Výlety po naší zemí jsou více než aktuální a pokud nechcete být odkázáni jen na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravíte jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Jako hlavní potravinu jsme vybrali brambory. Jsou levné, přirozeně bezlepkové, skvěle vás zasytí a zároveň jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny (včetně esenciálních aminokyselin) a jsou téměř bez tuku. Brambory na ohni navíc ve většině z nás vyvolávají krásné vzpomínky na dětství u táboráku. Pokud chcete podpořit lokální pěstitele a farmáře, dávejte vždy přednost bramborám z české produkce.
Bramborové špízy
Špízy jsou výborné, a přitom jednoduché zároveň – ideální volba pro vaši dovolenou. Vegetariáni mohou nahradit slaninu či klobásu například sýrem haloumi.
Suroviny na 4 porce
- 500 g českých brambor
 - 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy (či grilovacího sýra)
 - cibule
 - dle chuti cuketa, papriky nebo žampiony
 - sůl, pepř, grilovací koření
 - olej
 
Postup
Rané brambory pouze omyjte a nakrájejte na širší plátky. Konzumní musíte předem oloupat. Slaninu nakrájejte na čtverečky. Máte-li klobásy, nakrájejte je na kolečka. Zeleninu omyjte a také nakrájejte na kolečka. Na jehlu nebo špejli dávejte střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu. Špízy pak ze všech stran osolte a opepřete. Dále je můžete posypat grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením či bylinkami. Špízy pokapejte olejem a vložte je nad oheň či na gril případně do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 30 až 40 minut.
Pečené brambory
Tuto osvědčenou klasiku můžete připravit i na kempingovém vařiči.
Za použití pánve s poklicí bude pokrm hotový v mžiku.
Suroviny na 2 porce
- 600 g českých brambor
 - 2 polévkové lžíce oleje
 - 2 cibule
 - případně šunka nebo slanina
 - sůl a pepř
 
Postup
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. Nakrájené brambory smažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou – pak je promíchejte a smažte dalších 5 minut. Přidejte cibuli a slaninu, přikryjte poklicí a poté smažte ještě cca 5 minut. Dochuťte pepřem a solí a servírujte.
Eintopf vydatná polévka se zeleninou
Ideální pokrmy na cesty jsou také ty, které se dají připravit v jednom hrnci – tzv. eintopf recepty.
Suroviny na 4 porce
- 2 lžíce oleje
 - 1 cibule
 - 3 stroužky česneku
 - 5 mrkví
 - 6 českých brambor typu B
 - 2 rajčata
 - 1 plechovka sterilovaných fazolí
 - půl plechovky sterilované kukuřice
 - trocha zelených fazolek
 - sladká paprika, majoránka, sůl a pepř
 - 800 ml zeleninového či hovězího vývaru
 - bobkový list na ozdobu
 - chléb jako příloha
 
Postup
Na oleji orestujte na větší kousky nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kolečka oloupané mrkve a větší kousky brambor. Krátce orestujte, zasypte sladkou paprikou (může být i uzená), majoránkou, dochuťte solí a pepřem a zalijte vývarem. Duste asi 20 minut. Eintopf se nebojte průběžně podlévat vývarem. Brambory se tak budou dusit a rychleji změknou. Na závěr přidejte slité fazole, zelené fazolky, kukuřici a na kostičky nakrájená rajčata a povařte ještě 5 minut. Odstavte a můžete podávat s chlebem.
Fotogalerie













