Magazín Elita

Projděte si cvičně Thajsko křížem krážem

Projděte si cvičně Thajsko křížem krážem

Thajsko si můžete nanečisto projít už za týden v Brně na veletrhu GO, který se představí v novém formátu a projdete nejen Thajskem, ale pěti kontinenty. Partnerskou zemi se pro rok 2020 stalo právě Thajsko, země plná vůní, chutí a barev. Nabízí vše, na co si turista jen vzpomene od panenské přírody a krásných pláží až po divoký noční život. Najdete zde jak luxusní hotelové rezorty v oblíbených letoviscích, tak romantické bungalovy na malých ostrovech, kde máte celou pláž pro sebe.

Thajsko má také bohatou historii, takže si při vaší návštěvě určitě udělejte chvíli na návštěvu některého z bývalých královských měst Ayutthaya nebo Sukhothai. Impozantní sochy Buddhy udělají dojem na každého. Thajsko okouzlí také svou krásnou přírodou a množstvím národních parků. Najdete zde parky vnitrozemské, kde lze třeba pozorovat hejna ptáků nebo se vykoupat v chladivých vodopádech, i mořské, kde je radost se potápět a sledovat hejna ryb.

To nejlepší, co Thajsko světu dalo, budete mít možnost objevit na veletrhu GO. Díky Tourism Authority of Thailand si u stánku dopřejete thajskou masáž nebo se seznámíte s thajským boxem. Na své si přijdou i milovníci thajské kuchyně. Zjistíte, že Thajsko disponuje také skvělým golfovým a jachtařským zázemím.

Thajský box / Muay Thai

Pojem „Muay Thai“ má pro jeho vyznavače po celém světě mnoho významů. Jako jedno z nejstarších bojových umění je nejen tréninkem zpevňujícím tělo a zdokonalujícím mysl, ale i cvičením posunujícím tělo i duši až na jejich hranici a ještě dále, způsobem života založeným na etice a respektu, bohatou tradicí překypující krásou a grácií, klíčem k sebepoznání i bojovým uměním králů a zároveň králem bojových umění.

Výcvik Muay Thai nemá nic společného s násilím a agresí. Je to sport vyžadující mnoho dovedností a techniky, spolu se schopností rychlé reakce a dobrou koordinací zraku a pohybu těla. Mnozí muži a ženy se začali tomuto sportu věnovat pro snížení tělesné váhy, zlepšení síly a svalstva a mnozí další jej považují za mimořádně užitečný program sebeobrany. Tréninkové kempy Muay Thai je možné nalézt po celém Thajsku. Lze si vybrat z mnoha tréninkových programů, které trvají od jednoho dne až po několik měsíců. Mnoho takových kempů slouží speciálně návštěvníkům ze zámoří a poskytují ubytování i anglicky mluvící instruktory.

Thajské jídlo

Thajská kuchyně je vyhlášená snad po celém světě. Jídlo v jednotlivých regionech Thajska se lehce liší recepturou i chutěmi. Říká se, že nejpálivější jídlo je v jižním Thajsku. Každý thajský pokrm v sobě snoubí několik zdánlivě nekombinovatelných chutí – sladkou, pikantní, slanou, kyselou i hořkou. Základem thajské kuchyně jsou čerstvé ingredience a koření. Typická pro thajskou kuchyni je rýže a k tomu variace zeleniny a masa (vepřové, hovězí, kuřecí, ryby). Thajci mají také výborné polévky (Tom Kha, Tom Yam) a pikantní zeleninové saláty.  Vyhlášené jsou různé druhy curry omáček (nemají v podstatě nic společného se žlutým kari, které znáte z české kuchyně). Výborné jsou čerstvé ryby a mořské plody. Nesmíme zapomenout na čerstvé ovoce. Osvěžujícímu ovocnému mango koktejlu se máloco vyrovná, snad jen vychlazený čerstvě otevřený kokos plný kokosové vody. Thajská kuchyně převzala i různé úpravy nudlí a rozhodně nemůžeme zapomenout na dezerty. Zřejmě nejznámější je „Mango sticky rice“ – sladká rýže s kokosovým mlékem, která se podává s čerstvým lahodným mangem. A až budete mít možnost, dejte si u některého ze stánků tradiční palačinku „rotti“.

Pobyty All inclusive zde nehledejte. A i kdyby zde byly, doporučujeme spíše místní restaurace s pravým thajským jídlem než uniformované hotely. Nebojte se dát si něco klidně i u stánku na ulici. Thajský „street food“ je jedním z nejlepších na světě. Víte, že Michelinskou hvězdu dostal v Bangkoku právě malý stánek, který dělá skvělé nudle Pad Thai? Jestli máte raději luxus, vydejte se do jednoho ze sky barů v Bangkoku, kde vás čeká jak skvělý kulinářský zážitek, tak neopakovatelný výhled na noční Bangkok. Pokud vás thajská kuchyně okouzlí, můžete se zúčastnit některého z kurzů vaření a zkusit si uvařit thajské jídlo pak i doma po návratu z dovolené. Základní suroviny k vaření jsou relativně snadno dostupné i u nás.

Thajské masáže

Dovolená má být relax se vším všudy, a právě v Thajsku jsou na to perfektně vybaveni. Kde jinde si dopřát klasickou thajskou masáž, než přímo v jejím domově. Hlavním účelem thajské masáže je rozproudění energie v těle v souladu s vaším dýcháním. Nejrůznější lázně, wellness a relaxační pobyty si získávají čím dál větší oblibu po celém světě. Thajsko nabízí všechny tyto služby na velmi vysoké úrovni – najdete tu široké spektrum lázeňských center a v nich množství rozmanitých procedur. Můžete si užít jak ty čistě tradiční, při kterých vás bude nejdříve bolet tělo, ale pak budete jako znovuzrozeni, tak různé holistické nebo i moderní medicínské. Výborná wellness centra nejsou jen ve známých místech, jako je Bangkok, Phuket či Pattaya, ale také na různých ostrovech nebo v menších městech.

Thajská masáž nebolí – nechte si doporučit intenzitu masáže tak, jak vám bude nejlépe vyhovovat. Pokud byste i tak měli obavy, vyzkoušejte více relaxační olejovou masáž, masáž nohou, zad, hlavy, nebo rukou. Nejproslavenější škola tradiční thajské masáže se nachází v Bangkoku v chrámě Wat Pho, kde se tomuto umění učí většina thajských masérů, dalšími vyhlášenými chrámy v Bangkoku jsou Wat Mahathat a Wat Parinayok.

Golf

Desítky hřišť na světové úrovni od známých designérů a k tomu skvělé zázemí a služby. Thajsko je dnes „trendy“ vyhledávanou oblastí golfistů. Na golfová hřiště na vysoké světové úrovni narazíte v různých koutech země. Ve vnitrozemí je najdete v Kanchanaburi, Isaanu či Bangkoku, na severu v provincii Chiang Mai nebo Chiang Rai. Pokud chcete spojit hru s pobytem u moře, zkuste golfová hřiště na pobřeží v Pattaye či na ostrovech Phuket nebo Koh Samui. Své golfové výlety můžete spojit s výpravami za poznáváním historie země, ale stejně tak dobře si můžete zahrát s přáteli nebo sem vzít rodinu, která bude odpočívat u moře, zatímco vy se budete věnovat své golfové vášni. Samozřejmě se zde pořádají i různé zajímavé golfové turnaje.

Jachting

Thajsko je bezesporu mimořádně aktivní jachtařskou lokalitou, jejíž dostupnost a možnost pronajmout si loď se v posledních letech výrazně zlepšila. Za jachtingem je nejlepší se sem vydat v období listopad–duben. Nicméně ani v „deštivém“ období se nemusíte bát sem vyrazit. Srážky bývají krátké a vedlejší sezona je znát na nižším počtu turistů, díky čemuž si můžete užívat prázdné moře a pláže. Pro zapůjčení lodě v Thajsku budou rozhodující hlavně zkušenosti s řízením lodí a orientací v námořních mapách. Vzhledem k mírnému charakteru počasí je možné plavbu v Thajsku doporučit i mírně zkušeným kapitánům bez zkušenosti v přílivových vodách. Pokud byste sami loď řídit nechtěli, můžete si loď zajistit i s místním nebo českým kapitánem. Nejznámější a malebná trasa vede kolem ostrova Phuket, Phi Phi a Krabi.

Fotogalerie
11536 11537 11538

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih