Magazín Elita

To, co napáchalo léto, může napravit nové roční období

To, co napáchalo léto, může napravit nové roční období

Během horkých letních dnů rádi trávíme čas opalováním či různými vodními sporty, při kterých se nejen osvěžíme, ale hlavně pobavíme. Jenže chlór, slaná voda a slunce neprospívají naší pokožce a vlasům, na kterých mohou napáchat pořádné škody. Pokud se ptáte, jak je zmírnit a vrátit svému vzhledu opět ten správný šmrnc, určitě jste ještě neslyšeli o kmenových buňkách!

Během podzimu je dobré věnovat svému tělu zvýšenou pozornost. A to hlavně v případě, že jsme péči o sebe v létě "flákali". Na co je třeba se zaměřit?

Proč házet hrách na stěnu, když si ho můžeme dát na vlasy?!

Letošní léto bylo vážně krásné, jenže kdoví, zda si to samé řeknou i naše vlasy... Slaná mořská voda a slunce jim moc neprospěly. Proto bývají po létě suché, lámavé a občas mohou vypadat jako sláma (noční můra snad každé ženy). Nemluvě o tom, že s nástupem podzimu se k tomu přidruží i vypadávání vlasů, které je nyní ještě intenzivnější. Většina z vás teď moc dobře ví, o čem mluvíme.

Každému z nás příroda nadělila určitý počet vlasů, někomu dopřála více, někomu zas méně, tak to už zkrátka chodí. Věděli jste ale, že lidé s blond barvou mají 120 až 130 tisíc vlasů, tmavovlasí lidé okolo 100 tisíc a rusovlásky ještě o 20 tisíc méně? Jejich počet je dán geneticky, ale pokud začnou na podzim padat více, není hned nutné propadat panice. Tak jako v přírodě s příchodem podzimu opadávají listy ze stromů, ve stejném období lidem více padají vlasy. Je to způsobeno nejen chladnějším vzduchem, ale také změnou jídelníčku, z něhož postupně ubývá čerstvé a lokální ovoce. V případě nadměrného vypadávání je však dobré dopřát vlasům správnou péči, aby se obnovila jejich rovnováha. Vhodným způsobem, jak zastavit vypadávání a opět nastolit harmonii, je například aktivace kmenových buněk ve vlasových folikulech.
„V dermatologii se kmenové buňky využívají zejména ve formě mezoterapie, tedy jejich aplikace přímo do vlasové pokožky. Slouží nejen proti vypadávání vlasů, ale i na obnovu jejich růstu a zlepšení stavu pokožky,“ říká MUDr. Tatiana Hudáková, dermatoveneroložka.

Ne vždy je nutné navštívit rovnou lékaře. Na trhu jsou již dostupná séra, která dokáží kmenové buňky aktivovat. Jejich obsah tvoří výtažek z geneticky neupraveného hrachu, z Cressatine a také aktivní roztok hedvábných aminokyselin (Crosilk). „Výrobky, které aktivují kmenové buňky ve folikulech, pomáhají prodlužovat fázi růstu vlasů, upravují jejich životní cyklus a zabraňují nadměrnému vypadávání u žen i mužů,“vysvětluje majitelka kosmetické a farmaceutické společnosti Pharma MKL Katarína Demetriou.

Mladistvý vzhled je snem každé z nás

Pokud během léta podceníme péči o svou pleť, je možné, že se nevyhneme zarudnutí a podráždění pokožky, nebo dokonce jejímu spálení. Výrobky s ochranným faktorem bychom měli používat na denní bázi. Povinnou výbavou jsou i sluneční brýle, které zmírňují mžourání a chrání nejen náš zrak, ale i jemnou pokožku kolem očí. Pokud jsme se dostatečně nechránily, stává se, že po létě v zrcadle objevíme nechtěné vrásky navíc, či pigmentové skvrny. Avšak v extrémních případech, kdy dojde k poškození pokožky, může na pleti zůstat dokonce zjizvení. „Výsledkem dlouhodobého působení slunečního záření je vysušená pleť, mohou se objevit pihy či pigmentové skvrny nebo vzniknout takzvané Mallorca akné - obvykle kombinací nevhodného opalovacího krému s mastnou pletí. Můžete si najít nová znaménka, případně se ta původní mohou změnit," ozřejmuje MUDr. Hudáková a dodává, "suchou pleť můžeme jednoduše hydratovat. Někomu stačí hydratační sérum, krém, kosmetické ošetření, případně aplikace mezoterapie. Odstraňování pigmentových skvrn je dlouhodobou záležitostí. Efektivním ošetřením je chemický peeling, fotorejuvenace či frakční laser.“

Tělo jako chrám

Období odpočinku, dovolených a prázdnin s sebou přináší i různá úskalí ohledně stravy: zmrzliny, sladké nápoje, drinky či nezdravá jídla z bufetů mohou mít za následek nejen přibývání na váze, ale jsou i zátěží pro organismus. Podzim je proto vhodným obdobím na detoxikaci po tomto "zátahu". Možná si říkáte, že to přece není nutné, protože tělo má vlastní schopnost detoxikace. Jenže znečištěné životní prostředí a nesprávná životospráva na ni mají značně negativní vliv. I proto je dobré organismu trošku pomoci. Vhodné jsou na to různé druhy bylin, mimo jiné výtažek z rostliny Manayupa, která dokáže pročistit krev, pomáhá při spalování tuků a zároveň má protizánětlivé účinky. Velkým pomocníkem v tomto směru je i vitamín B6, který zase pomáhá při tvorbě serotoninu, noradrenalinu a dopaminu. „Přírodní produkty na detox těla pomáhají posílit imunitu, snížit únavu, stres a podráždění a podpořit regeneraci buněk,“ konstatuje na základě dlouholetých zkušeností Katarína Demetriou z Pharma MKL. Detoxikace je důležitá i na pročištění ledvin, střev a krve, díky čemuž přináší pocit zdraví a vitality. Kromě samotného detoxu je pro rovnováhu těla důležitý dostatek spánku, správný a vyvážený jídelníček s dostatkem ovoce a zeleniny, jakož i pravidelný pohyb.


Další články z rubriky

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Hejty na tepelná čerpadla se množí.  Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Hejty na tepelná čerpadla se množí. Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku