Magazín Elita

Babiččina volba celozrnná: Dvě zbrusu nové hladké mouky z žita a pšenice

Babiččina volba celozrnná: Dvě zbrusu nové hladké mouky z žita a pšenice

Mouky Babiččina volba představují novinku pro všechny, kdo pečou s láskou a kdo rádi používají celozrnné mouky. Mouky jsou jemně semleté jen z pečlivě vybraného obilí a jedná se o 100% přírodní produkt. V obchodech je najdete ve dvou nových verzích: pšeničné celozrnné a žitné celozrnné, obě samozřejmě velmi jemně namleté a mají podobné pekařské vlastnosti jako hladké mouky a jsou jejich vhodnou alternativou.

PROČ používat celozrnné mouky?

Rozdíl mezi klasickou a celozrnnou moukou je prostý. Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna a dříve se jiné ani nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší než u mouky necelozrnné. Tuky obsažené v klíčku mohou při nesprávném skladování žluknout, skladování je časově omezené a je potřeba hlídat podmínky, při kterých se mouka skladuje – doporučuje se teplota pouze do 15-18 °C.

Z chuťového hlediska se samozřejmě jedná o preference každého člověka, ale je třeba počítat s tím, že čistě bílé nadýchané koláče z nich neupečete – celozrnná mouka má o něco tmavší barvu a výrobky z ní o něco menší objem, ale její benefity tento nezvyklý vzhled několikanásobně převýší.

JAK celozrnnou mouku používat?

Ať už se jedná o Babiččinu volbu Žitnou, Pšeničnou nebo Špaldovou, určitě (aspoň z počátku) doporučujeme kombinovat tyto mouky s hladkými moukami. Ideální je začít s poměrem zhruba 1:2 až 1:1. Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže počítejte, že bude potřeba do receptu přidat o něco více tekutiny než obvykle a také je možné přidat trochu kypřicího prášku nebo kvasnic navíc –Až si na pečení z celozrnných mouk zvyknete, můžete postupně bílou mouku nahradit úplně.

KDE se celozrnná pšeničná i žitná mouka využijí nejlépe?

Odpověď je jednoduchá: využít je můžete naprosto všude, kde je v receptu mouka. Při sladkém i slaném pečení, při přípravě jíšky, bešamelu nebo těsta na lívance. Prostě kdykoliv. Celozrnné mouky doporučujeme kombinovat s hladkými moukami.

Pšeničnou mouku, ať už klasickou Babiččinu volbu Pšeničnou Celozrnnou Jemně mletou nebo Špaldovou Celozrnnou Jemně mletou, využijete při přípravě kynutých, třených i šlehaných těst, na pšeničný chléb, koláče, buchty, perníky, bábovky i palačinky – prostě všude, kde jste zvyklí používat klasickou hladkou mouku.

Žitnou Celozrnnou Jemně mletou mouku od Babiččiny volby využijete při sladkém i slaném pečení – specifická chuť žita vám výsledek ozvláštní a zjistíte, že třeba perník „na plech“ a medovníky i klasické vánoční perníčky jsou z ní ještě chutnější. Skvělá je rozhodně i na nejrůznější chleby nebo do lívanců.

Pro více informací o moukách samotných, kde je zakoupit i báječné recepty a další tipy na pečení najdete na stránkách www.babiccinavolba.cz a našem Facebooku a Instagramu.

Nechte se inspirovat a zkuste nové mouky Babiččina volba přímo v receptech.

CELOZRNNÉ CUPCAKES

Ingredience na 12 ks

  • 110 g krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 50 g mletých mandlí
  • malinová marmeláda
  • Na krém: 300 g změklého másla, 300 g krémového sýra, 75 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na zdobení: marcipán, hroznové víno

Postup:

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte troubu na 180 °C. Jako první si připravte těsto. Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté zašlehejte jedno po druhém vejce a smetanu, oboje při pokojové teplotě.

V druhé nádobě smíchejte mouku a mleté mandle s kypřícím práškem a solí. Moučnou směs po lžicích přidávejte do tekuté části a stále šlehejte elektrickým šlehačem.

Až budete mít hotové hladké těsto, naplňte košíčky asi do 2/3 a poté vložte formu do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Upečené cupcakes nechte úplně vychladnout a zatím si připravte krém.

Vyšlehejte měkké máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny, poté stěrkou pomalu zapracujte krémový sýr.  Krém nechte asi 30 minut chladit.

Ze středu každého korpusu vyřízněte malou část a vzniklý otvor naplňte marmeládou. Poté každý dortík ozdobte krémem pomocí zdobícího sáčku, rozkrojeným hroznovým vínem a marcipánem. Ten ale přidejte až těsně před podáváním.

TIP: Krém můžete lehce obarvit například práškem z červené řepy, nebo špetkou kurkumy. Přidejte do zdobícího sáčku více barev krému a vytvořte tak ještě originálnější zdobení.

CELOZRNNÁ PIZZA

Ingredience:

  • 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 15 g čerstvého droždí

Další ingredience: Rajčatová omáčka, sýr, šunka, bazalka a další na ozdobení pizzy podle vlastní chuti

Postup:

Mouku nasypte do mísy spolu se solí, přidejte vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí. Vypracujte hladké těsto, a to nechte přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválejte tenkou placku.

Tu přeneste na pečicím papírem vyložený plech, potřete rajčatovou omáčkou (kraje nechte suché) a ozdobte tím, co máte rádi. Pečte při 220 °C asi 10 min nebo dokud nebudou okraje zlatavé.

MAKOVÁ BÁBOVKA Z CELOZRNNÉ MOUKY

Ingredience:

  • 1 hrnek mouky Babiččina volba Žitná Celozrnná
  • 1 hrnek mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • tuk, hrubá mouka a mletý mák na formu

Postup:

V jedné nádobě smíchejte obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a citronovou kůru. V jiné nádobě prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Poté přidejte i jogurt a citronovou šťávu. Obě části smíchejte dohromady a vypracujte v hladké těsto.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1. Těsto vlijte do formy a poté bábovku pečte při 180 °C asi 45 minut. Zda je hotová poznáte tak, že do středu těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji zcela suchou.
Hotovou bábovku vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut zchladnout. Pak ji vyklopte a nechte vychladnout úplně. Pokud se vyklopení nedaří, pomůže přikrýt zvenku formu utěrkou namočenou v ledové vodě.

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ ROHLÍKY

Ingredience na 12 ks:

  • 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 17 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 3 lžičky soli
  • celý mák nebo kmín na posypání

Postup:

Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.

Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.

Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.

 

Fotogalerie
10820 10821 10822

Další články z rubriky

Připravte si doma to nejlepší ze světové kuchyně!

Připravte si doma to nejlepší ze světové kuchyně!

Havana club – ta nejlepší chuť ze světa rumů

Havana club – ta nejlepší chuť ze světa rumů

Nejlepší restaurace byly opět oceněné Zlatými lvy 2020

Nejlepší restaurace byly opět oceněné Zlatými lvy 2020

Vítězem Battle of the Kings 2019 se stalo dealerství Harley-Davidson Laidlaw’s z USA

Vítězem Battle of the Kings 2019 se stalo dealerství Harley-Davidson Laidlaw’s z USA

Poznejte krásy podzimní Prahy

Poznejte krásy podzimní Prahy

MALUMA V PRAZE

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM