Magazín Elita

Jan Volšička - recept na letní grilování

Jan Volšička - recept na letní grilování

Jan Volšička, šéfkuchař Pohostince Monarch, se s vámi podělí o recept na grilovaný steak, který je lehký, svěží a výborně se hodí právě na léto a grilovací sezonu, která je v plném proudu. Jan Volšička je na steaky opravdový odborník a kdo nemá doma gril nebo se mu nechce grilovat, určitě si zajděte do Pohostince Monarch, kde vám sympatický kuchař připraví lahodné steaky ze stařeného hovězího masa plemene Black Angus. To si v restauraci nechávají samy dozrávat a mají tak jeho kvalitu neustále pod kontrolou.

Maso z tohoto plemene doporučuje Jan Volšička i na recept, který si pro vás připravil.

Vysoký roštěnec na grilu, chimichurri omáčka a pečená čekanka (4 porce)

Budeme potřebovat 4 steaky, každý by měl mít minimální hmotnost 250 g, abychom dosáhli propečenosti, kterou vyžadujeme.

Gril rozpálíme na 300 °C, steaky před grilováním osolíme a opečeme asi 3 minuty na každé straně a pak je necháme 20 minut odpočinout, aby maso zkřehlo. Steaky nezarkýváme alobalem, necháme je volně ležet na prkénku nebo talíři. Kdo má rád pepř, doporučuji opepřit až po grilování, jinak se koření zbytečně přepaluje.

Chimichurri omáčka

150 ml olivového oleje

70 ml červeného vinného octa

2x stroužky česneku

1x jarní cibulka

1 hrst hladkolisté petržele

1 hrst koriandru

1x chilli paprička

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z 1 citronu

Jedná se spíše o salsu než omáčku. Všechny ingredience nasekáme najemno, smícháme s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme v lednici alespoň 1 h odležet.

Pečená čekanka

Vezmeme si 2 kusy bílé čekanky, rozřízneme je napůl, pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme alespoň 15 minut odležet. Potom stačí jen v rychlosti opéct na grilu asi 2 minuty na každé straně a je hotovo.

Steak si nafilírujeme, polejeme chimichurri omáčkou, přiložíme grilovanou čekanku a máme krásný letní oběd nebo večeři. A pozor nejlépe chutná v dobré společnosti rodiny a přátel. 

Pohostinec Monarch má otevřeno denně od 11:30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 - 380 Kč.

Více informací najdete na webu restaurace: www.monarch.cz, kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

 

Fotogalerie
10422

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky