Magazín Elita

Sedm statečných jde do boje! Kdo pojede na Eurovizi?

Sedm statečných jde do boje! Kdo pojede na Eurovizi?

Finalisty letošního ročníku Eurovision Song CZ 2020 jsou Barbora Mochowa, Benny Cristo, Elis Mraz a Čis T, Karelll, Olga Lounová, Pam Rabbit a kapela We All Poop. Jejich soutěžní skladby a klipy budou odtajněny v pondělí 20. ledna. Současně bude spuštěné hlasování a 2. února už bude jasno, kdo v květnu poletí do Rotterdamu.

„Vsadili jsme na individuální a kreativní potenciál jednotlivých umělců a umožnili jim natočit osobité, originální klipy, které pomohou umocnit zážitek z jejich soutěžních skladeb. Navíc se každý z finalistů představí v krátké vizitce, která mu byla šitá na míru. Další novinkou je nové logo a motiv tohoto ročníku národního kola, kterým je origami,“ prozradil kreativní producent Jan Potměšil. Hlasování bude probíhat výhradně skrz oficiální aplikaci Eurovision Song Contest, která je dostupná zdarma a zaručuje, že každý online účet může hlasovat pouze jednou. „Po loňské zkušenosti se započítáním hlasů zahraničních fanoušků jsme se rozhodli i tento rok pokračovat v nastoleném trendu a sečtené hlasy zohlednit jako jednoho dodatečného mezinárodního porotce. Tímto způsobem umožníme všem finalistům již v této fázi soutěže být více vidět, ale dostanou i důležitou zpětnou vazbu,“ informuje vedoucí české delegace Cyril Hirsch.

Motivace pro účast v soutěži Eurovision Song Contest jsou rozmanité, například Barbora Mochowa, která se účastnila minulého ročníku, oceňuje nárůst fanouškovské základny: „V loňském roce mě potěšilo, že jsem díky Eurovizi mohla dostat svou hudbu k většímu počtu lidí, proto jsem se rozhodla to letos zkusit znovu.“ Podobný názor má i Benny Cristo: „Uvědomil jsem si, že můj song má co říct, a bylo by super, kdyby ho slyšelo větší spektrum lidí. Líbí se mi, že můžu díky Eurovizi dát vědět, co dělám a co mě baví i za hranice vlastní země.“ Další z uchazečů, Elis Mraz se rozhodla pro spolupráci se slovenským rapperem Čis T a zaujal ji důraz soutěže na autorskou tvorbu.

Eurovize na domácí půdě i ve světě stále vyvolává vášnivou diskuzi. Další z finalistů Karelll k tomu dodává: „Myslím si, že v Eurovizi je důležitý, co ten konkrétní člověk předvede a je úplně jedno, o jakou jde soutěž a jaké má jméno.“ Pro Olgu Lounovou je tím nejdůležitějším předvedení vlastní hudby: „Vlastně mi jde hlavně o tu písničku. Z celé mé tvorby nejvíc chytí za srdce a mohla by reprezentovat Česko, protože předává fakt silnou emoci.“ Podruhé se do národního kola přihlásila Pam Rabbit: „Před dvěma lety jsem se účastnila finále s Mikolasem Josefem, jako jeho back vokalistka, a když jsem to tam vše viděla, tak mi to přijde jako zážitek, který chci zažít sama za sebe.“ Sedmičku finalistů uzavírá kapela We All Poop: „Mysleli jsme si, že je Eurovize jako jiné talentové soutěže, ale byli jsme vyvedeni z omylu, a to nás příjemně překvapilo. Očekávali jsme, že do naší hudby bude dramaturgie hodně mluvit, ale naopak se cítíme v tomto směru svobodní.“

Všechny informace ohledně pravidel hlasování, profilů umělců, hlasovací aplikace a aktuálního dění kolem národního kola jsou dostupné na sociálních sítích a webových stránkách.

Oficiální hlasovací ESC aplikace: https://eurovision.tv/app

WebFacebook,  Instagram

Zdroj: Česká televize


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih