Magazín Elita

Podzim se blíží, a to je čas dopřát tělu restart!

Podzim se blíží, a to je čas dopřát tělu restart!

Léto nabírá poslední dech a je tu opět čas dát kůži dostatečnou péči. Tropické teploty nám daly přeci jen zabrat… Kdo z nás by najednou v tomto čase nepociťoval únavu, nedostatek energie a nechuť téměř do všeho? Pravda, trochu paradox po letních odpočinkových měsících, bohužel však realita aktuálních dní. Zapomeňte na všechna antidepresiva a nejrůznější tlumicí a tišící prášky! Vrhněte se na podzimní restart. Začít s ním můžete třeba hned teď a nejlépe od pleti!

A jak si tělo říká o pořádnou podzimní detoxikaci? Kromě nekonečné únavy a nechuti do všeho mohou být dalšími signály například i bolesti hlavy, roztěkanost, bohužel i trávicí potíže, nejlepší nemusí být ani spánek, své růžky vystrkuje deprese, celková přešlost, někoho sužuje i bolest kloubů. Za to vše v mnoha případech může náš vlastní organismus, který je po létě plný toxických látek a doslova křičí po pořádné očistě.

Skutečný význam detoxikace

Detoxikace je hlavně v posledních letech moderním slovem, řada z nás, ale nezná její skutečný význam. Často si také myslíme, že když pravidelně sportujeme a jsme se svým tělem a postavou relativně spokojeni, není detox nic pro nás. Opak je ale pravdou!

Skutečný význam detoxikace netkví jen ve zhubnutí pár kil nebo zbavení se trochy přebytečného tuku. Ale naopak, přímo souvisí s naším zdravím. Správným a včasným podzimním detoxem totiž dokážeme organismus nastartovat, posílit naši imunitu a v řadě případů tak předejít nepříjemným podzimním a zimním nachlazením, rýmám, angínám či chřipkám.

Pleť jako základ…

Pokud přemýšlíme, kde s detoxikací začít, asi nejčastěji zauvažujeme o změně jídelníčku a zařazení zdravých potravin do stravy. Ano samozřejmě, strava je pro celý proces důležitá, ale začít bychom měli jinde.

Tím místem je naše pleť. „Přes kůži do našeho těla pronikají škodliviny a zejména po létě je plná toxických látek. Projevit se tak může i ucpanými póry, přebytkem mazu nebo její celkovou dehydratací. Navíc toxické látky, které nám přes kůži proniknou do organismu, a dlouhodobě s nimi nic neděláme a nedbáme na správný pravidelný detox, nám mohou později vyvolat problém prakticky kdekoli v těle. Od kožních problémů, až přes závažnější onemocnění,“ upozorňuje RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga.

Pleť je tak na prvním místě potřeba pořádně pročistit, zbavit všech škodlivin, odumřelých buněk, potu a přebytku mazu, dodat jí výživu i potřebou hydrataci a energii. Zkrátka jí znovu probudit k životu! Našimi nejlepšími pomocníky by se tak minimálně pro dobu detoxikace měly stát antistresové krémy a séra (např. Antistres Lifting), přírodní čisticí masky (např. Grapevine Line Therapy, Nature BIOactive), pleťová čisticí mléka nebo tonika či čisticí emulze, které dovedou alespoň krátkodobě obnovit přirozenou kožní bariéru (např. 2Derm Duobase).

Uvidíte, že po dvoutýdenní péči bude vaše pleť jako znovuzrozená, bez jakýchkoli známek únavy nebo kožních problémů a nedokonalostí.

Polévka je grunt

Stará česká moudrost praví, že polévka je grunt, a ono to tak doopravdy je! Stejně jako se během léta doporučuje pít nejrůznější zeleninové a ovocné šťávy, na podzim to platí o polévkách. Naše tělo potřebuje v přicházejícím chladném období dodat dostatek tepla, a právě polévky jsou vhodný způsob, jak jej zajistit. Navíc ve spojení s ideálními ingrediencemi nám ještě pomohou právě s detoxikací.

Během podzimu si totiž můžeme připravit například dýňovou polévku, která je bohatá na živiny a vitamíny. A špatnou volbou není ani květáková, špenátová nebo brokolicová. Veškerá tato zelenina totiž dodá našemu tělu potřebné vitamíny a díky tomu, že je bohatá na antioxidanty maximálně podpoří náš proces očisty.

Potrava, která restartuje…

Otázka správné detoxikace těla může být trochu složitější, než se na první pohled zdá. Abyste nemuseli tápat a zbytečně na sobě jednotlivé potraviny testovat, seznamte se s několika zásadními, které vám budou na vaší cestě nápomocny.

Červená řepa

Klasická podzimní zelenina, tak proč ji nevyužít! Organismu dodá vitamíny, minerály a energii, nastartuje správnou činnost jater a střev a pomůže i s vylučováním toxických látek z těla.

Dýně

Další dokonalá podzimní plodina. Organismu dodá například potřebný sodík, hořčík, draslík, nebo železo. Podpoří tak imunitu a pomůže bojovat i s prvními signály nachlazení.

Jablko

Jak prosté a přitom účinné! Jablka dovedou podpořit činnost střev, zároveň nás zasytí a dokáží i zbavit hladu. Navíc mají protizánětlivé účinky, spalují tuky a pomáhají rovněž snížit nadváhu. Ideální jsou proto i při redukčních dietách.

Zázvor

Není asi jiného a typičtější pomocníka při prvním nachlazení než je právě zázvor. Ten v sobě však ukrývá i další pozitiva. Skvěle nás nastartuje, zbaví únavy a má antivirové účinky. Ideální je i jako prevence před nachlazením a rýmou.

Citrón

Starý dobrý citrón je rovněž pro detox jako stvořený. Zvládne skvěle podpořit činnost jater a zároveň je i pročistit od všech škodlivin. A taková voda s citrónem zase napomáhá hubnutí a spalování tuků.

Špenát

Nenápadná zelená plodina, která zvládne divy. Dodá nám vitamíny A, E a K nebo minerály fosfor, draslík a vápník. Našemu tělu vrátí ztracenou energii, dodá antioxidanty a dokonce je skvělým bojovníkem s cholesterolem.

Na co při detoxu zapomenout

Vedle ideálních potravin pro očistnou kúru nesmíme zapomínat ani na ty špatné. A to zapomínat opravdu doslova. Co je tedy při detoxu prakticky zakázáno?

  • Bílá mouka
  • Bílý cukr
  • Smažené pokrmy
  • Alkohol
  • Tučné maso
  • Bílé pečivo
  • Slazené nápoje
  • Bonbony (především s obsahem azobarviv, např. brilantní modř)
  • Antidepresiva

Začněte proto s opravdovou detoxikací od pleti a uvidíte, že ostatní půjde samo. Budete nejen skvěle vypadat, ale hlavně získáte potřebnou energii pro náročné zimní měsíce, které si tak užijete naplno, se vším, co nabízí. A veškeré podzimní deprese ztratí svoji „úrodnou“ půdu.

Fotogalerie
10725 10729

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu