Magazín Elita

Zelenina a grilování: Vyzkoušejte vegetariánské recepty

Zelenina a grilování: Vyzkoušejte vegetariánské recepty

Už jste přesyceni klasickými lahůdkami z grilu a rádi byste si dopřáli něco nového? Zkuste vegetariánské recepty. Zbavte se předsudků o tom, že vás zelenina nezasytí a vyzkoušejte namísto tradiční masité verze s opečenými houskami grilovanou zeleninu. Uvidíte, že si pochutnáte!

Možná se obáváte, že ať už maso v receptech nahradíte čímkoliv, nebude mít výsledná pochoutka tu pravou chuť. Pravdou sice je, že masu stačí opravdu málo, aby dosáhlo šťavnatosti a skvělé chuti. A to zejména koření, často jen sůl a pepř. U zeleniny si ale se základním kořením nevystačíte, neboť povrchové opečení dostatek příchuti nepřinese. Nebojte se a zvýrazněte ji kombinací více surovin. 

Čím maso nahradit?

Nejčastější alternativou jsou rozmixované, uvařené luštěniny. Mají totiž vhodnou strukturu, a přestože je jejich chuť méně výrazná, snadno ji dotvoříte právě pomocí grilované zeleniny a správné volby koření. Na vegetariánské burgery se ale budou hodit i zeleninové placičky ve formě karbanátků. Nejčastěji se využívá červená řepa a cuketa.

Zelenina je základ

Než se pustíte do grilování, je dobré obstarat si kvalitní zeleninu, ze které chcete burger připravovat. Zárukou kvality a skvělé chuti je zelenina pocházející z ekologického zemědělství, u níž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc byla vypěstována v souladu s přírodou. Ekofarmy nabízejí bio zeleninu na svých farmách nebo prostřednictví tzv. bedýnkových systémů. Seznam a interaktivní mapu s nabídkou produktů najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. Kvalitní zeleninu seženete i v obchodech, dejte si ale pozor, aby nesla označení logy biolistu nebo biozebry. Jen to vám zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

Náš tip: Hamburger z červené řepy

  • 2 ks bio červené řepy
  • 2 ks housek
  • 1 ks bio pečiva nakrájeného najemno
  • 100 ml bio vývaru
  • 1 ks bio vejce
  • 2 hrsti bio salátu
  • půlka bio cibule
  • 1 ks bio rajčete
  • 100 ml bio rostlinného oleje
  • lžíce tatarské omáčky
  • lžička bio hořčice
  • špetka bio mleté papriky
  • nasekané čerstvé bylinky v bio kvalitě
  • sůl a čerstvě namletý bio pepř

Pečivo nakrájené na malé kousky namočte do vývaru. Uvařenou řepu nejprve oloupejte a pak ji nastrouhejte na struhadle. Do směsi přidejte hořčici, koření, žloutek a také nasekané bylinky. Z hmoty vytvořte placičky, pokapejte je olejem a dejte na pár minut grilovat. Doporučujeme z každé strany asi pět minut. Na grilu také opečte rozkrojenou housku. Servírujte v housce pomazané tatarskou omáčkou, se salátem, rajčetem a cibulí.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


Další články z rubriky

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Sendviče, co vás dostanou do kolen – Pastrami Pop Up je zpátky v Holešovické tržnici!

Písecký víkend módy a designu

PURE fest