Magazín Elita

Na horách to zkuste z kopce dolů taky na kole

Na horách to zkuste z kopce dolů taky na kole

Pěší túry, pochody, procházky, vycházky a jiné další aktivity spojené s chůzí patří k letním pobytům na horách tak nějak už tradičně. Stejně jako vyjížďky, projížďky a cyklovýlety. Teď už i pěkně pohodlně na elektrokolech, která pomohou zdolat i značná převýšení bez pocitu, že jste právě vyb….li plíce a nohy máte v betonu. S čím jste se už na horách určitě taky setkali, ale možná vás ani nenapadlo si to vyzkoušet, protože na první pohled vypadá, eufemisticky řečeno, hodně dobrodružně (pocity starostlivých maminek pak jako: „Ježišmarjá, to jsou úplný blázni, vždyť se totálně rozsekaj“), je sjezd na horských kolech.

Tedy horských ne zrovna v tom slova smyslu, jak si podobný velociped běžně představujeme. Jde o speciálně vyráběná kola – biky pro jízdu z kopce dolů. Downhill má v ČR aktuálně již hodně příznivců, řada horských středisek vybudovala pro tento stále relativně mladý sport speciální trasy – bikeparky, a věnuje se mj. výuce tohoto způsobu ježdění po horách. Maminky si proto mohou oddychnout. Ti údajní šílenci, co se v jejich očích spouští bezhlavě dolů, mají za sebou tréninkovou průpravu, s níž je tento sport stejně tak (ne) bezpečný jako každý jiný, od fotbalu po hokej. 

A jak vypadá příprava mladého bikera, tedy ještě ne bikera, ale kluka nebo holky, co umí jezdit na kole a chtěli by si to taky vyzkoušet na biku pro downhill? „U nás začínáme s výukou dětí už od 8 let. Věnují se jim profesionální instruktoři, vždy nejprve na cvičném hřišti naší školy. Tady se žáci bezpečně naučí zvládat všechny prvky, které budou potřebovat při jízdě v bikeparku nebo mimo zpevněné cesty,“ říká Jan Kasík z Gravity Academy šumavského areálu Ski&Bike Špičák, jehož bikepark patří k prvně postaveným v Česku a pyšní se svými tratěmi napříč Evropou, ale i světem. Vždyť už 10 let se tady jezdí mezinárodní závody s účastí bikerů nejen z celé Evropy, ale i Nového Zélandu, Austrálie, Chile nebo Argentiny.

 „Po zvládnutí základních prvků, důležitých pro cyklistický sjezd v horském terénu, jako je např. brždění, průjezd klopenou zatáčkou a dalších, pak žák, stále ale v doprovodu instruktora, vyjede lanovkou do samotného bikeparku, kde začínají pilovat dovednosti na těch nejjednodušších trailech,“ přibližuje přístup v tréninku na šumavském Špičáku Kasík. Teprve za mnoho lekcí a možná i pár let vede cesta třeba až na zdejší trať Struggle, kde si to při závodech rozdává až 400 bikerů a bikerek z celého světa.

Ve středisku doporučují zapůjčení kola a vybavení ze zdejší půjčovny, což je ideální pro absolvování výuky. Dětem potom stačí pouze sportovní oblečení podle aktuálního počasí a boty s rovnou podrážkou. „Naši žáci se vždy naučí spoustu nového, užijí si zábavný den a často objeví v bikeparkovém ježdění nový koníček,“ láká J.Kasík. Do špičácké Gravity Academy běžně míří kromě dětí také dospělí, kteří chtějí s tímto sportem začít nebo se chtějí v některých jízdních dovednostech zdokonalit.

„Pokud děti na kole už jezdí nebo třeba i závodí v jiné disciplíně, tak i již takto zdatným pomůžeme zdokonalit techniku nejen při jízdě z kopce dolů. Často k nám chodí jak děti tak dospělí, kteří jezdí např. XC maratony typu Kolo pro život a chtějí zdokonalit techniku,“ dodává J.Kasík

No a těm, které ani špičácký přístup k tomuto sportu nepřesvědčil, nezbývá než popřát hezkou túru. Tady na Železnorudsku třeba lanovkou na vrchol Špičáku (1202 metrů) s rozhlednou (plus dalších 26 metrů) a z výšky 1228 metrů shlédnout třeba Alpy. A pak vyrazit na výlet na zdejší jedinečná ledovcová jezera Černé nebo Čertovo.

Fotogalerie
14421

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih