Magazín Elita

Babiččina volba celozrnná: Dvě zbrusu nové hladké mouky z žita a pšenice

Babiččina volba celozrnná: Dvě zbrusu nové hladké mouky z žita a pšenice

Mouky Babiččina volba představují novinku pro všechny, kdo pečou s láskou a kdo rádi používají celozrnné mouky. Mouky jsou jemně semleté jen z pečlivě vybraného obilí a jedná se o 100% přírodní produkt. V obchodech je najdete ve dvou nových verzích: pšeničné celozrnné a žitné celozrnné, obě samozřejmě velmi jemně namleté a mají podobné pekařské vlastnosti jako hladké mouky a jsou jejich vhodnou alternativou.

PROČ používat celozrnné mouky?

Rozdíl mezi klasickou a celozrnnou moukou je prostý. Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna a dříve se jiné ani nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší než u mouky necelozrnné. Tuky obsažené v klíčku mohou při nesprávném skladování žluknout, skladování je časově omezené a je potřeba hlídat podmínky, při kterých se mouka skladuje – doporučuje se teplota pouze do 15-18 °C.

Z chuťového hlediska se samozřejmě jedná o preference každého člověka, ale je třeba počítat s tím, že čistě bílé nadýchané koláče z nich neupečete – celozrnná mouka má o něco tmavší barvu a výrobky z ní o něco menší objem, ale její benefity tento nezvyklý vzhled několikanásobně převýší.

JAK celozrnnou mouku používat?

Ať už se jedná o Babiččinu volbu Žitnou, Pšeničnou nebo Špaldovou, určitě (aspoň z počátku) doporučujeme kombinovat tyto mouky s hladkými moukami. Ideální je začít s poměrem zhruba 1:2 až 1:1. Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže počítejte, že bude potřeba do receptu přidat o něco více tekutiny než obvykle a také je možné přidat trochu kypřicího prášku nebo kvasnic navíc –Až si na pečení z celozrnných mouk zvyknete, můžete postupně bílou mouku nahradit úplně.

KDE se celozrnná pšeničná i žitná mouka využijí nejlépe?

Odpověď je jednoduchá: využít je můžete naprosto všude, kde je v receptu mouka. Při sladkém i slaném pečení, při přípravě jíšky, bešamelu nebo těsta na lívance. Prostě kdykoliv. Celozrnné mouky doporučujeme kombinovat s hladkými moukami.

Pšeničnou mouku, ať už klasickou Babiččinu volbu Pšeničnou Celozrnnou Jemně mletou nebo Špaldovou Celozrnnou Jemně mletou, využijete při přípravě kynutých, třených i šlehaných těst, na pšeničný chléb, koláče, buchty, perníky, bábovky i palačinky – prostě všude, kde jste zvyklí používat klasickou hladkou mouku.

Žitnou Celozrnnou Jemně mletou mouku od Babiččiny volby využijete při sladkém i slaném pečení – specifická chuť žita vám výsledek ozvláštní a zjistíte, že třeba perník „na plech“ a medovníky i klasické vánoční perníčky jsou z ní ještě chutnější. Skvělá je rozhodně i na nejrůznější chleby nebo do lívanců.

Pro více informací o moukách samotných, kde je zakoupit i báječné recepty a další tipy na pečení najdete na stránkách www.babiccinavolba.cz a našem Facebooku a Instagramu.

Nechte se inspirovat a zkuste nové mouky Babiččina volba přímo v receptech.

CELOZRNNÉ CUPCAKES

Ingredience na 12 ks

  • 110 g krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 50 g mletých mandlí
  • malinová marmeláda
  • Na krém: 300 g změklého másla, 300 g krémového sýra, 75 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na zdobení: marcipán, hroznové víno

Postup:

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte troubu na 180 °C. Jako první si připravte těsto. Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté zašlehejte jedno po druhém vejce a smetanu, oboje při pokojové teplotě.

V druhé nádobě smíchejte mouku a mleté mandle s kypřícím práškem a solí. Moučnou směs po lžicích přidávejte do tekuté části a stále šlehejte elektrickým šlehačem.

Až budete mít hotové hladké těsto, naplňte košíčky asi do 2/3 a poté vložte formu do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Upečené cupcakes nechte úplně vychladnout a zatím si připravte krém.

Vyšlehejte měkké máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny, poté stěrkou pomalu zapracujte krémový sýr.  Krém nechte asi 30 minut chladit.

Ze středu každého korpusu vyřízněte malou část a vzniklý otvor naplňte marmeládou. Poté každý dortík ozdobte krémem pomocí zdobícího sáčku, rozkrojeným hroznovým vínem a marcipánem. Ten ale přidejte až těsně před podáváním.

TIP: Krém můžete lehce obarvit například práškem z červené řepy, nebo špetkou kurkumy. Přidejte do zdobícího sáčku více barev krému a vytvořte tak ještě originálnější zdobení.

CELOZRNNÁ PIZZA

Ingredience:

  • 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 15 g čerstvého droždí

Další ingredience: Rajčatová omáčka, sýr, šunka, bazalka a další na ozdobení pizzy podle vlastní chuti

Postup:

Mouku nasypte do mísy spolu se solí, přidejte vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí. Vypracujte hladké těsto, a to nechte přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválejte tenkou placku.

Tu přeneste na pečicím papírem vyložený plech, potřete rajčatovou omáčkou (kraje nechte suché) a ozdobte tím, co máte rádi. Pečte při 220 °C asi 10 min nebo dokud nebudou okraje zlatavé.

MAKOVÁ BÁBOVKA Z CELOZRNNÉ MOUKY

Ingredience:

  • 1 hrnek mouky Babiččina volba Žitná Celozrnná
  • 1 hrnek mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • tuk, hrubá mouka a mletý mák na formu

Postup:

V jedné nádobě smíchejte obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a citronovou kůru. V jiné nádobě prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Poté přidejte i jogurt a citronovou šťávu. Obě části smíchejte dohromady a vypracujte v hladké těsto.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1. Těsto vlijte do formy a poté bábovku pečte při 180 °C asi 45 minut. Zda je hotová poznáte tak, že do středu těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji zcela suchou.
Hotovou bábovku vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut zchladnout. Pak ji vyklopte a nechte vychladnout úplně. Pokud se vyklopení nedaří, pomůže přikrýt zvenku formu utěrkou namočenou v ledové vodě.

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ ROHLÍKY

Ingredience na 12 ks:

  • 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 17 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 3 lžičky soli
  • celý mák nebo kmín na posypání

Postup:

Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.

Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.

Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.

 

Fotogalerie
10820 10821 10822

Další články z rubriky

Vánočnímu mlsání se neubráníte, připravte se chytře, zdravě a bez výčitek!

Vánočnímu mlsání se neubráníte, připravte se chytře, zdravě a bez výčitek!

Čokoládu bez cukru si nyní můžete užít i bez výčitek!

Čokoládu bez cukru si nyní můžete užít i bez výčitek!

Indonéská škola vaření v SaSaZu

Indonéská škola vaření v SaSaZu

Podzimní Praha je úchvatná, obzvlášť pokud se ubytujete v hotelu The Emblem!

Podzimní Praha je úchvatná, obzvlášť pokud se ubytujete v hotelu The Emblem!

Originální tipy, jak si vychutnat Mezinárodní den čokolády

Originální tipy, jak si vychutnat Mezinárodní den čokolády

NÁŠ TIP