Magazín Elita

Zpěvačka Jitka Zelenková oslaví životní jubileum albem největších hitů, kde budou i čtyři duety

Zpěvačka Jitka Zelenková oslaví životní jubileum albem největších hitů, kde budou i čtyři duety

Supraphon nachystal při příležitosti významného životního jubilea zpěvačky Jitky Zelenkové nové kompilační album jejích největších hitů. Album „Best Of Jitka Zelenková“ obsahuje přes dvacet písní, které mapují její úspěšnou hudební dráhu.  Ve výběru posluchači najdou všechny velké hity včetně čtyř duetů. Narozeninové album vyjde sedm dní před zpěvaččinými kulatinami na CD i v digitální podobě. Album Best Of Jitka Zelenková vychází v pátek 29. května 2020 na CD i v digitálních formátech.

Věk se u dam obvykle neprozrazuje, v případě zpěvačky Jitky Zelenkové tak ale lze učinit bez obav, protože letošní sedmdesátku by jí hádal málokdo. O své skvělé formě, životní energii i stálé chuti do zpívání přesvědčí všechny fanoušky novým albem Best Of Jitka Zelenková a vánočně narozeninovým koncertem v pražské Lucerně, který chystá agentura Ságl Production na 30. listopadu 2020.

Velkou retrospektivu hitů Jitky Zelenkové si lze poslechnout díky výběrovému albu už nyní. Zpěvačka sama vybrala a sestavila jednadvacet zásadních písní, které lemovaly její úspěšnou uměleckou kariéru.

„Vycházela jsem z toho, jaké písničky si za ta léta nejvíc oblíbili posluchači. Dalším kritériem bylo, které skladby nejvíc fungují na koncertech, ale hlavně to je průřez všemi mými alby od roku 1979,“ upřesňuje Jitka Zelenková výběr písní.

Posluchači tak mohou sledovat jeden pozoruhodný hudební příběh, který ještě zdaleka nekončí. Sametový hlas Jitky Zelenkové je od začátku 70. let všeobecně známý především díky řadě kvalitních nahrávek vzniklých z dlouholeté spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla, Big Bandem Felixe Slováčka a s dalšími předními orchestry a muzikanty.

Repertoár Jitky Zelenkové je žánrově pestrý a zahrnuje pop, swing i šanson. Vždy si pečlivě vybírala nové písničky a zvláštní důraz kladla na texty. Především díky svému dvornímu textaři Eduardu Pergnerovi má na svém kontě songy, jejichž slova si vybaví snad každý – Bez lásky láska není, Ty mně smíš i lhát, Rád, Máme si co říct, Smůla bude v tom …

Všechny velké hity jejího života včetně duetů s Karlem Gottem, Karlem Černochem, Karlem Zichem a Davidem Krausem jsou zařazeny na tomto výjimečném sampleru.

„Vždycky když jsem připravovala duet, řídila jsem se jedinou věcí, aby k sobě hlasy dobře ladily. Ke třem skvělým Karlům (Gottovi, Černochovi, Zichovi) přibyl David Kraus, kterého jsem si vybrala před několika lety, když jsem ho slyšela zpívat známý standard Mona Lisa od Nat King Colea. Skvělá příležitost se nám naskytla, když jsem natáčela album Intimity. David byl jasná volba pro krásný duet Pouhý známý,“ dodává Jitka Zelenková ke čtyřem duetům, vybraným na narozeninové album. 

JITKA ZELENKOVÁ / Biografie

Jitka Zelenková se narodila 5. června 1950 v Brně v hudební rodině, otec byl dirigent Miloš Zelenka, matka Lenka Zelenková byla zpěvačka. Jitka začala zpívat v Poděbradech. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě. Po tomto úspěchu získala angažmá v pražském Divadle Rokoko, hostovala i v Apollu a také hrála ve filmu Bylo čtvrt a bude půl. V Rokoku vystupovala v hudebních hrách a ve společném programu se sourozenci Hanou a Petrem Ulrychovými. K významné spolupráci patří i koncertování se SHQ Karla Velebného, kde měla možnost rozvinout svůj jazzový talent. Už od svých pěveckých začátků vystupovala jako host s orchestry Karla VlachaGustava BromaVáclava Hybše a také s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba a se kterým natočila svoje první nahrávky pro firmu Supraphon.

V roce 1972 z divadla odešla a pokoušela se o sólovou pěveckou dráhu. Od roku 1973 pak na mnoho let zakotvila ve vokální skupině, která doprovázela Karla Gotta. Během této doby také pracovala na své sólové kariéře. Svůj repertoár s úspěchem prezentovala v televizních a rozhlasových pořadech. Měla úspěch i na zahraničních festivalech, kde získávala ocenění poroty i přízeň publika (Bratislavská lyraSopoty).

V roce 1979 nahrála první sólové album Zázemí. Vedle vytříbeného hudebního vkusu zúročila i svoji dlouhodobou spolupráci s textařem Eduardem Pergnerem. Úspěch byl korunován televizním zpracováním recitálu, který režíroval Ján Roháč. Následovala sólová koncertní vystoupení s Orchestrem Ladislava Štaidla a zároveň komorní recitál pro pražskou Redutu, který zpěvačka připravila s klavíristou Rudolfem Roklem. Tento recitál uváděli patnáct let a získal ocenění kritiků Bílá vrána.

Po ukončení spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla v roce 1987 pokračovala v komorním recitálu s Rudolfem Roklem a také spolupracovala s Orchestrem Gustava Broma. V roce 1993 nahrála s Big Bandem Felixe Slováčka swingovou desku pod názvem Jen pár večerů a vydala se na swingové turné po Španělsku.

V roce 1994 dostala nabídku účastnit se konkurzu na nazpívání úvodní písně Život proudí v nás filmového muzikálu společnosti Disney The Lion King (v české verzi Lví král). Konkurz vyhrála a nazpívala českou i slovenskou verzi. S českými texty nazpívala řadu světových filmových melodií, například Muž a žena (z filmu Muž a žena), Sem tam (zaznělo ve filmu Láska nebeská), Vyprávění v pokoji (film Růže s Bette Midler), Čímkoliv tu být (film Půlnoční expres) a další.

V letech 2013 až 2018 účinkovala v Národním divadle moravskoslezském v muzikálu autorské dvojice Radim Smetana a Michael Prostějovský Fantom Londýna. Hrála roli britské královny Viktorie.

S českým textem Pavla Vrby nazpívala v roce 2007 jako první v Česku slavnou píseň Leonarda Cohena Hallelujah, z repertoáru Karla Gotta převzala s jeho svolením píseň Já se tiše odporoučím, kterou napsali Jiří Štaidl a Karel Svoboda. V posledních letech si do svého repertoáru vybírá hlavně klasické americké standardy, které zpívá s českými texty. Ve velké míře se objevují i na její nejnovějším albu Intimity. Zelenková na desku nazpívala také píseň Amar pelos dois portugalského zpěváka Salvadora Sobrala, s níž v roce 2017 vyhrál hudební soutěž Eurovision Song Contest. Český text Láska za oba napsal Eduard Krečmar.

Jitka Zelenková v současné době vystupuje se sólovým recitálem, kde ji doprovází František Raba na kontrabas a Lev Rybalkin na klavír, dále vystupuje jako host Big Bandu Felixe SlováčkaOrchestru Gustava Broma, Golden Big Band Prague Petra Soviče, Boom-bandu! a dalších. V lednu 2020 oznámila agentura Ságl Production, že v souvislosti s jejími kulatými narozeninami uspořádá v listopadu tři mimořádné koncerty v pražském paláci Lucerna. V květnu vychází u společnosti Supraphon výběrové narozeninové album Best Of.

Robert Rohál, Supraphon

Foto: Lenka Hatašová a Supraphon

Fotogalerie
12130 12131 12132

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během