Magazín Elita

V plzeňském DEPO2015 se otevírá digitální interaktivní výstava spojující hru a zábavu pro malé i velké s technologiemi a uměním

V plzeňském DEPO2015 se otevírá digitální interaktivní výstava spojující hru a zábavu pro malé i velké s technologiemi a uměním

Světelné a zvukové experimenty, interaktivní videoinstalace, kde se reálný fyzický pohyb prolíná s virtuálními světy, laserové prolézačky, hry s UV světlem nebo obrovské světelné Člověče, nezlob se! ... Plzeňské DEPO2015 otevírá od 2. července do 23. srpna na ploše téměř 800 m2 interaktivní výstavu BLIK BLIK _ Digitální hřiště, určenou jak dětem, tak i dospělým. Čtrnáct instalací od našich předních i zahraničních studií a umělců ukáže hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Název navazuje na každoroční úspěšný plzeňský festival světla BLIK BLIK, který se letos v březnu z důvodu koronavirové pandemie nemohl uskutečnit.

„Letošní rok poznamenaný pandemií je tak jiný, že vše, co jsme brali jako samozřejmost, přestalojako mávnutím kouzelného proutku platit. To samé platí i pro festival světla BLIK BLIK, který měl být i letos jednou z největších a nejpůsobivějších kulturních akcí v Plzni. Vzhledem ke všem okolnostem se ale nemohl uskutečnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit soubor světelných a multimediálních instalací ve formátu digitálního hřiště, které připraví návštěvníkům zcela nový zážitek,“ uvádí za DEPO2015 programový ředitel Jan Štěpán.

Tématem interaktivní výstavy Digitální hřiště – BLIK BLIK, která je umístěna v zatemněné Autobusové hale, je hra se světlem a zvukem. Instalace si užijí jak děti, tak i jejich rodiče, kteří se přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné imaginace. Děti budou moci objevovat pro ně nepoznané vjemy, které podnítí jejich představivost a nové zážitky.

Do realizace digitálního hřiště se zapojili domácí i zahraniční profesionálové světelného umění, jako např. INITI Playground, WroART, 3dsense nebo také studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Návštěvníci budou moci například hrou na piano tvořit audiovizuální obraz nadživotních velikostí, ovládat skálu či planetu světelným mečem, vytvářet světelné obrazy pomocí lidského pohybu a jinde se stanou zachránci planety Země. Příkladem dalších unikátních instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem uvnitř, laserová prolézačka, hry s UV světlem, světelné malování, nebo nezvykle velká a zářivá pocta hře Člověče, nezlob se!

Expozice Digitální hřiště – BLIK BLIK se stala spolu s prodlouženou výstavou Góóól součástí uceleného letního programu DEPOVLETU v areálu DEPO2015, který má za cíl podpořit lokální kulturu, komunitu a zejména umožnit opětovné setkávání diváků s umělci.

Vstupenky jsou k dostání na místě a v předprodeji na Plzenskavstupenka.cz nebo v síti GoOut.

Ceny: 150 Kč - dospělý, 100 Kč - dítě 4-15 let / senior 65+ / ZTP, 350 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti), 80 Kč - skupiny nad 10 osob, ZDARMA - dítě do 3 let

Zvýhodněné vstupné společně s výstavou Góóól: 200 Kč - dospělý, 120 Kč - dítě 4-15 let / senior 65+ / ZTP, 400 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti), ZDARMA - dítě do 3 let

Příklady instalací:

Nechte se také vtáhnout do instalace, kde se stanete zachránci planety Země

Playground od českých umělců INITI je interaktivní hra, při které klidně i 100 hráčů najednou zachraňuje planetu před útoky z Vesmíru. Míčky létají na obří 12metrovou projekční plochu a jenom díky spolupráci hráčů může být naše planeta zachráněna. Ostatně jako v reálném životě.

INITI - Playground

Nebo se nechte oslnit kombinací hudby a interaktivní světelné projekce

GROW od Luboše Zbranka zase nabídne prostředí hry na piano, které reaguje na hráče. Stanete se tak zároveň performerem i vizuálním tvůrcem svého unikátního koncertu. Hrajete v prostředí industriální haly a hudbou symbioticky přetransformováváte umělou architekturu v organickou strukturu. S každým úderem kláves se rozeznívá světelná krajina, která postupně v průběhu skladby vychází nad vaším pomyslným obzorem a přináší tak jedinečný zážitek vám i vašim posluchačům.

GROW – Luboš Zbranek

Dalšími příklady instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem uvnitř, laserová prolézačka, hry s UV světlem, světelné malování nebo ultra velké a zářivé Člověče, nezlob se! Instalací bude ale celá řada a je na každém, aby nový formát hřiště zakusil na vlastní kůži.

Světelné malování – WRO Art Media center                       

Seznam instalací:

l  Luboš Zbranek: GROW

l  INITY Interactive: Playground

l  WROart Media Center WroArt / Paweł Janicki a Dominika Sobolewska: Malování světlem

l  3dsense: Roj částic

l  WROart Media Center: Chovatelská stanice

l  MgA. Lukáš Kellner / MULTILAB SUTNARKA: Zpátky na Měsíc

l  Vojtěch Žák Leischner / www.trackmeifyoucan.com: Ozvěna

l  Vojtěch Žák Leischner / www.trackmeifyoucan.com: Hemžení

l  Jan Jáchim/ NTC ZČU: "Zářivý úsměv dívky s kyticí /

l  Bright smiling girl with a bouquet"

l  Vít Trunec / FAB LAB DEPO2015: Pocta Člověče, nezlob se!

l  IVO OPL / DEPO2015: Barevné stíny

l  IVO OPL / DEPO2015: Analogová laserová prolézačka

l  IVO OPL / DEPO2015: UV kostky

l  IVO OPL / DEPO2015: UV malování

Více informací o digitálním hřišti a dalších událostech na webu DEPO2015.

Fotogalerie
12433 12434 12435

Další články z rubriky

Festival labutí ve sklárně Koulier

Festival labutí ve sklárně Koulier

Dobročinná globální akce Keller Williams - REDDAY Praha se bude konat v Klánovicích

Dobročinná globální akce Keller Williams - REDDAY Praha se bude konat v Klánovicích

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám