Magazín Elita

Civilizační strašák jménem cukrovka

Civilizační strašák jménem cukrovka

Světový den diabetu se již po mnoho let slaví 14. listopadu a není to náhodně vybrané datum.  V roce 1891 se totiž v tento den narodil kanadský lékař Frederick Banting, který se zasloužil o objevení inzulinu, hormonu, který snižuje hladinu cukru v krvi a je nenahraditelný při léčbě cukrovky u většiny diabetiků.

O jedné z nejrozšířenějších civilizačních chorob existuje množství snadno dostupných edukačních materiálů, přesto však neuškodí si připomenout některá základní fakta a informace spojená s touto nepříjemnou nemocí, která v mnoha směrech nepříjemně ovlivňuje kvalitu života těch, kteří jí trpí.
Glukóza, cukr přenášený krví, představuje životně nezbytný zdroj energie. Aby však tělo pracovalo optimálně, musí se hladina glukózy v krvi pohybovat v úzkém rozmezí. Příliš vysoká hladina glukózy svědčí o rozvoji choroby známé jako diabetes mellitus neboli cukrovka. K příznakům cukrovky patří žízeň, časté močení v důsledku nadbytku glukózy, úbytek hmotnosti, pocity únavy, opakující se infekce, problémy se zrakem. Nedostatek glukózy vede k nízké hladině tohoto cukru v krvi. Dojde-li k jeho výraznému úbytku, je diabetik ohrožen HYPOGLYKÉMII, která může vyústit v život ohrožující kóma. 
Hladinu cukru v krvi zvyšují sacharidy, tedy cukernatá a škrobová jídla, jako například čokoláda, koláče, sušenky, chléb a brambory, ovoce a marmeláda. Za normálních podmínek se správná rovnováha rychle obnoví účinkem inzulinu, hormonu vytvářeného slinivkou břišní. Je-li produkce inzulinu příliš nízká nebo je inzulin neúčinný, hladina v krvi zůstává vysoká. Tento stav se nazývá HYPERGLYKÉMIE.
Cukrovka se vyskytuje ve dvou hlavních formách. Na inzulinu závislý diabetes 1. typu

se nejčastěji vyskytuje u dětí a mladých dospělých. Je způsobena neschopností poškozených nebo zničených buněk slinivky břišní vyrábět inzulin. Léčba zpravidla spočívá v podávání inzulínu.

Na inzulinu nezávislá forma cukrovky, diabetes 2. typu, se vyskytuje převážně u starších lidí.

A postihuje celosvětově asi 15 % populace starší 50 let.  Zřejmě je důsledkem poškozené sekrece inzulinu nebo odporu tělesných tkání k tomuto hormonu. 
S cukrovkou se podle statistik léčí téměř 900 000 Čechů. Naprostá většina pacientů (91,7 %) má diabetes druhého typu. Příčinou stále rostoucího počtu nemocných je jednak stárnutí populace, ale příčinou může být i nezdravý životní styl, ale opomenout nemůžeme ani včasnou diagnostiku diabetu. 
Na závěr tohoto nepříliš radostného čtení jedna přece jen povzbudivá a dobrá zpráva. I když léčba cukrovky 2. typu spočívá v prvé řadě v úpravě jídelníčku a v dodržování přísné diety, tak i cukrovkář si může, občas při příznivých výsledcích smlsnout na nějaké té dobrotě, např. čokoládě. Ideální volbou může být čokoláda bez cukru s vysokým podílem kakaa z produkce Chocoland. Jenom to s ní nesmí přehnat, neboť nekontrolované množství čokolády zvýší hladinu cukru v krvi a kalorie navíc můžou způsobit zvýšení hmotnosti, což je nežádoucí. 

Všechny výrobky značky DIANELLA jsou určené nejen pro diabetiky, ale pro všechny, kteří si hlídají příjem cukru. Jejich receptury a složení jsou vyvinuty s předními diabetiky a diabetology. Vyrobeny jsou z pečlivě vybíraných surovin. Slazeny jsou výhradně maltitolem (pozn. sladidlo. stabilizátor, emulgátor).

Nízká energetická hodnota a glykemický index a přehledně uvedené výměnné jednotky na obalech jsou zárukou nejvyšší kvality. Výrobky DIANELLA najdete ve všech obchodních řetězcích a dobrých prodejnách zdravé výživy.


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové