Magazín Elita

Pohybové představení Víta Neznala v akváriu s 12 000 litry vody se vrací na Jatka78

Pohybové představení Víta Neznala v akváriu s 12 000 litry vody se vrací na Jatka78

Loni v září režisér Vít Neznal se svojí inscenací Nesnesitelná tekutost bytí beznadějně vyprodal třináct večerů, vzbudil nadšené reakce i zajímavé diskuse. Letos v květnu se tato unikátní vizuálně-pohybová podívaná vrací v aktualizované podobě s novými scénami do industriálního prostoru jinak nepřístupné haly Skleněnka vedle Jatek78 v pražské Holešovické tržnici. Inscenace se odehrává v obrovském akváriu, které se postupně plní 12 000 litry vody. Ocel, sklo a vodní masa v kontrastu s křehkou herečkou i působivá hra světel a hudby... to vše vytváří neopakovatelný divácký zážitek.

Představení připravili v koprodukci s festivalem Letní Letná a prostorem Jatka78 režisér Vít Neznal a přední česká choreografka Dora Sulženko Hoštová. V sólové roli se opět představí mladá herečka a tanečnice Kateřina Dvořáková, která byla v Cenách divadelní kritiky 2017 nominována na Talent roku.

Scéně dominuje obrovské akvárium o rozměrech 2,7 x 2,7 x 2,7 metru, jehož konstrukce je výsledkem spolupráce se statiky, skláři a vodohospodáři z fakulty stavební ČVUT. Několikaleté přípravy inscenace zahrnovaly také náročné zkoušení v bazénech s profesionálními akvabelami.   

„Nesnesitelná tekutost bytí je příběhem člověka, který se snaží vyrovnat s nejistotou dnešního světa i svojí vlastní, předvídat nepředvídatelné a připravit se na to, že navzdory předpovědi může zítra pršet,” říká o projektu Vít Neznal. „Chtěl jsem v Česku vytvořit představení po vzoru toho, co jsem viděl ve světě - s dominantní scénografií, která vše předurčuje,” pokračuje. “Není to ale tradiční představení. Jeho výpověď jde totiž i díky fyzické blízkosti obrovského množství vody trochu jinou cestou,” uzavírá Neznal.

Vít Neznal se se svým souborem věnuje tvorbě na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla. V minulosti zaujal již dvěma předcházejícími autorskými představeními  - Chyba a Mimo provoz.

Představení Nesnesitelná tekutost bytí se bude v prostoru Skleněnky vedle Jatek78 hrát od 19. května do 7. června pouze desetkrát, kapacita hlediště je omezena. 

Teaser k představení: https://www.youtube.com/watch?v=v2a4fCYhYTQ

Vstupenky za 250 a 350 Kč jsou již nyní k dostání na GoOut.cz. Více informací na www.jatka78.cz.

Obnovená premiéra vizuálně-pohybového představení

12 000 litrů vody, 1,5 tuny oceli, 4 skleněné stěny a 1 herečka

19., 22., 23. května: 20.30, 27., 29. - 31. května, 4., 5. a 7. června: 21.00 / Jatka78, hala 11A - Skleněnka

Vít Neznal & kol. se věnuje tvorbě na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla. Vychází přitom z přesvědčení, že divadlo nabízí zcela nenahraditelnou zkušenost, která se spíš než racionálním poznáním vyznačuje silným emocionálním prožitkem. Tvůrčí tým se proto soustředí na bezprostřednost divadelní události, na jedinečnost a neopakovatelnost každého uvedení. Výpověď představení pak jde trochu jinou cestou než je obvyklé - vychází mj. z emocionálního zapojení každého z diváků a klade důraz na metafory, které si diváci jednoduše vztáhnou ke svým vlastním životním příběhům.

 Projekt finančně podpořili:

Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, MČ Praha 7, Nadační fond AVAST, AirConsulting s.r.o.

Hlavní partneři:

NĚMEC POLÁK, spol. s r.o.; SIPRAL a.s., Pražské vodovody a kanalizace, a.s.

Partneři:

Fakulta stavební ČVUT v Praze, Mužík a syn s r.o, Backer Elektro CZ a.s, P. Ministr v.o.s., Koupaliště Cihelna Pardubice, VÁGNER POOL s.r.o., BOWLING-POOL s.r.o., ASIO NEW, spol. s r.o., SK Neptun

Koprodukce:

Jatka78, Letní Letná


Další články z rubriky

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Na vlně audioknih