Magazín Elita

Spalničky nejsou jen dětskou nemocí. Zjistěte, zda se netýkají i vás…

Spalničky nejsou jen dětskou nemocí. Zjistěte, zda se netýkají i vás…

Pokud se řekne slovo spalničky, většina z nás je zařadí mezi klasické dětské onemocnění, které se nás už v dospělém věku netýká. Opak je pravdou. Postihnout nás mohou téměř v jakémkoli věku, a navíc bychom se na pozoru měli mít právě nyní. Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo u nás od ledna 2019 hlášeno přes 300 případů onemocnění spalničkami, což je nejvíce za poslední roky. Prognózy dokonce odhadují, že v letošním roce by mohlo onemocnět až 1000 osob.

Neriskujte a zbytečně nenavyšte počet nemocných, ale raději si nechte zkontrolovat účinnost vašeho očkování. Nezapomínejte, že spalničky jsou infekční a vysoce nakažlivé onemocnění. Stačí jen oslabený organismus s nedostatečným množstvím protilátek a na problém máte zaděláno.

Nejsnazším a nejrychlejším způsobem, jak zjistit, zda pro nás spalničky nemohou představovat riziko je provedení testu na protilátky. „Test na protilátky proti spalničkám se provádí z běžného odběru krve. Navíc není třeba přijít nalačno. U nás na poliklinice jej provádíme bez předchozího objednání každé pondělí,“ říká MUDr. Vlasta Plachá, praktická lékařka Polikliniky na Národní, a dodává: „Pokud zjistíme, že je hladina protilátek nedostatečná, doporučíme podstoupit přeočkování.“ Jedinými kontraindikacemi očkování je těhotenství nebo alergie na vaječné bílkoviny a aminoglykosidové antibiotikum, které očkování obsahuje.

Jak je to s očkováním doopravdy?

Výskyt spalniček nás v dnešní době dovede výrazně překvapit. Řada z nás totiž spoléhá na očkování v dětském věku, a tak prakticky nepředpokládá, že by je spalničky mohly postihnout. To je však nutné brát s rezervou. Osoby narozené před rokem 1975 byly totiž očkované jen jednou dávkou, což se později ukázalo jako neúčinné. A právě osoby, které byly očkovány jen jednou dávkou nebo vůbec, tvoří značnou část nakažených v právě probíhající epidemii. Vyhráno nemají ani ti, kteří absolvovali očkování ve dvou dávkách. Účinek vakcíny totiž s věkem slábne, proto již nemusí být imunita dostatečná.

A jak je to s dnešními dětmi? Sice je u nás očkování povinné a zpravidla se očkuje mezi třináctým a osmnáctým měsícem věku dítě, vše má ale své ALE. V dnešní době je u části rodičů jakýmsi trendem takzvaný „antivax“, a tak rodiče i pod rizikem finančního postihu nenechávají děti očkovat.

Poznáte opravdu spalničky?

Spalničky začínají jako klasická viróza horečkou, bolestí v krku, rýmou či kašlem, a tak mohou být hned na počátku podceněny a zaměněny s jiným běžným onemocněním. Až po několika dnech se začínají objevovat skutečné symptomy spalniček, jako jsou bílé pupínky v dutině ústní, světloplachost, zarudlé spojivky a vyrážka na obličeji, která postupně zasahuje celé tělo. „Nemocný může navíc onemocnění předávat dál již zhruba sedm dní předtím, než se u něj objeví vyrážka, a ještě dalších pět dní poté. Inkubační doba je udávána šest až devatenáct dní, obvykle ale trvá zhruba dva týdny,“ vysvětluje MUDr. Vlasta Plachá z Polikliniky na Národní.

Vzhledem k jejich vysoké nakažlivosti je třeba po celou dobu onemocnění zůstat doma a vyvarovat se kontaktu s ostatními. Zásadním problémem onemocnění, a tím pádem i léčby, však mohou být komplikace v podobě zápalu plic, zánětu středního ucha nebo zánětu mozku, kdy je prakticky nezbytná hospitalizace v nemocnici. Riziko onemocnění spalničkami se proto opravdu nevyplatí podcenit.

Zdroj: LN

Fotogalerie
9962

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu