Magazín Elita

Chcete-li liposukci, začněte konzultací!

Chcete-li liposukci, začněte konzultací!

Liposukce, lékařský zákrok, který zbavuje tělo podkožního tuku, si v tomto roce připomíná 45 let od významného data ve své historii. V roce 1974 dva italští lékaři Arpad Fischer a jeho syn Giorgio vyvinuli metodu odstraňování tuku pomocí tupě zakončené kanyly napojené na řezací válec s odsávacím zařízením. Od té doby se liposukce výrazně zdokonalila. „Různých typů liposukcí je celá řada, jedině konzultace u plastického chirurga ale může určit, jestli ji opravdu potřebujete,“ říká MUDr. Jiří Bayer z Kliniky GHC Praha a současně vedoucí lékař oddělení dospělých na klinice plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Podle dat zveřejněných v roce 2018 Mezinárodní celosvětovou organizací pro estetickou plastickou chirurgii (ISAPS) se v předchozím roce provedlo v osmi sledovaných zemích (USA, Brazílie, Japonsko, Mexiko, Německo, Itálie, Kolumbie, Thajsko) celkem 1 573 680 liposukcí. Ty patří – hned po operacích prsou – k nejžádanějším výkonům plastické chirurgie. Jak ale vybrat tu pravou? A jak zjistit, jestli problém s nehezky usazeným tukem odstraníme právě liposukcí?

„Liposukce je vhodná pro lidi, kterým se tukové polštářky tvoří vlivem dědičné dispozice. A některá místa na těle proto nemohou dotvarovat ani dietou, ani pravidelným cvičením. K takovým partiím patří například boky, stehna nebo vnitřní strana kolen. Také dolní část břicha je velmi žádanou lokalitou. Liposukcí se dnes ale dají ošetřit i paže, podbradek nebo u mužů oblast prsů,“ říká MUDr. Jiří Bayer, špičkový český operatér s bohatými zkušenostmi mimo jiné z mikrochirurgie. A také vyhledávaný konzultant v oblasti plastických operací.

Vibrace, ultrazvuk, laser?

K moderním typům liposukcím patří podle odborníků - vedle laserové a ultrazvukové - také vibrační metoda MicroAire. „Všechny tři druhy liposukcí jsou stejně invazivní, jen se tuk rozbíjí pokaždé jinou technikou a jinou hlavicí. V případě laserové a ultrazvukové se hrot kanyly se při výkonu zahřívá, takže tu je jisté riziko popálení, u vibrační to ale nehrozí. I proto bych ji označil za bezpečnější,“ říká doktor Bayer z Kliniky GHC Praha, který vibrační liposukci dává přednost i z dalších důvodů. 

„Vibrační liposukce je šetrnější ke tkáním, pro pacienty je méně bolestivá a menší je u ní i riziko vzniku modřin. Velmi tenké kanyly také výrazně snižují možnost, že podkoží zůstane po odsátí tuku nerovné.  Zákrok je i rychlejší: vibrační pohyby kanyly pomáhají operatérovi rozrušovat tkáň, zatímco při klasické liposukci musí chirurg totéž provádět manuálně,“ vysvětluje doktor Bayer.  

Podle rozsahu ošetřených míst se liposukce provádí buď v lokální, nebo v celkové anestezii.Operatér nejprve napustí do ošetřovaných míst tenkou jehlou fyziologický roztok obsahující anestetikum a adrenalin – to proti bolesti a krvácení. Tenkou kanylou pak tukovou tkáň rozbije a uvolněný tuk odsaje. V případě vibrační liposukce vše umocňují a usnadňují vibrace. 

Jak samotný zákrok, tak doba zotavení je u vibrační liposukce kratší. A kompresivní prádlo se nosí místo obvyklých šesti týdnů pouze čtyři.  „Liposukce je miniinvazivní a rekonvalescence je většinou bezproblémová, uvádí doktor Bayer.

Ten na konzultacích také často vysvětluje, jestli lze liposukcí odstranit problém navždy a úplně. „Dobrá zpráva je, že liposukce počet tukových buněk v ošetřeném místě snižuje, proto se v něm tuk ukládá daleko méně. Pouhé odsátí ale nemusí vždy znamenat, že bude výsledek vypadat hezky. V případě ochablé kůže, třeba po porodu nebo v souvislosti s věkem, je potřeba vymyslet ještě další řešení a přebytečnou kůži odstranit spolu s tukem, například formou miniabdominoplastiky. I proto je tak důležitá porada s plastickým chirurgem, který posoudí stav tkání a navrhne ten nejvhodnější postup,“ zdůrazňuje doktor Bayer.

Pro jednoho liposukce, pro jiného fyzioterapie

Právě dobře provedené vyšetření může odhalit i to, že liposukci vlastně vůbec nepotřebujeme.  „Liposukce je skvělým prostředkem k tvarování postavy, ne však k léčbě nadváhy. Pokud ke mně do ambulance přijde člověk, u něhož by konzervativní postup - tedy snížení hmotnosti - vedl k úspěchu, pak mu ho jednoznačně doporučím. A na Klinice GHC Praha, kde se o klienty dovedou postarat komplexně, ho rád svěřím specialistům v oblasti výživy a zdravé životosprávy. Plastická chirurgie nemusí být vždy první volba a někdy mohou k cíli vést i jiné cesty,“ radí MUDr. Jiří Bayer. Tou může být třeba i návštěva estetické dermatoložky, která ložiska tuku odstraní biologickou liposukcí prováděnou injekčně.

Více na www.ghc.cz

Fotogalerie
10699

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu