 2019 nebyl tak horký, a proto přinesl zajímavá bílá vína. Výjimečné kvality najdete hlavně u odrůd Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský,“ vypočítává hlavní sommelier Salonu vín ČR Marek Babisz a ukazuje, jak rozmanitá vína díky různým podmínkám a průběhu roku mohou na jednom území vzniknout.

Na kvalitu vína má vliv řada faktorů. Vedle půdy a počasí hrají zásadní roli schopnosti vinaře a využití moderních technologií. Při samotné sklizni je nejdůležitější převést hrozny co nejrychleji do vinařství, aby měly co nejméně kontaktů se vzduchem a nedocházelo k oxidaci. „Čím je proces sklizně a převozu hroznů šetrnější, tím lepší je výchozí pozice a potenciál pro dobé víno,“ vysvětluje Marek Babisz. Po vylisování moštu dochází už ke kvašení, kdy se cukry změní na alkohol.

Tradiční šlapání hroznů ovšem zůstává jen atrakcí pro turisty, kteří se stoupající popularitou vína stále častěji míří do vinařských regionů. Zde objevují nejen samotné vinaře a vinařství, ale také malebnou krajinu ozdobenou desítky let starými vinohrady, tradičními sklepy i moderními vinařskými domy, jakými se může pochlubit třeba Vinařství Sonberk, Vinařství Lahofer a mnohá další. Příjemný čas strávený ve vinařském regionu je společně s nákupy vína přímo u vinařů dalším impulsem k rozvoji vinařských obcí a tím k rozkvětu této dlouhé a bohulibé tradice.
Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz

 

Fotogalerie
14778 14779 14780

Další články z rubriky

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future