Magazín Elita

Vyrážíte na podzimní exotickou dovolenou a nechcete na ní nepřibrat? Poradíme vám!

Vyrážíte na podzimní exotickou dovolenou a nechcete na ní nepřibrat? Poradíme vám!

A je tu podzim jako malovaný, pro někoho  ten správný čas pro exotickou dovolenou. Thajsko, Bali, Srí Lanka, Dominikánská republika, Kuba, Spojené Arabské Emiráty nebo Mauricius, tak toto je jen několik destinací, které jsme si my Češi v posledních letech pro podzimní a zimní dovolené oblíbili. Dovolená však není jen o poznávání, nových zážitcích a dobrodružství, ale také o ochutnávání místních specialit a lahodných pokrmů. Právě na dovolené zejména, pokud jde o all inclusive pobyt, popustí řada z nás uzdu svému stravovacímu režimu a dopřeje si často nezdravá kalorická jídla. Přinášíme proto zaručené triky a zásady, jak si udržet štíhlou linii, nepřibrat, a přitom se nijak zásadně neomezovat.

All inclusive: Jak si užít dovolenou beze strachu z váhy?

Pokud vyrážíme na all inclusive dovolenou může nám často přijít nemožné užít si ji se vším všudy, bez toho, aby ručička naší osobní váhy neukazovala po návratu vyšší číslo. Často máme pocit, že buď se budeme muset smířit s vyšší váhou a po návratu nás čeká omezování se a pořádné makání na postavě nebo se budeme omezovat už na dovolené a téměř nepoznáme místní lahůdky a speciality. To je však podle na odbornice na výživu Ing. Miriam Varšové omyl a zažitý mýtus.

„Nakolik se ke stravování na dovolené postavíme zodpovědně je už na nás samotných. Určitě bychom z nabídky měli volit jídla, která u nás nejsou běžně dostupná. Například mořské ryby, široký výběr zeleniny nebo zralého ovoce. Pokud si chceme dopřát i nějakou sladkost ve formě koláčku nebo zmrzliny po obědě, počítejme s tím už při nabírání hlavního jídla. Upřednostnit bychom proto měli víc zeleniny a méně sacharidových příloh. Pozor bychom si měli dát i na různé slazené nápoje a volit spíše vodu. Totéž platí i při konzumaci koktejlů, ať už nealko, tak i alko, ze kterých přijímáme velké množství cukrů a prázdných kalorií. Rozhodně však tento typ stravování neznamená omezování, kvůli kterému bychom si lahodné pokrmy neužili, jen je třeba o jídle přemýšlet a bezhlavě nekonzumovat vše, co uvidíme,“ vysvětluje výživová poradkyně a dodává, že i v době dovolené je vhodné zapojit i adekvátní pohybovou aktivitu. „Čím víc budeme aktivnější, a vůbec nemusí jít o sportovní výkony, ale třeba jen o běžné procházky nebo chůzi při návštěvě památek a zajímavých míst, tím víc kalorií organismus spálí a tím víc jídla bez výčitek si můžeme dopřát. Navíc si s sebou do kufru, kabelky nebo plážové tašky můžeme přibalit i chutnou a zdravou pojistku pro případ, že nás bude honit takzvaně mlsná. Vhodné jsou nízkosacharidové a vyvážené tyčinky nebo smoothie, například NutriFood a jiné, které jsou navíc k dostání v různých příchutích,“ dodává Ing. Varšová.

Nepřejídání jako základní motto dovolené

Základem celkové spokojenosti nejen na dovolené, ale i po jejím návratu je se nepřejídat. Pro někoho je to naprosto přirozené stravovací chování, kdy sám pozná, kdy má tělo dost a nesnaží se do sebe nacpat pokrmy pod tlakem, jiný bohužel nemůže odolat množství jídla různých pokrmů, které vidí nebo, které si nandal na talíř a chce je všechny ochutnat hned první den dovolené.

To je však základem možných problémů, a to nejen s váhou a přibráním, ale i různých pocitů těžkosti a střevního nepohodlí přímo na dovolené. Pokud se rozhodneme přejídat, jednak se zbytečně budeme cítit těžce, nebude se nám do ničeho chtít a můžeme si způsobit i zažívací a střevní potíže mezi které často patří průjmy či zvracení. Řada z nás je většinou přikládá atypickým potravinám a pokrmům, ale ve velkém procentu za nimi stojí i nezřízené přejídání se, na které náš organismus není zvyklý.

Navíc tak jen zbytečně zatěžujeme svoje tělo, zvykáme jej na velký přísun množství jídla a návrat do původního režimu bývá po dovolených často krušný. Rozhodit tak dokonce můžeme i svoji psychiku. Už na konci dovolené nebo po jejím skončení se v řadě případů dostavuje celková nespokojenost se sebou a svojí postavou, která pramení například z faktu, že nedopneme oblíbené kalhoty a oblečení nám už tolik nesedí. Pak přichází na řadu výčitky a skleslost, které mohou přerůst až v deprese.

Hygiena stravování na prvním místě

V horkém slunném počasím, za kterým na pozimní exotické dovolené vyrážíme je důležité dodržovat hlavně hygienu při konzumaci potravin a určité zásady při stravování. „Je třeba myslet na fakt, že i na dovolené je vhodné mít určitý stravovací režim, mezi který patří nejen rozumná míra konzumace pokrmů, ale i důraz na hygienu a dodržování pravidel,“ upozorňuje Ing. Miriam Varšová, certifikovaná výživová poradkyně NutriFood Plan.

A na co na nikdy nezapomínat?

–  vyhýbat se (aspoň zpočátku) syrové zeleniněsalátům a ovoci, které se nedá oloupat, jíst jen ovoce a zeleninu ve slupce a po očistění a umytí

–  pít jen pitnou vodu, nepít vodu z jiných zdrojů (zjistit si před vycestováním, zda je v dané zemi pitná voda z vodovodu, pokud ne, nepoužívat ji na pití, vaření, ani na čištění zubů a používat pro tyto účely jen balenou pitnou vodu)

–  led do nápojů používat jen pokud máme jistotu, z jaké vody je vyrobený

–  nekonzumovat pokrmy masové a vaječné nedostatečně tepelně upravené, a naopak konzumovat ty, u kterých máme jistotu, že jsou skladované při správných teplotách

–  nekonzumovat pouze exotická jídla, která jsou diametrálně odlišná od naší stravy, protože se mohou vyskytnout trávicí těžkosti, vhodné je například ochutnat exotické ingredience nebo pokrmy, ale vždy zabudovat, alespoň část stravy, na kterou jsme zvyklí od nás (např. kuřecí maso, rýže, mleté maso apod.)

–  jídla připravovaná na místních tržištích nebovevývařovnách konzumovat méně častěji nebo v menším množství, úroveň hygieny přípravy pokrmů zde totiž bývá nižší


Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu