Magazín Elita

Jaký byl vlastně život Caryho Granta?

Jaký byl vlastně život Caryho Granta?

Holywoodská hvězdaprvní třídy Cary Grant nebyl jen hercem, ale i rentiérem a hlavně idolem žen celého světa. Jaký vlastně vedl život? Byl pětkrát ženatý krasavec oddán jen ženám? Měl opravdu nejznámější milovník ze stříbrného plátna v lásce jen ženy, nebo měl raději muže?

Když byl velký CG ještě jen Archie

Archibald Alexander Leach se narodil v anglickém Bristolu na počátku roku 1904 jako druhé dítě Elsie a Eliase Leachových. Otec pracoval jako krejčí a žehlič oděvů. Příliš dobré postavení neměl a v pořádku nebylo ani manželství, které se nakonec rozpadlo. Archie vyrůstal jen s nemocnou matkou, která v jeho deseti letech náhle zemřela na infarkt. Otec měl v té době již novou rodinu a syna odmítl přijmout. Vyrůstal tedy u příbuzných, ale ve třinácti letech utekl a přidal se ke skupině toulavých artistů a komediantů. Ti byli v roce 1920 pozváni do USA a Archie už se do Anglie nevrátil. Na živobytí si vydělával v kabaretech, prodejem kravat, ale i jako příležitostný společník bohatých dam. V roce 1925 se setkal s australským imigrantem Orrym-Kellym, který se toužil stát kostýmovým výtvarníkem. Bydleli spolu a snili si, že jednou dobudou Hollywood. Zda mezi oběma muži bylo něco více než přátelství není potvrzeno, i když návrhářova autobiografie Women I've Undressed na něco více než přátelství naráží, nevíme to s jistotou.

Od první roličky po Oscara

Archie svoji první roličku dostal v roce 1927 v muzikálu Zlaté štěstí, ale pak už stál na prknech na Brodwayi. Na chvilku se ještě zastavil ve filmové společnosti Paramount, ale v lednu 1932 už zavítal do hollywoodských ateliérů a zrodila se hvězda zlaté filmové éry. Přijal pseudonym Cary Grant. Jeho nezávislost a odmítání exkluzivních smluv prý bylo důvodem proč nikdy herec na volné noze nezískal Oscara za žádnou svojí roli, i když jich bylo 72. Filmovou kariéru definitivně ukončil v roce 1966 a v roce 1970 mu byl udělen čestný Oscar za celoživotní přínos světové kinematografii.

Vztahy a manželství Caryho Granta

Společný dům si pořídil s hercem Randolphem Scottem, i když v té době byl ženatý s herečkou Virginií Cherrill, manželství trvalo jen rok. Druhou manželkou byla Barbara Huttonová, se kterou byl tři roky. Třetí ženou byla Belettsy Drakeová, se kterou byl třináct let, ale nebylo to manželství bez vroubků. Během natáčení snímku Pýcha a vášeň se bláznivě zamiloval do Sophie Loren a požádal ji v roce 1957 vkleče o ruku. Překrásná Italka ho však odmítla. V roce 1965 se oženil s Dyan Cannonovou, která mu porodila jediné dítě, dceru Jenifer Dianu, po jejímž narození se rozhodl, že skončí s filmováním, což chtěl i po své ženě, ta však odmítla a Cary Grant požádal o rozvod. V roce 1981 se naposledy oženil s Barbarou Harrisovou. Jeho pátá žena mu byla oporou až do konce života. K filmu se už nikdy nevrátil, ale jezdil po celých státech s vlastní talk show a jeho manželka ho vždy doprovázela. Ač byl v dobré kondici na turné v Davenportu jej postihla náhlá slabost. Byl převezen do nemocnice, kde zakrátko zemřel. Nepřál si žádný pohřeb a byl dcerou a manželkou Barbarou rozptýlen.

Text: Lenka Žáčková

Titulní foto: Cary Grant s Audrey Hepburn

Fotogalerie
10917 10918

Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti