Magazín Elita

Celosvětový divadelní hit Teror v divadle Mana promění publikum v soudce

Celosvětový divadelní hit Teror v divadle Mana promění publikum v soudce

Celým světem hýbe divadelní hra Teror. Publikum je naprosto fascinované. Už více než půl milionů diváků rozhodlo o vině či nevině armádního pilota, který sestřelil plně obsazené letadlo mířící na fotbalový stadion. Porotou dramatického soudního procesu se nyní budou moci stát i návštěvníci Vršovického divadla Mana. Napínavé drama Teror Ferdinanda Von Shiracha zde představí v obnovené premiéře režisér Ondřej Zajíc: v dnešní době opět aktuální hra o nelehkých cestách práva a spravedlnosti s Jitkou Smutnou, Tomášem Novotným, Zbigniewem Kalinou, Milanem Kačmarčíkem a Danou Sedlákovou tu bude poprvé uvedena 13. října, nejbližší repríza je plánována na 24. listopadu 2019.

Morální dilema

Ústřední postavou fascinujícího příběhu je Lars Koch, německý pilot bojového stíhacího letounu Luftwaffe. Navzdory rozkazu sestřelí unesené civilní letadlo se 164 pasažéry na palubě, aby tím ochránil 70 tisíc lidí na fotbalovém stadionu před teroristickým útokem. Diváci se tak ocitnou přímo v soudní síni a jako porotci na konci inscenace sami rozhodnou, kdo je vinen za smrt cestujících na palubě letu z Berlína do Mnichova. A inscenátoři pro ně připraví oba možné konce tohoto příběhu. „V inscenaci Teror simulujeme soudní proces, kde z pohledu obhajoby je obžalovaný skutečným hrdinou a zachráncem mnoha tisíců životů, avšak z pohledu žalobkyně je především vrahem 164 lidí. A někdo, v našem případě diváci, musí rozhodnout, kým tedy doopravdy je,“ prozrazuje princip Teroru režisér Ondřej Zajíc.

Možnost vyzkoušet si „nanečisto“ roli porotce a spolurozhodnout o konci celého případu, který je nelehké jednoznačně posoudit, dělá z inscenace mimořádně přitažlivou podívanou: „Tenhle moment, který aktivizuje nejen herce, kteří se z jeviště ´perou´ každý o svého porotce, ale i diváka, který je více než jindy vtažen do hry, potvrzuje režisér. A svůj postřeh přidává i Jitka Smutná, která se zhostí role státní zástupkyně. „Podle mé zkušenosti doznívá toto představení i po skončení a vyvolává vzrušené diskuse mezi diváky. Nemáte jednoznačnou odpověď, a to je v životě i na divadle nejen dobrodružné, ale i prospěšné.“

Hrdina nebo zločinec?

Strhující hra Teror autora Ferdinanda von Schiracha, v civilu špičkového trestního obhájce, patří k nejzajímavějším evropským dramatům posledního desetiletí. „Myslím, že sám autor, zkušený právník, chtěl nahlas prostřednictvím této postavy dát najevo, jak někdy pocitové a pragmatické soudy mohou být i lehce populistické a v budoucnosti by mohly i ohrožovat základní principy právního státu. Hra ukazuje obě strany mince a nechává velký prostor divákovi. Ten se stává naším spoluhráčem, a to je zábavné,“ dodává jedna z nejvytíženějších hereček současnosti, Jitka Smutná.

A dramaturgyně inscenace Věra Mašková dodává: „Hra Teror postihuje velmi aktuálně morální problémy, před které nás staví konflikty současného světa. A zároveň akcentuje velmi kreativním způsobem fakt, že za realitu nese odpovědnost každý z nás.“

Divadelní hit napříč kontinenty

Hra Teror se brzy po své prvním uvedení stala divadelní událostí a objevila na jevištích už v osmi desítkách zemí celého světa. Jen v Evropě ji aktuálně uvádí víc než třicet renomovaných scén. V nedávné době měl Teror premiéru např. v Bruselu, Kapském městě či v Hongkongu, premiéra se nyní chystá například v Athénách. Výsledky diváckého hlasování se přitom v různých koutech planety liší. A ovlivňuje je i aktuální společenská situace (např. po teroristických útocích v Bruselu a Paříži hlasovalo publikum téměř shodně „vinen“).  Ke hře vznikly i speciální internetové stránky, na nichž si lze své rozhodnutí porovnat s hlasováním v jiných divadlech.

Sehraný tým režiséra Ondřeje Zajíce a dramaturgyně Věry Maškové hru Teror původně úspěšně zinscenoval v Městských divadlech pražských, kde byl titul na programu do června 2019. Od listopadu téhož roku bude nově na repertoáru Vršovického divadla Mana, které už druhou sezónu jako umělecká šéfová vede Věra Mašková. „Domníváme se, že je důležité, aby se touto interaktivní inscenací mohli potkávat i vršovičtí diváci všech věkových kategorií a aby se mohli podílet jejím prostřednictvím na tom, jak bude vypadat náš svět,“ věří Mašková.

Prvotina bestsellerem

Osud Ferdinanda von Schiracha (nar.1964 v Mnichově) je v mnohém neobyčejný. Vnuk bývalého člena NSDAP a říšského vůdce mládeže, odsouzeného později v rámci Norimberského procesu, vystudoval práva na univerzitě v Bonnu. Dnes vyhledávaný trestní obhájce, spisovatel a básník začal psát knihy spíš mimochodem. Jako spisovatel dosáhl věhlasu hned první sbírkou povídek Zločiny, která se stala bestsellerem, vyšla ve více než třiceti zemích a obdržel za ni Kleistovu cenu. Za beletrii byl oceněn také na Lipském knižním veletrhu.  Filmové zpracování jeho krátkých povídek (Vina podle Ferdinanda von Schiracha) vysílala v roce 2015 s velkým úspěchem televizní stanice ZDF. Jedinečný experiment vznikl také záznamem divadelní hry Teror, který natočila německá televize ARD. Ten v roce 2016 simultánně odvysílaly televizní stanice v Německu, Rakousku, Švýcarsku, na Slovensku a také v Česku, kde Teror viděli diváci České televize.

Obnovená premiéra inscenace Teror ve Vršovickém divadle Mana 13. října 2019.

Více informací aleznete na: www.vrsovickedivadlo.cz

Fotogalerie
10949 10950 10951 10952

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih