Magazín Elita

Ochrana pleti jako základ – buďte dokonalí i během podzimu

Ochrana pleti jako základ – buďte dokonalí i během podzimu

Po krásné, zdravé a bezchybné pleti touží skutečně každá žena. Každé ráno se probudit s dokonalou pletí, která nepotřebuje hutné silně krycí make-upy a korektory a strávit tak s ranním líčením jen minimum času. Bohužel, právě v chladných podzimních a zimních měsících je opak pravdou a na naší pleti se tak objevuje nejedna nedokonalost, prohlubují se kožní problémy, které vystupují na povrch, nebo se zhoršuje stav naší pokožky. Nestačí už o ni jen pravidelně pečovat, ale musíme jí poskytnout především ochranu před vnějšími vlivy prostředí. Stejně jako se dostatečně vhodně do zimy oblékáme my, musíme myslet i na naši pleť, která by rozhodně neměla zůstat „nahá“. Základem se tak stává především její ochrana a ošetření, které mají větší význam, než se může zdát. Věděli jste, jak pleť vhodně chránit, co ji poskytne nejlepší péči a na co vlastně v zimě nezapomenout? Seznamte se s jednoduchými zásaditostmi a odhalte tajemství celoročně krásné pokožky.

Vítr, mráz, chlad, sluneční paprsky, střídání teplotních rozdílů – s tím vším na podzim a v zimě nebojuje jen náš organismus, ale především naše pleť. Tu na rozdíl od zbytku těla nemůžeme většinou ochránit teplým oděvem nebo doplňky a je tak přímo vystavena všem těmto vlivům prostředí. Jejich zásluhou je pak vysušená, nepříjemně pne, praská, vznikají na ní suché šupinky, ztrácí jas, nebo vystupují červené skvrny jako známka podráždění pleti. Právě v těchto měsících je totiž třeba chránit pleť víc než kdykoli jindy. Jen tak si zajistíme krásu, zdraví a svěží vzhled a budeme dokonalí i v těch největších mrazech nebo větru.

Péče o pleť by proto hlavně v chladných měsících neměla být nahodilá, ve stylu, co nám zrovna přišlo pod ruku, ale měla by mít své jasné prvky i postup. Na prvním místě tedy za všech okolností musí být její ochrana, tak, abychom předešli nepříjemným pocitům i ztrátě zdraví a vitality. Stejně jako před zimou chráníme své tělo, musíme i svoji pleť. Do naší kosmetické výbavy by se tak měly dostávat i přípravky, které během roku až tak hojně nepoužíváme a jejichž cílem je právě obrnit pleť před působením vnějších vlivů počasí a prostředí.

Proč na podzim trpíme…

„Během chladných měsíců nejvíce trpí pokožka, která je laicky řečeno odhalená, a tudíž k ní má chlad a mrazivé počasí takzvaně přímý přístup. Vedle toho, že se pokožka na podzim a v zimě vysušuje, ubývají jí ceramidy a má tak tendenci šupinatět, olupovat se a praskat, má zima na pleť ještě hlubší vliv. V našem organismu totiž dochází, na odhalených místech jako je právě pleť, k pomalejšímu proudění krve a následně ke zpomalení kožního metabolismu. Pokud k tomu připočteme ještě přechody ze zimy do vyhřátých místností a naopak, dochází i k jejímu rudnutí vlivem překrvení kůže, což můžeme mít za následek až popraskání drobných žilek pleti a pálení,“ vysvětluje RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga.

V zimě také navíc dochází k poklesu produkce mazových žláz, což vede k větší suchosti pleti a paradoxně to příliš nepomůže ani osobám s mastnou a problematickou pletí, u nichž se v této době většinou problémy ještě prohlubují. Dalším viníkem našeho utrpení v chladných měsících je i úbytek ceramidů z pleti nebo narušená bariérová funkce pokožky, která má za následek ztrátu hydratace a naopak pronikání škodlivin do pokožky. Recept je tak prakticky jediný: CHRÁNIT, CHRÁNIT, CHRÁNIT!

Ochrana pleti zevnitř

Pro zdravou pleť je však důležitá péče o ni nejen zvenčí prostřednictvím různých kosmetických přípravků, ale i zevnitř, což je jeden z faktů, na který často zapomínáme.

Zásadní pro celý náš organismus a samozřejmě i pro pleť jsou vitamíny, nejčastěji A, C a E, které kromě posílení imunity podporují i stav naší pleti a zajišťují ji tolik potřebnou ochranu. Získávat bychom je měli především z vhodné a vyvážené stravy, jako je například konzumace ovoce a zeleniny v dostatečném množství. Vitamín A tak můžeme získat ze špenátu, mrkve, ale i ryb. Vitamín B nám poskytne cibule, brusinky, červená řepa nebo arašídy či rýže. A vitamín C získáme z pomerančů, brokolice, brambor nebo květáku. Tyto potraviny by tak hlavně v zimě měly tvořit základ našeho jídelníčku. V omezené míře je ale samozřejmě také možné získat vitamíny i prostřednictvím různých doplňků stravy.

„Pro ochranu pleti je zásadní i hydratace, na kterou bychom neměli ani v chladných měsících zapomínat. Právě dostatečný pitný režim dělá řadě z nás během chladných měsíců problémy. Objektivně netrpíme pocitem žízně jako v létě, a tak často na pití zapomínáme. Stále však platí, že bychom denně měli vypití minimálně 2 litry tekutiny, přesněji řečeno vody. Slazené nápoje, káva nebo čaje se počítají spíše jako potrava. Tato vnitřní hydratace také hraje ve stavu pleti důležitou roli. Vyhnout bychom se naopak měli ošetření pleti vodou, těsně před tím, než vyjdeme ven. Ulpělé kapky vody na pleti by mohly napáchat daleko větší škodu než užitek, a naopak ji ještě více vysušit,“ doplňuje RNDr. Josef Skalník.  

Na co zapomenout!

Vedle toho, jak bychom se na podzim a v zimě měli o svoji pleť a celé tělo starat, existuje i několik zásaditostí, kterým bychom se měli vyvarovat. Jaké to jsou?

Nedostatek pohybu

Možná se nám do něj v chladných měsících až tak nechce, přesto ale hraje důležitou roli. Při pohybu se nám totiž v těle rozproudí krev, nastartuje se látková výměna a tělo tak může snadněji vylučovat škodliviny. Dochází tak k detoxikaci těla, což se na pleti také výrazně promítne.

Špatný vzduch

Uzavřené a zadýchané místnosti jsou jednou z dalších věcí, která nám škodí. Měli bychom se proto naučit pravidelně a rychle větrat, aby se v místnosti vyměnil vzduch a naše tělo se mohlo správně okysličovat, a hlavně se osvěžilo a podpořila se tak i jeho imunita. Díky čerstvému vzduchu se probudí k životu i náš mozek, lépe se nám pracuje a zároveň se veškeré škodliviny nebo bacily dostanou pryč, což má zásadní vliv na naše zdraví. Samotný kyslík je pak pro naši pleť jedním z nejdůležitějších faktorů, podporuje její ochranu a dodává ji i energii a svěžest.

Špatný pitný režim

Zapomenout nesmíme ani na pitný režim a dostatečný přísun tekutin. Stále platí, že za den bychom měli vypít minimálně 2 litry tekutiny. Skvěle tak tělo zevnitř hydratujeme a podporujeme zdravý vzhled naší pleti. V opačném případě má tělo tendenci tekutiny zdražovat a pleť tak může působit nezdravým dojmem nebo později trpět suchou, vrásčitou pokožkou a olupujícími se šupinkami.

Nedostatek spánku

Pokožku výrazně ovlivňuje i spánek jako takový. Během něj se totiž tělo regeneruje a připravuje na další den, a to platí i o pleti. Pokožka se během spánu čistí a regeneruje a škodliviny se tak vyplavují na povrch. Zároveň se také regenerují odumřelé kožní buňky a vznikají nové.

Nevhodná kosmetika

Během těchto měsíců více než kdykoli jindy, bychom neměli riskovat s testováním nových kosmetických přípravků, ale vsadit na ty osvědčené, speciálně určené pro ochranu pleti, obnovu její bariérové funkce nebo hydrataci a detoxikaci. Rozhodně bychom před tím, než vyjdeme do chladného počasí, neměli zapomenout ošetřit pleť pečujícím krémem. Ideální jsou například ty na bázi zinku, nebo s lanolinem, ochrannými oleji, včelím voskem nebo vitamínem E.

Tipy pro vás

Seznamte se s produkty, které by se alespoň pro chladné a mrazivé počasí měly stát vašimi každodenními společníky. Přípravky, které vaši pleť ochrání i před nejstudenějším větrem, mrazy, plískanicemi i přechody z tepla do zimy a naopak.

Včelí vosk a vitamín E pro 100% ochranu
Ochranný krém – pro celou rodinu

Krém je vhodný pro ochranu pokožky celé rodiny, včetně dětí od 3 let. Obsahuje komplex ochranných olejů, včelí vosk a vitamín E a zajistí tak dokonalou ochranu před vnějšími vlivy prostředí i nepřízní počasí. Rychle se vstřebává, nezanechává nepříjemný mastný film a zabraňuje přesušení kůže.

286 Kč, 100 ml, www.forlifemadaga.com

Mast pro regeneraci a zklidnění
Lanomed mast – s 99% přírodním Medilanem

Speciální mast je určena pro ošetření velmi citlivé pokožky obličeje i celého těla. Obsahuje přírodní 99% Medilan, vyrobený z farmaceutického lanolinu, který pleť zklidní a regeneruje. Ideální je pro ošetření popraskaných rtů, zvláčnění suché pokožky, zklidnění citlivé a podráždění pleti nebo ošetření dětské pokožky.

184 Kč, 18 ml, www.forlifemadaga.com

Celodenní péče i pod make-upem
Control base – pro problematickou a mastnou pleť

Unikátní podkladová báze je speciálně vyvinuta pro péči o problematickou a mastnou pleť. Obsahuje zinek, kaolin, hamamelis i matující složku, které zabraňují nadměrné produkci mazu a stahují rozšířené póry. Ideální je aplikace na vyčištěnou pleť pod krém nebo make-up.

319 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Fotogalerie
11034 11035

Další články z rubriky

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Hejty na tepelná čerpadla se množí.  Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Hejty na tepelná čerpadla se množí. Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku