Magazín Elita

Novopečený táta David Kraus opět pomáhá spolku Alsa

Novopečený táta David Kraus opět pomáhá spolku Alsa

Spolek Alsa poskytuje širokou škálu služeb pro pacienty s amyotrofickou laterální skleróza známou spíše pod zkratkou ALS. S rozpočtem neziskové organizaci již několik let pomáhá charitativní kalendář, a ten pro příští rok vzniká právě v těchto dnech. Pandemie se bohužel nevyhnula ani aktivitám spolku pomáhajícího těm, které postihlo stejné onemocnění jako světoznámého fyzika Stephena Hawkinga. Většinu své poradenské činnosti museli přesunout do virtuálního prostoru, nemohli kvůli vládním nařízením dojíždět za pacienty domů. S příchodem rozvolňování se ale spolek opět vrací do přímé práce s klienty.

Focení se letos naštěstí rozběhlo a odehrává se stejně jako minulý rok, ujala známá česká fotografka Alžběta Jungrová, která si pro rok 2022 vybrala Winternitzovu vilu na Smíchově od známého dua architektů Karla Lhoty a Adolfa Loose.  V kalendáři letos zazáří Linda Bartošová, Pavel Batěk, David Kraus, Táňa Medvecká a pacient Martin Přecechtěl, Dana Morávková, Kateřina Pechová, Daniela Písařovicová, Jana Plodková a pacient Tomáš Hrubý, Ondřej Ruml, David a Tomáš Svobodovi.

„Tematicky kalendář volně navazuje na ten minulý, který nesl název Pocity. Letos jsem si z těch pocitů vybrala dva – intimitu a blízkost. Jsou to emoce, které si asociuji s rodinou a domovem. Vybrala jsem si proto takový domov – nedomov, Winternitzovu vilu. Vilu stavěli pro rodinu, která si jí příliš neužila, protože její členy nedlouho na to odvezli do Osvětimi. Myslím si, že osudy místa a lidí s ALS spolu rezonuje. Oba jsou vytrženy z životní normality bez své vůle a musejí se smiřovat s novým, velmi těžkým osudem,“ vysvětluje své pohnutky oceňovaná fotografka Jungrová, která měla letošní focení pod svou taktovkou.

Letos si herečka Jana Plodková stoupla před objektiv spolu s pacientem s ALS, Tomášem Hrubým. „Nechal jsem se vyfotit na podporu Alsy a kvůli zvýšení povědomí o ALS, moc se o ní nemluví a lidi mnohdy ani neví, co to je. Focení bylo super, Jana je moc milá a celý realizační tým se o nás skvěle staral,“ popisuje zážitek z focení Tomáš. Podobné pocity sdílela i půvabná herečka Plodková. „Alžběta fotí rychle a nenuceně. Ve vile našla překrásná místa plná atmosféry, kde nám to s Tomášem moc slušelo. Splněným snem pro mě bylo focení před vistárií, která se pne po vile,“ rozplývá se herečka, která jako zkušená zahradnice na svůj balkon o velikosti 10 m2 vměstnala na jaře 30 květináčů. Janu Plodkovou, kterou už v červnu můžete vidět na divadelních prknech, potkáte v létě mimo jiné na pražském Výstavišti, kde odehraje několik představení v cirkusovém šapitó Azyl78.

Před objektiv se postavil i zpěvák a novopečený táta, David Kraus. Spolku Alsa pomáhá již dlouho a vystupuje, nebo se alespoň účastní téměř všech akcí, které spolek organizuje. „V době pandemie se musel zrušit benefiční koncert v Pražské křižovatce, to nás všechny dost mrzelo. Je to pro mě příležitost, jak pomoct něčím, co umím a dělám to rád – hudbou. Letos je koncert v říjnu a já už doufám, že se budeme muset z Křižovatky přesouvat do většího, protože bude vyprodáno,“ komentuje charismatický zpěvák. Že se činnost spolku během pandemie musela zpomalit, potvrdila i jeho koordinátorka sociálních a zdravotních služeb, Karolína Koucká. „Většina naší pomoci pacientům musela probíhat online. Části týmu to dalo prostor na to spojit se s návrhářem Jakubem Chundelou a vytvořit novou kolekci triček, mikin, šatů, tašek a kšiltovek. Za vybrané peníze se nakupují pomůcky pro pacienty, fyzioterapii, osobní asistenci nebo třeba pečovatelskou službu. Celá nová kolekce bude dostupná na eshop.zsalsa.cz už 27. května,“ představuje současnou činnost Karolína.
Pečovatelskou službou se stal i domov zpěváka Krause, který zahrnuje péčí svou dceru Ester i její maminku Sarah. „Jsem rozmazlený otec, protože mám hodnou dceru, která mě i maminku nechává dlouho spát. Otcovství mě změnilo a myslím si, že se ještě měnit budu, Ester mi úplně zpřeházela životní priority. Na prvním místě je teď ona a všechno ostatní až daleko za ní,“ rozplývá se nad svou novou životní rolí David Kraus.

Kalendář na rok 2022 bude pokřtěn 14. října na benefičním koncertě v Pražské křižovatce. Podpořte spolek Alsa a nemocné s ALS i vy. Jak na to, najdete na zsalsa.cz

FOTO: Archiv Alsa z.s.

Fotogalerie
14132 14133 14134 14135

Další články z rubriky

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

JEČ-MAN: Nejsem jenom slaměnej panák!

JEČ-MAN: Nejsem jenom slaměnej panák!

Hudebník Karel Havlíček věnoval svoji novou desku těhotným ženám

Hudebník Karel Havlíček věnoval svoji novou desku těhotným ženám

O5 a Radeček dávají ochutnat z nové desky. V romantické písni se spojili se zpěvačkou Elly

O5 a Radeček dávají ochutnat z nové desky. V romantické písni se spojili se zpěvačkou Elly

Jitka Čvančarová zazpívala dojemně svým „Motýlkům” do nebe

Jitka Čvančarová zazpívala dojemně svým „Motýlkům” do nebe