Magazín Elita

Zažijte všemi smysly Barevné tóny v liberecké knihovně

Zažijte všemi smysly Barevné tóny v liberecké knihovně

V Krajské vědecké knihovně v Liberci můžete navštívit mimořádnou výstavu obrazů malířky filozofky, něžné surrealistky Pavlíny Gardianové a skleněných objektů z tvorby Dalibora Šípka. Poutavá výstava byla zahájena vernisáží již 6. prosince 2019 a je laskavým zastavením v čase vánočním.

Vernisáž, kterou byla výstava Barevné tóny zahájena, se konala ve výstavních prostorách knihovny a stala se významnou společenskou událostí pro město i oba autory, kteří zasloužený úspěch přijímají s velkou pokorou. Ještě, než se slova ujal vynikající český skladatel, spisovatel a producent Zdenek Merta, přivítal hosty, příznivce Pavlíny Gardianové a Dalibora Šípka za libereckou vědeckou knihovnu pan Jan Kozák.

„Jestliže umělci ke své tvorbě potřebují múzu, tak Pavlína každopádně tou inspirativní múzou je v osobním i uměleckém projevu a její díla se svou hloubkou skutečně dotýkají duše, a právě svou vypovídací schopností a ojedinělým sdělením oslovují širokou veřejnost,“ řekl procítěně na adresu malířky, jejíž tvorba ho velmi niterně oslovuje již řadu let Zdeek Merta.

Ani s tvorbou Dalibora Šípka se nesetkává poprvé. „Jsem velmi osloven tvůrčím a výtvarným projevem, kterým nepřímo navazuje na práci svého otce, a přitom způsobem odlišným, avšak zcela originálním pokračuje v rodinné tradici a jde svým vlastním směrem,“ zavzpomínal takto Merta i na Bořka Šípka, světoznámého českého výtvarníka, architekta a designéra. Byl však i potěšen, ba přímo překvapen, novou tváří města Liberec.

Na rozvíjející se město vzpomínal v dobrém i Dalibor Šípek, je totiž absolventem technické univerzity v Liberci. Přiznal, že se sem nyní velice rád vrátil s ukázkou své sklářské tvorby. Stalo se již nepsanou tradicí, že vystavuje společně s Pavlínou Gardianovou. Je vždy velice rád, když ho přizve ke spolupráci. Cítí, jak se jejich díla vzájemně kompozičně i barevně dobře doplňují a tvoří zajímavý, navíc velmi hezký, celek.

Něžná surrealistka Pavlína Gardianová má ráda, když se umělecké směry vzájemně prolínají. „Líbí se mi, když se malíři a jiní tvůrci inspirují při své práci hudebními podněty a naopak, kdy skladatelé, básníci i spisovatelé píší na základě vlivu vnější krásy a poznání. Tak dochází k propojení a vzájemné harmonii ve tvorbě, forma tak dostává obsah a v konečném výsledku práce dochází k hlubšímu sdělení,“ prozradila křehce vypadající umělkyně, která čerpá i ze svých vlastních snů, pocitů a prožitků. V obrazech můžete uzřít něhu, soucit, souznění, bolest, ale i krásu a neposkvrněnou lásku.

Oba umělce i pořádající organizaci velice potěšila hojná účast obyvatel Liberecka, přátel a hostů, mezi kterými nechyběl dlouholetý obdivovatel tvorby Pavlíny Gardianové docent MUDr. Jaroslav Zvěřina.

Až půjdete nasát Barevné tóny, které jsou nejen průřezem tvorby obou umělců, ale jsou obohaceny především o nové skvosty, zastavte se krátce i před budovou knihovny, nachází se tam Lavička Bořka Šípka…  

Výstava Barevné tóny potrvá v Liberci až do 15. ledna 2020.

Fotogalerie
11479 11480 11481

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih