Magazín Elita

Znojemské kulturní léto přinese desítky koncertů nejrůznějších žánrů, festivaly a novou scénu u rotundy

Znojemské kulturní léto přinese desítky koncertů nejrůznějších žánrů, festivaly a novou scénu u rotundy

Tento způsob kulturního léta ve Znojmě se bude líbit. Čekají vás desítky zážitkových večerů u rotundy, multižánrový minifestival Playáda, přesunuté Pivní slavnosti, Divadelní Louka, Slavnosti okurek, Znojmo žije divadlem nebo program na Káře. „Koncept Znojemského kultruního léta bude opravdu jedinečný. Nejen, že se nám podařilo připravit opravdu našláplý program, ale dokázali jsme přesunout některé z neproběhlých akcí. Nově se také budeme moct řídit pravidlem jednotlivých dní. Těšit se tak můžete na Hradební pondělí, divadelní úterý, koncertní středu, páteční chill out párty a další. Koncepčně jsme pojali i vizualitu, která svým barevným kontrastem propojí jednotlivé akce a představí vždy místo konání,“ láká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Program u rotundy

Nejvyhledávanějím místem se v centru Znojma stává prostranství u rotundy sv. Kateřiny a vlastně i celý areál pivovaru, který v minulých letech prošel rozsáhlou revitalizací. Právě proto tam bude umístěna nová scéna, na které se odehraje hned několik koncertů. Vystoupí Thom Artway, Bookie Baker, Cimbálová muzika Antonína Stehlíka s hosty, Tereza Wrau, Spokotrio, Diva Baara, Voices a další. Kromě toho se můžete těšit na páteční chill out párty, kde nebudou chybět letní drinky a plážová lehátka. Prostě letní pohoda, jak se patří.

Program na Káře

Čarodějnice už letos asi upálit nestihneme, ale můžete se s námi utábořit na Káře. Špekáčky s dalším občerstvením a koncertem nabídne Táborák na Káře, a to 21. července od 18 hodin. Vystoupí zpěvák Štěpán Hebík, který v květnu získal hudební cenu Anděl a patří k největším objevům hudební scény za uplynulý rok. Jeho vystoupení s projektem 7krát3 odpálí ve 20.30 hodin.

Všichni, kteří smutní, že jsme v květnu přišli o studentský Majáles a s ním spojené koncerty, si už nyní vytahují své diáře a značí si – Koncert Na Káře, 24. července, vystoupí Pekař, Majself a Yzomandias. Bude to velké.

Multižánrový minifestival Playáda

Už třetí ročník minifestivalu hudby nejrůznějších žánrů a opět dvakrát během léta. Ve středu 14. 7. a 11. 8. se v hradební příkopu u Střelniční věže představí kapely, které vás svým hudebním projevem vtáhnou do žánrů jako je třeba indie nebo alternativní rock. Letos budeme hostit znojemské uskupení The Forman, The Queues nebo interprety jako Johan V., Dukla a Teepee. Právě tato česká kapela dobývá nejen tuzemskou scénu, ale v loňském roce se ji pod bristkou produkcí podařilo vydat druhé album Where the Ocean Breaks. Ani tentokrát nebude chybět burgerová nabídka a výčepní stánek. Pohodové hudební večery začnou vždy v 19 hodin.

Pivní slavnosti

Červnová sobota, Horní náměstí plné vyznavačů energické muziky a znojemského piva – tak vypadaly Pivní slavnosti v předešlých letech. Co když ale zůstaneme v místech, kde se pivo vaří a pozveme vás přímo do areálu pivovaru? Spolu se Znojemským městským pivovarem jsme na sobotu 7. srpna naplánovali tři hudební scény, a to na prostranství u rotundy, před Enotékou a na pivovarské Zahrádce, kde vystoupí interpeti jako Kapitán Demo, Gaiah Mesiah, Marcell, Totální nasazení, Vojtanno a další . To nejdůležitější ale nabídne právě místní pivovar. Těšit se můžete na tradiční výběry piva a na další gastronomickou nabídku.

Divadelní Louka

Lámali jsme si hlavu, jak co nejdříve a pro co nejvíce diváků nabídnout inscenace z programu Městského divadla Znojmo. Všechny cesty nás přivedly na nádvoří Louckého kláštera, kde v létě vyroste open air scéna. V autentickém prostředí historického bloku kláštera jsme schopni přijmout až 400 diváků, kteří se mohou těšit na činoherní inscenace jako Šest v tom, Hodina duchů, Svatba bez obřadu a koncertní vystoupení dívčí kapely Patricie Fuxové s názvem Vesna. Vstupenky je možné zakoupit už nyní, a to na portálu vstupenkyznojmo.cz nebo v Turistickém informačním centru ve Znojmě. Vstup do areálu je z ulice Klášterní a otevřen bude vždy od 19 hodin.

Slavnosti okurek

I tyto slavnosti prošly několika změnami. Tou nejzásadnější je přesun z Masarykova náměstí na ulici Hradní, kde pomocí dekorací a stánků s nejrůznější nabídkou vytvoříme farmářské trhy se znojemskou okurkou v čele. Nebude chybět soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku, a kuchařská show, tentokrát v podaní michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. V části hudebního programu se kromě cimbálové muziky Pajtáš představí herec a zpěvák Dušan Vitázek se svoji kapelou. Těm nejmenším se bude určitě líbit možnost zavařování okurek za splněná stanoviště pod vedením vodáckého oddílu Neptun nebo návštěva řemeslných dílen. Slavnosti proběhnou v pátek 6. srpna od 9.30 hodin.

Znojmo žije divadlem

Jedinečný divadelní festival se po mimořádném přemístění vrací zpět do své domovské scény cirkusového šapita. Od 17. do 22. srpna ožije nejen Horní náměstí, ale díky pouličním představním i třeba ulice Obroková, Hradní a Slepičí trh. Hostit budeme Kočovný kabaret Bolka Polívky, Divadlo na zábradlí, Divadlo na Jezerce, Divadlo Spektákl, uskupení The Looser(s), Squadra Sua, Divadlo Demago a v jediném koncertu festivalu také mistra světa v lopingu, zpěváka En.Dru s Jenem Hovorkou. Kompletní program naleznete na webu Znojemské Besedy. Vstupenky můžete kupovat už nyní, a to na portálu vstupenkyznojmo.cz nebo v Turistikcém informačním centru na ulici Obroková.

Divadelní úterý

Právě úterý bude zpravidla patřit divadelním inscenacím, které se odehrají v hradebním příkopě u Střelniční věže. Ke zhlédnutí bude Dámský Gambit a Revizor v podání Divadelního spolku Rotunda, a autorská komedie Tahat kačera v podání Divadla 2-15. Na dolním nádvoří znojemského hradu se pak 24. srpna odehraje představení Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci. Diváci se mohou těšit na atraktivní jezdecké výkony, kaskadárské kousky i vtipné šarvátky z dob, kdy znojemský hrad byl baštou loupeživých rytířů. Jezdecké představení začne v 17 a 19 hodin.

Ponocný a prohlídky města Znojma

O atmosféru nočního historického centra se bude starat ponocný. Ohlašovat večerku bude pravidelně v pondělí, ve středu a v pátek ve 21 hodin. Jeho trasa povede od radniční věže přes Masarykovo náměstí, přes ulici Mikuláškou k ulici Přemyslovců na Václavské náměstí a nakonec také na ulici Obrokovou. Pokud byste rádi viděli noční Znojmo z ptačí perspektivy, nenechte si ujít také večerní prohlídky radniční věže s ponocným. V nabídce nejdete opět i prohlídku Večerní město v pověstech a pro ty, kteří by se rádi ponořili do historie ikonických postav Znojma, může využít novou tematickou prohlídku Osobnosti Znojma.

Hradební pondělky

Pokud budete po náročném prázdninovém víkendu hledat odpočinkový program, měli byste s dětmi zavítat do Jižního hradebního příkopu a užít si od dopoledních hodin akci Hradební pondělí. Děti se můžou těšit na pohádkové vystoupení, ukázku dravého ptactva, střelbu z luku a také přehlídku zbraní, zbroje a na projížďky na ponících.

Podrobný program naleznete už nyní na webu znojemskabeseda.cz. Všechny akce proběhnou za akutálně nařízených opatřeních vztahující se na kulturní akce a prohlídky města.


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové