Magazín Elita

Lymfom, to jsou vybité baterky, které nejde bez pomoci dobít!

Lymfom, to jsou vybité baterky, které nejde bez pomoci dobít!

Lymfom je zhoubné nádorové onemocnění, kterým v České republice každý den onemocní 5 pacientů. Prevence žádná známá není, protože se jedná o genetické onemocnění. Důležité je tedy jednat včas, což znamená, co nejrychleji se pustit do boje s nádorem!

Pan Stanislav Bárta je jedním z pacientů, který měl to štěstí a nádor, kterým trpěl i Karel Gott, porazil. Začalo to nenápadně, ztrátou energie a charakteristickou únavou, na kterou platí zvolnění a více odpočinku. Sám svůj stav popsal: „Prostě se mi nedařilo dobít si baterky. Také se mi udělala boule v podpaží, ale nevšímal jsem si toho, protože nebolela.“ O několik dnů později si manželka všimla oteklých kotníků, ale to už měl i vysokou teplotu a kola vážné nemoci se roztočila! Nejdříve byl hospitalizován v Havlíčkově Brodě, avšak záhy byl převezen na Hematologicko-onkologickou kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nebylo mu ještě padesát, když se dozvěděl, že za vším stojí zhoubný lymfom, nádor mízních uzlin. „Po dalších vyšetřeních mi bylo sděleno, že mám diagnostikován B-neHodgkinův lymfon v pokročilém stádiu, kdy už mám napadeny vnitřní orgány i kostní dřeň. Poté jsem několik měsíců dostával onkologickou léčbu,“ zavzpomínal Stanislav Bárta.

Doufal, že se stav zlepší. Únava však nestupovala. Byl opět hospitalizován, musel podstoupit další sérii chemoterapií, ozařování i operaci podpaží. „V nemocnici jsem strávil celkem 75 dnů. Nakonec jsem se ale začal postupně zotavovat,“ popsal svoji cestu k vítězství nad rakovinou Stanislav Bárta. „Na interní hematologické klinice jsou všichni hodní a laskaví, hlavně můj ošetřující lékař David Belada,“ z vlastní zkušenosti potvrdil. Podržela ho také rodina. Za podstatné však považuje i setkání pacientů ve spolku Lymfom Help a činnost organizace považuje za nezastupitelnou. Jen díky dobře sehrané péči se mohl vrátit do běžného života.

Lymfom je společný název několik desítek nádorových onemocnění. Jednotlivé typy lymfomu se liší svým průběhem, prognózou i léčbou. Dělíme je na dvě skupiny – Hodgkinův a nehodgkinův lymfom. Hodgkinův lymfom je onemocnění, které se většinou týká mladší populace kolem 20.–30. roku věku. Druhou skupinu tvoří nehodgkinské lymfomy, které častěji postihují spíše starší pacienty. Úspěchem je, že velká část nemocných s pomalu rostoucími, indolentními lymfomy, přežívá více jak 10 let. Nemalá část nemocných s agresivními lymfomy je pak vyléčitelná.

„Pro lymfomy je charakteristické postižení mízních uzlin, které jsou často zvětšené, ale nebolestivé. Nemocný nemusí mít v úvodu žádné příznaky, onemocnění se ukáže například při jiném vyšetření. Celkové příznaky se nejčastěji projevují únavou, hubnutím, pocením, horečkou bez infekční příčiny. Lymfomy se také mohou prezentovat třeba bolestí břicha, zhoršeným dechem nebo kašlem,“ vysvětlil MUDr. David Belada, Ph.D. ze 4. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové.

V roce 2019 vznikl unikátní projekt s názvem Naděje pro ostatní nemocné s lymfomy. Jedná se o knihu s více jak 30 příběhy pacientů bojujících s lymfomy. Projekt přibližuje životní osudy nemocných, kteří byli úspěšně léčeni, žijí mezi námi a byli ochotni předat svoji zkušenost dalším nemocným a povzbudit je tak v nelehkém boji s tímto nádorovým onemocněním. „Věřím, že můj úspěšný příběh bude inspirací pro další nemocné, u kterých byl lymfom zjištěn,“ popsal svou motivaci pro účast v projektu úspěšně léčený pacient Stanislav Bárta. „Pevně doufám, že kniha bude psychickou podporou pro velké množství nemocných, u kterých byl, je nebo bude lymfom diagnostikován. Musím přiznat, že až při čtení příběhů jsem si uvědomil, že samotná léčba v nemocnici je jen malým střípkem v často velmi složité a mnohdy dojemné mozaice lidských osudů a příběhů,“ dodal autor knihy MUDr. David Belada.

Společnost Roche se nad rámec výzkumu a vývoje nových léčebných možností věnuje také vzdělávání pacientů a laické veřejnosti. Příkladem edukačních aktivit je portál www.mojemedicina.cz nebo úspěšná řada komiksů nazvaných Medikomiks. „Na kresleném příběhu mladé maminky je zobrazeno psychické vypořádávání se s lymfomem, který nově vstoupil do jejího života. Čtenář se dozví, jakým způsobem pacientka hovoří o své nemoci s ostatními lidmi ve svém okolí, jak prožívá období léčby a jak spolu s ostatními pacienty z pacientské organizace plánuje svou budoucnost,“ přiblížil obsah komiksu Jiří Pešina, ředitel komunikace společnosti Roche.

Kooperativní Lymfomová skupina je profesní uskupení odborníků na diagnostiku a léčbu lymfomů. „Cílem skupiny je zajistit koordinovanou, kvalitní péči o nemocné s lymfomy v celé ČR. Součástí práce je i tvorba národních standardů diagnostiky a léčby lymfomů, ale i tvorba vlastních moderních léčebných postupů. Tato práce probíhá díky grantovým projektům,“ popsal činnost skupiny doc. MUDr. Pavel Klener, Ph.D. z Ústavu patologické fyziologie a 1. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Pro více informací prosím navštivte webovou stránku www.roche.com.

 

Fotogalerie
10919

Další články z rubriky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve

Na vlně audioknih