Magazín Elita

PRAZDROJ UVAŘIL SPOLEČNĚ S AUGUSTINIÁNY TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ LEŽÁK

PRAZDROJ UVAŘIL SPOLEČNĚ S AUGUSTINIÁNY TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ LEŽÁK

Sládci Plzeňského Prazdroje spolu s Augustiniány po roce uvařili ležák pro období půstu a velikonočních svátků. Velikonoční Zlatou 13 si můžete vychutnat během celého dubna ve zhruba 2100 pivnicích po celém Česku.

V rámci programu Volba sládků připravil Plzeňský Prazdroj speciální várku velikonočního ležáku již v únoru sládek Daniel Urban spolu s provinciálem řádu sv. Augustina Juanem Provechem, který pivu přímo v pivovaru požehnal. Nyní je speciál připravený k distribuci do více než 2100 hospod a restaurací, ve kterých ho budou moci milovníci piva ochutnat.

Prazdroj tak opět po roce zopakoval úspěšné vaření piva s Augustiniány, kteří byli jedním z prvních řádů na našem území, který postní pivo vařil, a to již od poloviny čtrnáctého století. „Pivo tehdy vařilo pět mnichů a původně bylo určené pouze pro potřeby našich bratrů. Později jsme ale výrobu rozšířili a nabídli pivo i lidem mimo klášter,“ říká provinciál Juan Provecho. Dnes již Augustiniáni pivo nevaří, ale spolu s milovníky piva z celého Česka si mohou během dubna vychutnat Velikonoční Zlatou 13. Sládek Daniel Urban jim hotové pivo včera slavnostně předal v Klášteru obutých Augustiniánů v Praze, kde ho také společně ochutnali. „Jak velí tradice, je velikonoční speciál nefiltrovaným pivem. Je připravené z prvotřídních surovin, má zlatožlutou barvu s bohatou bílou pěnou, jemné chmelové aroma se snoubí s plnou sladovou chutí obohacenou karamelovým nádechem. Obsahuje 5,7 % alkoholu,“ uvádí sládek Daniel Urban.

Postní piva mniši vařili proto, že měla mnoho vitamínů a dalších látek, které jim pomáhaly získat dostatek energie během dlouhého postního období. To bylo dříve spojené s tím, že se nejedlo maso, ryby, vejce a mléčné produkty a bylo zvykem jíst jednou denně. A tak bylo potřeba doplňovat energii jinak. V postní době bylo pivo často jediným zdrojem kalorií. Proto se říkalo, zvláště u silných a hustých piv, že se jí, nikoli pije. Postupně se tato tradice přenesla i za zdi klášterů a silná piva si v zimě a začínajícím jaře získala velkou popularitu.

„Velikonoční Zlatou 13 vaříme už po třetí a každoročně je o něj velký zájem. Proto ho kromě 1500 hospod zapojených do programu Volba sládků do své nabídky zařadí ještě dalších 600 provozoven. Díky tomu bude mít ještě více lidí možnost zpříjemnit si postní období i velikonoční svátky,“ dodává Daniel Urban. Přehled všech hospod, které v dubnu nabídnou velikonoční ležák, najdou lidé na webu www.volbasladku.cz nebo v nové aplikaci Jdeš na pivo, kterou Plzeňský Prazdroj spustil v půlce března.

Zdroj:  Plzeňský Prazdroj

Fotogalerie
9468 9469

Další články z rubriky

Houby jako jedna z cest ke zdraví

Houby jako jedna z cest ke zdraví

Smoothie s rakytníkem

Smoothie s rakytníkem

Bohemsca: Opravdová malinovka i svěží bylinná cola bez chemie

Bohemsca: Opravdová malinovka i svěží bylinná cola bez chemie

Wine Master – sběratelský kousek pro pravé znalce

Wine Master – sběratelský kousek pro pravé znalce

Rösler je synonymum pro široký výběr grilů, ohnišť a pomůcek pro dokonale propečený steak

Rösler je synonymum pro široký výběr grilů, ohnišť a pomůcek pro dokonale propečený steak

Gympl