Magazín Elita

Nejlepší stavby Jihomoravského kraje za rok 2018 vyhlášeny

Nejlepší stavby Jihomoravského kraje za rok 2018 vyhlášeny

Nejlepší projekty jihomoravských stavebníků se ve čtvrtek 25. dubna slavnostně představily v reprezentativních prostorách auly Fakulty stavební na VUT v Brně při vyhlášení 17. ročníku prestižní soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2018. Odborná porota určila vítěze v celkem v 6 kategoriích.

Mezi vítězné a bezesporu pozoruhodné stavby patří například Bowling Brno – sportovně společenský areál na ul. Líšeňská, bytový dům Ryolit na ul. Mlýnská, rekonstrukce paláce opata žďárského na Zelném trhu nebo stavba zvýšení traťové rychlosti v úseku Kuřim-Tišnov a další. Cílem soutěže je propagovat místní projektové, dodavatelské a investorské subjekty. Vyhlašuje ji Svaz podnikatelů ve stavebnictví v Jihomoravském kraji pod záštitou Jihomoravského kraje. Odborná porota, v čele s rektorem VUT v Brně Petrem Štěpánkem, letos vybírala z opravdu rekordního počtu – celkem se soutěže zúčastnilo 40 staveb v sedmi kategoriích. Porota, jako již tradičně, určila vítěze v 6 z nich – účastníci kategorie sedmé, stavby realizované mimo území JMK, získávají čestná uznání.

Ocenění si z rukou hejtmana p. Bohumila Šimka a další vzácných hostů převzalo také 7 studentů, jejichž práce byly oceněny v rámci soutěže O nejlepší studentskou a doktorskou práci z oblasti stavitelství. Tato soutěž je organizována ve spolupráci s Fakultou architektury a Fakultou stavební VUT v Brně. Zde byla konkurence také značná – celkem bylo do soutěže přihlášeno 31 prací.

1) Stavby občanské vybavenosti

Tady porota využila práva, dle regulí soutěže, udělit 2 první místa bez rozdílu pořadí. První místa získaly stavby Bowling Brno, sportovně společenský areál na ul. Líšeňské v Brně a víceúčelové tělovýchovné zařízení v Brně – Žabovřeskách. Bowling Brno je velkorysé sportovní centrum, které kromě 20 nejmodernějších drah nabízí také beach volejbal, unikátní adventure golf nebo venkovní šachy. V druhém případě jde o novostavbu tělocvičny při ZŠ Sirotkova, která zaujala svým začlením do okolní zástavby a také technickým řešením. Stavba ukrývá 2 tělocvičny umístěné nad sebou.

2) Bytové stavby

Porotci vybrali jako vítěze Bytový dům Ryolit na ulici Mlýnská v Brně, který zaujal především svou odvážnou architektonickou formou a řešením celé stavby na stavebně složitém pozemku.

3) Průmyslové a technologické stavby

Vítězný objekt – areál firmy Walter, se nachází na okraji kuřimské průmyslové zóny a vyniká především náročností provedení, kvalitou a zpracováním. To vše související s modernizací výroby a zlepšením pracovních podmínek zaměstnanců.

4) Dopravní a inženýrské stavby

Mezi dopravními stavbami tentokrát nejlépe umístila „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Kuřim – Tišnov“ s cílem zvýšení rychlosti ze stávajících 100 km/h na 120 km/h. Zahrnovala také kompletní obnovu dopravní infrastruktury, sanaci mostů a železničních podchodů a vybudování nových přístupů na nástupiště.

5) Rekonstrukce staveb a objektů

Jako nejzdařilejší rekonstrukci vyhodnotili porotci obnovu paláce opata Žďárského kláštera na Zelném trhu v Brně. Tato památkově chráněná historická budova známá jako Lídlův dům prošla kompletní a citlivou rekonstrukcí a mimo jiné se může pyšnit největší vertikální květinovou stěnou v České republice.

6) Vodohospodářské a ekologické stavby

Zde porotu nejvíce zaujala stavba Brno, Koliště I – rekonstrukce kanalizace a vodovodu a rekonstrukce prodloužení ulice Milady Horákové v úseku Koliště – Rooseveltova. Rekonstrukcí stávající kanalizace a vodovodu se zvýšila kvalita přepravy odpadních vod a pitné vody v daném místě a snížilo se riziko vzniku poruch. Zajímavostí je, že stavba probíhala za plného provozu stávající kanalizace a domovních přípojek.

7) Stavby mimo území Jihomoravského kraje

V této kategorii bylo přihlášeno 5 staveb. Je určena pro subjekty z Jihomoravského kraje, které staví mimo jeho území. V této kategorii se pořadí nestanovuje, čestná uznání tedy získaly tyto projekty: Modernizace a intenzifikace ČOV a ČS Uherský Ostroh; Bytové domy Nová Okružní, Werichova 4, 6, Prostějov; DPS Zahradní město, modernizace lůžkového fondu domova pro seniory v Praze; Sportovní hala Jeseník; Přístavba ZŠ Tupolevova, Praha 18

Zvláštní cenu vyhlašovatele soutěže, Svazu podnikatelů ve stavebnictví v Jihomoravském krajizískala Líheň ryb – Velký dvůr, Pohořelice. Cenu časopisu Stavebnictví, mediálního partnera soutěže, obdržel Obytný soubor Brno – Vídeňská 18, 18a, 18b, 20, 20a, 22, 22a, 22b, 22c, 22d.Poslední a také již tradiční cenou byla cena hejtmana Jihomoravského kraje. Tu získal Polyfunkční dům A1 – II. Etapa, Maloměřické nábřeží.

Součástí soutěže Stavba Jihomoravského kraje byla také Soutěž o nejlepší studentskou a doktorskou práci z oblasti stavitelství, kterou vyhlašuje SPS v JmK, spolu s Fakultou architektury a Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně. Její výsledky jsou uvedeny v příloze níže.

Více informací lze získat na www.stavbajmk.cz.

Fotogalerie
9741 9742 9743 9744 9745 9746

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec