Magazín Elita

Vychutnejte si babí léto ve společnosti oceňovaných vín

Vychutnejte si babí léto ve společnosti oceňovaných vín

Babí léto nás jako každý rok láká užít si poslední teplé podvečery venku na terase, se sklenkou dobrého vína v ruce. Rádi bychom váš odpočinkový čas pozdvihli na opravdový zážitek. Proto jsme pro vás spolu se sommelierem Martinem Sedlákem připravili unikátní výběr těch nejlepších vín z jižní Moravy. Vína, která jsme se vám rozhodli představit, jsou natolik výjimečná, že zaujala nejen laickou, ale i odbornou veřejnost a získala nejvyšší ocenění na prestižních vinařských soutěžích. Neváhejte a dopřejte si sváteční okamžiky s vybraným vínem. Na zdraví!

Habánské sklepy Rulandské modré výběr z hroznů 2018

Opojné víno působí jako pohlazení pro chuťové pohárky. Cihlově zbarvené Rulandské modré si vás získá svou intenzivní ovocnou vůní. Při napití postupně ucítíte chuť kompotovaných jahod propojenou s měkkostí vyzrálých tříslovin. Výrazný dotek dřeva dodává vínu komplexnost, ale zároveň ukazuje ještě mladost a velký potenciál dalšího zrání. Toto výjimečné víno zabodovalo na prestižních vinařských soutěžích a zvítězilo na Valtických vinných trzích 2021, kde se stalo šampionem červených vín.  

Doporučená teplota podávání: 14–16 °C

Doporučená cena: 499 Kč, www.osobnivinoteka.cz

TIP SOMMELIERA: Chladit se musí i červená vína. Záleží na odrůdě, ale ideální teplota pro podávání je mezi 14–16 °C. Lehčím červeným a mladým vínům svědčí nižší hranice. Starší a sladší vína vyniknou při vyšší teplotě, nikdy však ne více než 19 stupňů.

Chateau Bzenec Ryzlink rýnský 2017 VOC Bzenec

Tento Ryzlink rýnský vás zaujme sytou zlatavou barvou a krásnou jiskrností. Nadechněte se vyzrálé vůně, ve které se jemně mísí tóny květin i lahodného ovoce. Ve středně plné chuti tohoto Ryzlinku z roku 2017 převládá ovocný charakter s delším minerálním závěrem a příjemným poměrem cukru a kyselin. Jeho lehce ovocná chuť se skvěle hodí ke grilovaným rybám nebo k pečené drůbeži. Toto víno, jež je opravdovým zážitkem pro smysly, ohromilo odbornou porotu na soutěži Decanter World Wine Awards, kde získalo 95 bodů ze 100! Zlatou medaili si ale Ryzlink rýnský z vinařství Chateau Bzenec letos odnesl také z prestižních soutěží, jako jsou Vinařské Litoměřice 2021, Valtické vinné trhy 2021, GRAND PRIX VINEX 2021 či Salon vín 2021.

Doporučená teplota podávání: 9–11 °C

Doporučená cena: 199 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

TIP SOMMELIERA: Do tichých vín nepatří led. Raději je dejte s předstihem do ledničky, aby se postupným chlazením teplota vína pohybovala mezi 9-11 stupni Celsia. Při správné teplotě bude víno svěží a nejlépe si jej vychutnáte.

Vinařství Pavlov Chardonnay 2017 výběr z hroznů

Víno zlatavé barvy vás okouzlí intenzivním aroma dobře vyzrálých hroznů, ve kterém vyniká vůně hrušek a broskví, s jemným podtónem lískových oříšků. Ovocná chuť dokonale koresponduje s vůni vína doplněnou o příjemnou kyselinku v závěru. Příjemně plná, krásně strukturovaná chuť značí velký potenciál tohoto Chardonnay. Lahodné víno svou chutí skvěle doplní pokrmy z pečené drůbeže. Hodí se však také k jemné úpravě vepřového masa. Není překvapením, že si skvostné Chardonnay z Vinařství Pavlov získalo porotu takových vinařských soutěží, jako jsou Valtické vinné trhy 2021 nebo SALON VÍN 2021, kde získalo zlatou medaili. Ocenění však obdrželo také například na GRAND PRIX VINEX 2021 nebo Decanter World Wine Awards.

Doporučená teplota podávání: 9–11 °C

Doporučená cena: 250 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

TIP SOMMELIERA: Pro podávání bílého vína, obzvláště Chardonnay, se skvěle hodí menší sklenka tulipánovitého tvaru, která se kónicky zužuje směrem k hrdlu a dokonale tak umocní aromatické projevy vína.

Fotogalerie
14575 14576 14577

Další články z rubriky

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou