Magazín Elita

Den bez výčitek. Oslavte Mezinárodní den burgeru, jak se patří

Den bez výčitek. Oslavte Mezinárodní den burgeru, jak se patří

Jarní měsíce jsou obvykle spojovány s formováním postavy pro letní období. Málokdo tak věnuje pozornost tomu, že květen je měsícem burgerů, který letos vyvrcholí 28. května Mezinárodním dnem burgerů. Dáme jídlo se rozhodlo toto opomenutí napravit a připomenout významný den, kdy výčitky musí jít stranou a zůstává jen neodolatelná chuť na šťavnatý plátek masa, případně jeho rostlinnou alternativu.

Celosvětově oblíbená pochoutka, která se dočkala již tisíce variací, původně vznikla jako vedlejší produkt. Plátek mletého masa pocházel ze zbytků a méně žádaných částí poraženého zvířete. Byl také levnější, a tak v začátcích burgery jedli pouze ti, kdo si nemohli dovolit dražší a kvalitnější maso. 

Dnes je samozřejmě všechno jinak a burger najdete na menu nejdražších restaurací po celém světě. Například dánská Noma, několikrát oceněná jako nejlepší restaurace na světě, zařadila burger do své nabídky během pandemie a vyvolala tím mezinárodní úžas. Obrovskou popularitu burgerů dokazují také prodejní čísla Dáme jídlo: prozatím v roce 2021 přes svou platformu prodali více než 2 miliony burgerů, což by pokrylo téměř 4 fotbalová hřiště. Jenom letos si burger objednalo více než 350 tisíc zákazníků a v průměru si jich za tento rok dopřáli už šest. A nechybí ani kurióznější statistika - jeden jediný zákazník si za letošek stihl objednat již 300 burgerů!

Obdivuhodné také je, jak variabilní pokrm se z burgeru stal. Klasické masové verze doplňují vegetariánské a veganské alternativy, setkat se můžete i s barevnými houskami, různými druhy majonézy a variacemi zohledňujícími pestrost světových kuchyní. Můžete tak vyzkoušet burger se sýrem halloumi, nebo s mangovou salsou na thajský způsob. Fantazii se meze nekladou! Přesto podle statistik prodejů Dáme jídlo zůstává nejoblíbenější klasika: cheeseburger doplněný o hranolky a Coca-Colu. 

Už se vám sbíhají sliny? Pak není nic jednoduššího, než zavítat na aplikaci Dáme jídlo (ke stažení na App Store i Google play) a vybrat si z desítek restaurací tu pravou. Chutný burger vám kurýr doveze v průměru už za 30 minut, ještě teplý a šťavnatý. A pokud si chcete ten nejlepší burger připravit sami nebo pohostit i své přátele, vyzkoušejte službu rozvozu potravin Dáme market nebo Tesco, které najdete také v aplikaci či webové stránce Dáme jídlo. Zde seženete všechny potřebné suroviny včetně již dokonale dochuceného mletého masa vytvarovaného do podoby burgerů. Stačí jen vložit na gril a máte vyhráno.

Kdy jindy si vychutnat dokonale připravený burger než právě v květnu, měsíci věnovaném této globální gastronomické superstar.

Fotogalerie
14145 14146

Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové