Magazín Elita

Světový den předčasně narozených dětí: Nejen Praha se zahalí do purpurové barvy

Světový den předčasně narozených dětí: Nejen Praha se zahalí do purpurové barvy

Nestátní nezisková organizace Nedoklubko 17 let podporuje rodiny po předčasném porodu po celé České republice. 1. listopadu zahájila tradiční kampaň v rámci oslav Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu. Kampaň vyvrcholí v sobotu 16. listopadu, kdy se významné české budovy zahalí do purpurové barvy.

Za účelem zviditelnění problematiky předčasného porodu se v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí zbarví významné dominanty České republiky do purpurova. Tančící dům v Praze, Špilberk a Mahenovo divadlo v Brně, OC Nová Karolína a budova Vysoké školy Báňské v Ostravě, radnice v Českých Budějovicích, Nová scéna Divadla J. K. Tyla v Plzni, zámek Bečov, Muzeum Karlovy Vary, nebo 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně. Budovy se tak přidávají k takovým dominantám ve světě jako jsou Eiffelova věž, The Empire State Building, opera v Sydney, Bratislavský hrad nebo například Niagarské vodopády, které se rovněž každoročně halí do purpurové barvy.

Proč právě purpurová barva? Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská; barva králů a královen i všech nedonošených dětí. Purpurová barva značí statečnost, proto je symbolem miminek do dlaně, které své první týdny života měly tak těžké.

Purpurová jsou tak i srdce, která Nedoklubko pravidelně uděluje v rámci galavečera na pražském Žofíně, kde jsou každoročně oslavy Světového dne předčasně narozených dětí odstartovány. Ceny Purpurového srdce byly letos uděleny ve čtyřech kategoriích Osobnost veřejného života, osobnost České asociace sester, osobnost Nedoklubka a osobnost České neonatologické společnosti ČLS JEP.

Purpurové srdce osobnosti veřejného života si ze slavnostního galavečera odnesla Klára Choulíková, výkonná ředitelka společnosti Plus production Prague a dlouholetá podporovatelka a donátorka Nedoklubka. „Obdivuji všechny ženy v Nedoklubku za jejich dobrovolnou práci a velmi si vážím práce všech lékařů a sester, je mi ctí se na aktivitách Nedoklubka podílet“, uvedla mimo jiné ve své děkovné řeči. Cenu převzala z rukou producentky Olgy Menzelové.

Purpurové srdce České asociace sester letos získala Mgr. Jaroslava Fendrychová. Počátky její neonatologické kariéry spadají již do 70. let, kdy začínala na vysoce specializovaném pracovišti s péčí o patologické novorozence ve Fakultní nemocnici v Brně. Je průkopnicí v péči o patologické novorozence. Dokázala změnit přístup k nemocným dětem, prosadila sledování bolesti, z dětí od narození dělala osobnosti, obklopovala je hračkami, oblékala je, prosazovala „klokánkování“, chování dětí na přístrojích a možnost neomezených návštěv rodičů na oddělení.  Sestry, které pod jejím vedením měly tu čest pracovat, využívají předaných znalostí a dovedností dodnes.

Purpurové srdce Nedoklubka získala Bc. Michaela Kolářová, MBA, vrchní sestra Neonatologického oddělení Gyn.-por. kliniky VFN a 1.LK UK v Praze a spolupracovnice Nedoklubka. Cenu převzala z rukou ředitelky Neodklubka Lucie Žáčkové.

Purpurové srdce osobnosti české neonatologické společnosti ČLS JEP získal doc. MUDr. Zdeněk Kokštejn, CSc., primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Cenu převzal z rukou ministra zdravotnictví ČR Adama Vojtěcha a doc. MUDr. Jiřího Dorta, PhD., předsedy České neonatologické společnosti ČLS JEP.

Kromě skvostného purpurového srdce byla oceněným odměnou také krásná hudební vystoupení umělců, kteří přišli galavečer Nedoklubka podpořit. Celý večer odstartovala bubenická kapela Groove Army v čele s bubeníkem Tokhim, zazpívat přišli Jiří Korn, 4tet, skupina Hamleti a Lucie Bílá, která byla bezpochyby zlatým hřebem večera. Velký potlesk sklidil i houslový virtuos Pavel Šporcl.

Nedoklubko chce do oslav Světového dne předčasně narozených dětí zapojit i širokou veřejnost. Proto budou 16. listopadu nejen nasvícené významné české budovy purpurovou barvou, ale Nedoklubko také vyzývá veřejnost, aby si ten den na sebe vzali cokoliv v purpurové barvě. Ti, kteří se zapojí, prosí Nedoklubko  o zveřejnění fotky na FB Nedoklubko nebo instagramu @nedoklubko s hashtagy #purpurovylistopad, #nedoklubko, #wpdcz, #wpd2019.

Fotogalerie
11260 11262 11263 11265 11267

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec