Magazín Elita

Hydratovaná pleť vypadá dokonale a přirozeně

Hydratovaná pleť vypadá dokonale a přirozeně

Bezchybná pleť s krásnou jemnou strukturou a přirozeným sametovým vzhledem je snem ženy v každém věku. Dokonalá pleť je však během na dlouhou trať a stojí za ní každodenní péče, náš čas i finance investované do kvalitních pečujících přípravků. Jen málokterá z nás se může pochlubit pletí bez nedokonalostí, která je dílem přírody. A tak se našimi společníky stávají anti-age, vyživující nebo hydratační krémy. Je to totiž především hydratace, která zajistí pleti dokonalý přirozený vzhled, vyživuje jí zevnitř a dodává vláhu. Pozor i nadměrná péče škodí! Kde se nachází hranice správné péče podporující zdraví a vitalitu pleti a kde už hydratace a nadměrné čištění pleti škodí? Seznamte se s hydratací do detailu a zjistěte, zda je nutná vždy a za všech okolností.

Naše pleť touží po vodě, má zkrátka žízeň podobně jako my, a tak lze hydrataci považovat za jednu z životních potřeb pleti. Bez vody totiž strádá, rychleji stárne, ztrácí svoji hebkost, jemnou strukturu a elasticitu. Mělo by proto být v našem zájmu pleť kvalitně hydratovat a dopřát ji potřebnou vláhu a dostatek vody, a to zejména v náročném letním období, kdy se více potíme a vody tak z našeho těla ubývá, stejně jako v zimě, kdy vlivem vnějšího prostředí je naše pokožka náchylná k suchosti, nepříjemnému pnutí až praskání.

Hydrataci našemu organismu běžně zajišťujeme kvalitním a pravidelným pitným režimem, nebo konzumací vhodné stravy, zejména ovoce a zeleniny. Naše pleť však vyžaduje speciální péči, a tak není od věci, a dá se říct, že dnes už je to prakticky nutnost, podpořit hydrataci ještě speciálními hydratačními krémy nebo séry. Pleť tak není vyživována jen vnitřními tělesnými procesy, ale přímo i zevní aplikací, kdy skrze póry absorbuje přípravky, které dodají nutnou vláhu a hydratují ji.

Proč pleť hydratovat…

Hydratace pleti je skutečně potřebná a žádoucí. Víme ale, proč na ni tak dbát? Na prvním místě je to podpora vitality pleti a dodání potřebné vláhy, která se pozitivně odrazí na jejím vzhledu.

Hydratace ale také umožní pokožce takzvaně dýchat a ochrání ji před vnějšími vlivy prostředí, kvůli nimž může vláhu rychle ztrácet. Díky správné hydrataci pleť zůstane hladká a vláčná a zároveň vytvoří takzvanou bariéru, která zpomalí odpařování vody z pokožky a oddálí tak i stárnutí pleti. A nakonec, hydratace také pomáhá předcházet vráskám a udržet si mladistvým vzhled. Právě vrásky jsou totiž znatelné především na suché pleti. Klíčem k řešení tohoto problému je opět hydratování.

Možná jste ale nevěděli, že hydrataci ztrácí naše kůže i při běžných každodenních aktivitách. Pokud často navštěvujete plavecké bazény anebo naopak miluje zimní sporty jako je bruslení nebo lyžování, tam všude ohrožujete svoji pleť. A co teprve návštěva solárií – zde je přímo pleť vystavena dehydrataci. Jsou to ale i běžné činnosti jako třeba jen pobyt ve vytopených nebo klimatizovaných místnostech, sprchování nebo mytí se v klasické chlorované vodě – to vše naši pokožku vysušuje a zbavuje ji hydratace.

Hydratace i pro normální a mastnou pleť

Na téma pleti a hydratace, je už v našem povědomí zažito, že tuto péči si zaslouží především citlivá, suchá nebo smíšená pleť. Pochopitelně, tyto typy pleti mají požadavek na hydrataci skutečně nejvyšší, nesmíme ale zapomínat ani na normální a mastnou pleť.  Nejrizikovější období z hlediska ztráty hydratace pleti je právě léto a zima. Léto nadměrným pocením a ztrátou vláhy, ale třeba i četným sluněním, pobytem v klimatizovaných prostorech nebo koupáním – to vše na pleť působí a o její vláhu ji připravuje, a to bez ohledu na fakt, zda máme suchou nebo mastnou pleť. Zima pro změnu pobytem v chladném a mrazivém počasí, přechodem ze zimy do tepla, a dokonce i pobytem ve vytopených místnostech – je to především zima, kdy suchost pokožky pocítí i osoby, které se běžně se suchou pletí a ztrátou hydratace nepotýkají.

Dalším z četných omylů, kterých se v rámci hydratace pleti dopouštíme, je její vynechávání při péči o mastnou pleť. Tak nějak máme pocit, že mastná pleť je hydratovaná až moc a hydratační přípravky v tomto případě ani ve své výbavě nemáme. To je však omyl číslo jedna. Věděli jste, že pleť se může jevit jako mastná právě na základě nedostatečné hydratace? Ano, je to tak! Pleť si takzvaně snaží pomoci sama, a pokud není dostatečně hydratována, spustí proces nadměrné tvorby kožního mazu. Proto je vhodné hydratovat i tento typ pleti a pochopitelně si vybírat přípravky na mastnou pleť. Ty jsou jemné, mají příjemnou texturu, dobře se vstřebávají, a hlavně jsou nemastné a nezanechávají na pleti nepříjemný lesklý film.

Kdy říct hydrataci dost

Hydratace je pro naši pleť a organismus více než zásadní, existuje však i okamžik, kdy říci hydrataci dost. Užívání hydratačních krémů nebo sér je ideální ráno a večer, vždy na vyčištěnou pleť. Ráno, abychom pleť po noci zaktivovaly a připravily jí na denní koloběh a vnější prostředí. Večer naopak, abychom ji po čištění zase trochu podpořily a připravily na noc, kdy probíhají samočisticí procesy. Pokud během dne navštěvujeme například solárium, saunu nebo se věnujeme plavání, je vhodné používat hydratační krémy ještě po těchto aktivitách.

Pleti naopak škodí přehnaná péče a užívání hydratačních přípravků několikrát denně. Co však působí maximálně nepříznivě je střídání různých hydratačních krémů různých značek nebo dokonce užívání hydratačního tělového mléka na obličej. Můžeme si tak jednak způsobit kožní problémy, ale také může naše pleť změnit strukturu, kdy ji pokryje mastný film a náš typ pleti se její jinak, než jaký doopravdy je. K tomu navíc pleť zatěžujeme, ucpáváme póry a celkově ji připravujeme o energii.

Pro správnou hydrataci je zároveň zásadní i dostatečný pitný režim, který by se měl pohybovat okolo 2- 3 litrů vody denně – pozor: čaj a káva se ke správnému pitnému režimu nepočítají. Pokud totiž pitný režim nerespektujeme, náš organismus v sobě vodu zadržuje, a to se týká i pleti samotné. Užívání a aplikace hydratačních krémů, tak v tomto případě příliš naši pokožku nepodpoří.

Hydratační strava

Hydrataci si můžeme dopřát a podpořit i volbou správné stravy. Je to například:

Vodní meloun
Červený meloun obsahující přes 91 % vody je dokonalým pomocníkem při hydrataci.  

Brokolice
Obsahuje přes 90 % vody a podpoří i výživu buněk, má také skvělé nutriční hodnoty.

Rajčata
Obsahují přes 94 % vody a hodí se jak pro zdravou snídani, ale i svačinu nebo lehkou večeři, například ve formě salátů.

Ředkvičky
Obsahují přes 95 % vody, jsou také bohaté na antioxidanty a pomáhají při detoxikaci organismu.

Okurka
Obsahuje přes 96 % vody, skvělým hydratačním pokrmem je třeba okurková polévka nebo saláty.

Celer
Obsahuje přes 95 % vody, je také ideální při redukčních dietách a omezuje chuť k jídlu.

Ledový salát
Obsahuje téměř 96 % vody, je bohatý na vlákninu a vitamíny, a tak podpoří detoxikaci těla a dokáže nastartovat i hubnutí.

Mezi další hydratační potraviny paří také květák, špenát, grap nebo papriky.

 

Tipy pro vás

Dokonalou pleť bez chybiček si můžeme dopřát i díky správnému výběru pečujících přípravků. Třeba těch, které nám zajisti hydrataci, výživu pleti, mladistvý vzhled a potřebnou elasticitu.

Hydratace s třezalkou a meduňkou
Hydro-nutritive tonic – bez alkoholu s hydratačními složkami

Jemné a zklidňující pleťové tonikum je vhodné pro suchou a zralou pleť. Dokonale ji ošetří, zjemní a dočistí. Obsahuje potřebné hydratační složky i výtažek z třezalky a meduňky, naopak neobsahuje alkohol, který vysušuje. Vhodná je jeho aplikace ráno a večer.

184 Kč, 200 ml, www.forlifemadaga.com

Hydratace a regenerace v jednom
Regenerační krém Hydrooptimal – s rakytníkem, glukanem a lecitinem

Polomastný krém je speciálně určen jako denní a noční péče pro zralou a náročnou pleť. Obsahuje přírodní olej rakytníku, glukan, lecitin a pochopitelně hydratační složky. Přípravek zajistí ochranu, zvláčení, výživu a udržení potřebné vláhy v pleti.

356 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Konec povadlým víčkům a podočním váčkům
Oční hydrobalzám Lipoderm – vitamínový komplex pro vitalitu očního okolí

Příjemný hydratační gel je přímo určen k péči o oční okolí, povadlá víčka a podoční váčky. Obsahuje vitamínový komplex, beta-glukan a liposomální mikrokapsule. Přípravek skvěle chladí, zajistí regeneraci unaveným očím a minimalizuje i jejich otoky.

413 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Fotogalerie
11618 11619 11620

Další články z rubriky

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Hejty na tepelná čerpadla se množí.  Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Hejty na tepelná čerpadla se množí. Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku