Magazín Elita

Motto 12. ročníku Dne Dyslexie: „I andělé mohou dělat chyby v psaní, čtení a počítní“

Motto 12. ročníku Dne Dyslexie: „I andělé mohou dělat chyby v psaní, čtení a počítní“

Letošní 12. ročník Dne Dyslexie slaví děti jen v České republice. Umělkyně Alena Kupčíková, která tento den založila, otevírá letošní workshopy s otázkami. Je dyslexie velký problém nebo je to dar? Lze ji nějak uchopit a žít s tímto znevýhodněním? Jak na to? Žije společnost s předsudky, že dělat pravopisné chyby je vizitkou hlupáka? Den je otevřený všem, bez ohledu na věk či vzdělání. Děti nebo i dospělí, kteří prošli a procházejí školou mnohdy s velkou úhonou na duši hledají pomoc. Den Dyslexie jim může ukázat jak na všechny DYS, ať už je to psaní (dysgrafie), čtení (dyslexie), počítání (dyskalkulie), porucha řeči (dysfázie) nebo známé ADHD.
Výtvarná umělkyně MgA. Alena Kupčíková Ph.D., a zároveň zakladatelka Dne Dyslexie, říká: „Každý i andělé mohou dělat chyby v psaní, čtení a počítání. To znamená, že dyslexii může mít kdokoliv, bez ohledu na pohlaví, věk či vzdělání. Dyslexie nejde v běžném životě na první pohled poznat, ale při projevu můžete někdy působit, že jste v obalu chaosu. Můžete se špatně vyjadřovat, napíšete vzkaz plný hrubek nebo totálně nečitelně a jako dyskalkulik můžete přijít na schůzku jiný den, protože si špatně zapíšete datum. Prostě vnímáte jinak a jste totální ne-praktik. Každému DYS jde, nebo nejde něco jiného, neexistuje na to jedna univerzální ROVNICE. Na Dni Dyslexie se představíme opět my všichni, co dyslexii máme a budeme sdílet,  jak jsme se s tím vypořádali ve svých životech. Můžete se těšit na workshopy s výtvarnými umělci, kteří svými úspěchy dokazují, jak jde s dyslexií žít a realizovat své sny. Zajímavé a přínosné budou i workshopy s odborníky, kteří se zabývají různými spektry těchto znevýhodnění. Snažíme se ukázat možnosti a najít společné řešení.

Workshopy budou probíhat po celý den souběžně
Za odborníky: Jana Štěpánová, speciální pedagožka s vlastní praxí, otevírá otázku: Dyslexie, nezralost nebo vizuální stres?Stanislava Emmerlingová, speciální pedagožka,poukazuje na emocionální příčiny vzniku poruch DYS z epigenetického pohledu (dědičnost a vlivy prostředí). Lenka Krejčová, psycholožka, která v DYS-centru Praha provádí diagnostiku dětí, dospívajících i dospělých. Renáta Wolfová, speciální pedagožka s vlastní praxi a spoluautorka online aplikace „Včelka na podporu čtenářských dovedností“. Když barvy pomáhají číst nejen dyslektikům  a Libor Štěpán, odborník na Irlen syndrom. Jak na angličtinu, když nám nejde ani čeština a vůbec jak uchopit cizí jazyky, Alena Krömerová, překladatelka a tlumočnice. Dagmar Rýdlová, autorka programu Jazyky bez bariér – logopedie – výuka angličtiny a dalších jazyků. Workshopy s umělci: sochařka, Markéta Korečková vytvoří  trojrozměrné objekty pomocí dvojrozměrného listu papíru a bude se věnovat práci s třetím rozměrem, geometrií, počítání a odhadu. Kateřina Novotná, sochařka a malířka s workshopem Slova jako šperk, šperk jako objekt? Sám sobě šperkem. Multimediální slabikář a testy pro prevenci dyslexie a jak na písmenka, které jsou všude kolem nás, napoví sochařka a malířka Alena Kupčíková. Režisér Jaroslav Černý, autor filmu DAR dyslexie, pohovoří o své zkušenosti. Fotograf a soustružník, Jindřich Matěk, který dokáže uchopit svoji dyslexii a s dětmi bude skládá objekty do tvaru písmen a slov.
O Dnu Dyslexie:
Den Dyslexie, který byl vyhlášen poprvé na světě dne 9.9.2010 v Národní galerii v Praze.
Den Dyslexie založila výtvarná umělkyně Alena Kupčíková, která je sama tímto znevýhodněním „obdarována“. Během 12ti let se k ní připojili další umělci a odborníci. Vznikl také film v koprodukci České Televize režiséra Jaroslava Černého „Dar dyslexie“.

Velice děkujeme všem účastníkům a organizátorům:
Magistrátu hlavního města Prahy www.praha.eu, DDM Praha 7 www.ddmpraha7.cz, Vodárenská věži na Letné www.vodarenskavezletna.cz, DYS - Umění a věda na podporu dyslektickým dětem, z.s. www.dys.cz, jazykovému centru Red languages www.redlanguages.cz, Pražskému Patriotu www.prazskypatriot.cz, vydavatelství Portál www.portal.cz, www.jazyky-bez-barier.cz, www.specialnipedagog.eu, www.branakekniham.cz, www.vizualnistres.cz, www.vizualnistres.cz, www.branakekniham.cz, www.specped.eu , www.alenakupcikova.cz, www.jaroslavcerny.cz, www.emmerlingova.cz, a dalším. V neposlední řadě děkujeme našim blízkým, kteří nám vždy pomáhají s přípravou a podporují nás.

Základní informace:
Kde: Vodárenská věž na Letné
Na Výšinách 1000/1, 170 00 Praha 7, vchod z ulice Korunovační.
www.vodarenskavezletna.cz

Program workshopu
9. září 2021:
10:00 - 18:00 hod. - workshopy

Vstupné ZDARMA


Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec