Magazín Elita

Hope for Prague: Daniel Hope rozezní Prahu koncertem na unikátní plovoucí scéně na Vltavě

Hope for Prague: Daniel Hope rozezní Prahu koncertem na unikátní plovoucí scéně na Vltavě

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu zveřejnil podrobnosti k výjimečnému koncertu, který uspořádá 19. září přímo na hladině Vltavy. Britský houslista Daniel Hope zde zahraje na plovoucí scéně mezi mostem Legií a Slovanským ostrovem, v blízkosti Národního divadla a s úchvatným panoramatem Pražského hradu v pozadí. „Reagujeme takto na situaci, kdy kulturní život na několik měsíců takřka utichl. Koncert Hope for Prague bude oslavou návratu společně sdílených živých hudebních zážitků do Prahy i do celého kulturního světa,“ těší se zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec na vůbec první venkovní koncert v téměř pětadvacetileté historii festivalu. Diváci si koncert vychutnají z rozměrného hlediště na pontonech na hladině Vltavy u Slovanského ostrova. Prostřednictvím televize ARTE, která v koprodukci s Českou televizí koncert zaznamenává, zazní z Prahy vzkaz, že Praha opět zní hudbou „Prague Sounds again!“ doslova do celého světa.

Nejen poprvé v historii festivalu venku, ale i poprvé v historii Prahy vzniká ve spolupráci s Povodím Vltavy a Státní plavební správou na tomto místě na Vltavě rozsáhlá plovoucí scéna a hlediště o ploše více než 100 m2. V takto vzniklém vltavském auditoriu přímo na hladině řeky a s nejlepším výhledem na jeviště i dominanty hlavního města se pohodlně usadí až 1 000 diváků.  Jeviště pro Daniela Hopea a dvacetičlenný Epoque Orchestra podle návrhu Šimona a Michala Cabanových, umístěné zády k mostu Legií a čelem ke Slovanskému ostrovu, je zárukou neopakovatelného, ale i dokonalého zvukově-vizuálního zážitku v dechberoucích kulisách Prahy.

Britský fenomén Daniel Hope, žák legendárního Yehudiho Menuhina, provede společně s českým ansámblem Epoque Orchestra program Vivaldi – Recomposed, novodobou verzi Čtvera ročních období britského skladatele Maxe Richtera. „Je tomu sedm let, co jsem poprvé koncertoval v Praze na Strunách podzimu. Zamiloval jsem si tehdy město i festival, takže z možnosti vrátit se sem a zahrát na tomto unikátním koncertu jsem nadšený. Praha nabízí jedno z nejkrásnějších panoramat na celém světě a těším se, až v září ukážeme světu, že Praha opět zní a že hudba má léčivou moc,“ říká Daniel Hope. Festival podpoří domácí umělce nejen účastí Epoque Orchestra, ale také originálním prologem. V něm ve světové premiéře zazní také Smetanova Vltava v úpravě mezinárodně úspěšných tvůrců elektronické scény Floexe a Toma Hodge. Vstupenky jsou k dispozici na webu Strunypodzimu.cz.

Daniel Hope platil za hvězdu už při své festivalové premiéře před sedmi lety. Jeho tehdejší koncert v Rudolfinu patří k těm nejpamátnějším v celé festivalové historii. Hope od té doby pokračuje v upevňování pozice jednoho z nejvýznamnějších houslistů světa. Proslul nejen díky interpretační kvalitě, ale i širokému spektru realizovaných projektů či kurátorství koncertních sérií pro festivaly po celém světě. V době omezení souvisejících s šířením pandemie koronaviru vyslal Hope poselství v podobě řady koncertů komorní hudby z jeho obývacího pokoje v Berlíně. Série nazvané „Hope @ Home“ se zúčastnili umělci jako sir Simon Rattle, Magdalena Kožená, Max Raabe a Max Richter. Do dnešního dne ji sledovalo více než 5 milionů diváků.

Richterovo Recomposed s Danielem Hopem se stalo jedním z nejúspěšnějších titulů vydavatelství Deutsche Grammophon. Richterova úprava Čtvera ročních období je právem považována za fascinující dílo, které respektuje Vivaldiho originál, ale zároveň se nebojí utvářet jeho novou barvu a tón s citem současného skladatele. V průběhu programu se mezi oběma skladateli vytváří dialog, který dává vzniknout organickému a vzrušujícímu spojení.

Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích – v září venku, v listopadu uvnitř. V září v Praze kromě Daniela Hopea vystoupí také jazzový kontrabasista Avishai Cohen. Uvnitř v koncertních sálech se v listopadu představí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kontratenorista Andreas Scholl, nejčistší brazilskou bossa novu zahraje Vinicius Cantuaria a na závěr návštěvníky festivalu potěší doyen české hudební scény Jiří Suchý ve scénickém Recitalu.

Koncert Hope for Prague se koná pod záštitou:

ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka a starosty Městské části Praha 1 Petra Hejmy

Ve spolupráci s:

TV arte

Česká televize

Spolupořadatelé:

Magistrát hl. m. Prahy

Ministerstvo kultury ČR

Městská část Praha 1

Poděkování:

Povodí Vltavy

Státní plavební správa
Za podpory:

Prague City Tourism

Program festivalu Struny podzimu 2020

Venkovní open air koncerty, září 2020

11. 9. 2020

Avishai Cohen: Gently Disturbed

w/ Mark Guiliana & Shai Maestro

Jazz

19. 9. 2020, plovoucí scéna na Vltavě

Daniel Hope: Vivaldi Recomposed (Max Richter)

Epoque Orchestra

New Classical

Koncerty v koncertních sálech, listopad 2020

1. 11. 2020, 20.00 hod., DOX+

Brandt Brauer Frick Ensemble

Acoustic Electronica

6. 11. 2020, 20.00 hod., Rudolfinum

Andreas Scholl & Tamar Halperin: Twilight People

Classical

8. 11. 2020, 20.00 hod., Divadlo X10 (DUP39)

Vinicius Cantuaria: Jobim

Bossa NovaRecital

21. 11. 2020, 20.00 hod., Rudolfinum

Jiří Suchý: Recitál

Orchestr divadla Semafor pod vedením Jiřího J. N. Svobody

Autor projektu a dramaturgie: Marek Vrabec

Scéna, režie: Michal Caban

SongJazz

Fotogalerie
12582 12583

Další články z rubriky

Český varhanní festival rozezní v létě celé Česko

Český varhanní festival rozezní v létě celé Česko

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!