Magazín Elita

JAK OMLÁDNOUT POMOCÍ ESTETICKÉ MEDICÍNY? ZEPTALI JSME SE MUDR. VĚRY TERZIJSKÉ

JAK OMLÁDNOUT POMOCÍ ESTETICKÉ MEDICÍNY? ZEPTALI JSME SE MUDR. VĚRY TERZIJSKÉ

Jak si udržet přirozený a mladistvý vzhled co nejdéle? Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s MUDr. Věrou Terzijskou. Asi každá žena chce být krásná a působit svěžím dojmem. V dnešní uspěchané době to působí jako nadlidský úkol, jsou na nás kladeny stále vyšší nároky, stres sílí, ale nesmíme opominout vývoj estetické dermatologie, která nám může poměrně výrazně pomoci.

Neustále roste zájem o moderní způsoby omlazení pokožky, které jsou šetrnější a obejdou se dokonce bez hospitalizace. To bylo důvodem, proč jsme navštívili Korektivně dermatologickou ordinaci MUDr. Věry Terzijské, která je jedním z prvních center v Praze zabývajících se estetickou dermatologií a dermatochirurgií.

Sešli jsme se v komfortních prostorách kliniky, přímo v centru Prahy ve Slovanském domě a položili MUDr. Věře Terzijské několik otázek, jež by nám přiblížily současné možnosti a rizika estetické chirurgie.

Chtěla jsem se nejdříve zeptat, které části těla lze omladit?

Omladit lze jakoukoliv část těla, ale všichni preferují obličej, krk, dekolt a ruce.

V kolika letech byste doporučila navštívit estetického dermatologa za účelem omlazení? Je to

individuální? Stárneme každý stejně?

Stárnutí, resp. jeho projevy jsou velmi individuální. Záleží na genetické dispozici jedince. Někdo má vrásky už ve 30ti letech, někomu se tvoří později. Zásadní je také subjektivní postoj dotyčného a pozorování sebe sama. Znáte to, jsou tací, kteří si prvních vrásek ani nevšimnou a opačně. Rozhodující pro proces stárnutí organismu je samozřejmě kromě genetiky životní styl, spánek, strava, zlozvyky jakou kouření či alkohol. Všimněte si „kuřácké“ pleti. Je výrazně hrubší, než je pro kůži přirozené…

Nabízíte nějaké preventivní, udržovací ošetření? Dá se tím předejít problémů v budoucnosti?

Ano, nabízíme velkou škálu preventivních ošetření a ideální je jejich kombinace. Zásadní je hydratace kůže kyselinou hyaluronovou formou biorevitalizace (sem spadají různé mezoterapeutické techniky) prevence a řešení vrásek formou botulotoxinu, výplně s kyselinou hyaluronovou a hlavně pleťové terapie, které jsou pro prevenci stárnutí a řešení jeho projevů velmi důležité (medical microneedling, radiofrekvence, chemické peelingy).

Podle čeho bychom si měli vybírat, kde si zákrok nechat udělat?

Doporučuji vždy se obracet na odborné zdravotnické zařízení, kde pracují estetičtí dermatologové, nikdy na kosmetické ústavy – např. aplikace botulotoxinu či výplní kosmetičkám absolutně nepřísluší. V případě estetického zákroku bychom také neměli hledat nejlevnější ošetření ani slevové servery, kvalita je pak velmi diskutabilní.

Je dobré udělat si několik zákroků najednou? Myslím zkombinovat.

Ano, kombinované techniky, tedy kombinace jednotlivých zákroků, jsou skvělé. Opět apeluji na návštěvu dermoestetické ordinace, je potřeba vědět co s čím kombinovat lze a co nelze, takže jsme zpět u odborné zdravotnické veřejnosti, nikoliv v kosmetickém oboru…

Slyšela jsem o možnosti využití přírodních zdrojů namísto radikálních zásahů do těla a aplikování

chemických látek, můžete mi to přiblížit?

Estetická dermatologie není o radikálních zákrocích, a když provádíme např. výplně, pracujeme výhradně s kyselinou hyaluronovou, která je tělu vlastní. I u chemických peelingů používáme kyseliny, jejichž původ je přírodní (cukrová třtina, mandle…). Plazmaterapie jako antiaging ošetření zase využívá plazmu našeho organismu. A materiály pro lifting – liftující nitě jsou ryze z biodegradačního materiálu (materiál, který se v těle přirozeně biologicky odbourává), mám na mysli kaprolaktam či kyselinu polymléčnou. Nebo lipofilling – tedy použití tukové tkáně obohacené o kmenové buňky je opět velmi přirozenou estetickou technikou.

Jaké metody považujete za nejúčinnější?

Na své klinice nejvíce aplikuji botulotoxin, kyselinu hyaluronovou formou výplní či mezoterapie a 3D liftující nitě. A hodně děláme pleťové terapie jako nejúčinnější prevenci stárnutí.

Pokud zvolíme aplikaci Botoxu nebo Dysportu, je efekt po aplikaci okamžitý? Jak dlouho vylepšení

vydrží?

Efekt v žádném případě není okamžitý, na účinnosti nabývá postupně během několika dní. Maximální efekt nastupuje 10. den a vydrží podle metabolizování produktu 3 - 4 měsíce.

V současné době se ve všech pádech skloňuje kyselina hyaluronová? Má být obsažena i v krémech a vyhladit vrásky pouhou aplikací krému či séra, funguje to? Jak jí aplikujete Vy klientům?

Kyselina hyaluronová v krémech nemůže proniknout do kůže, tudíž nemá ty účinky, jako když je aplikovaná injekčně. Pokud jde o nanotechnologický preparát, pak do kůže částečně proniká, ale to opravdu běžná kosmetika nenabízí, protože nanotechnologie ve výrobě je nákladná. A ani sebedražší krém Vám negarantuje správný výrobní postup, aby aktivní látky skutečně zůstaly aktivními. Bohužel, v dnešní době je marketing hlavní hybnou silou a veřejnost dostává fakta méně či více upravená. S tím se prakticky denně setkáváme ve všech oborech.

Lze kyselinu hyaluronovou nahradit jiným přípravkem?

Ano, ve světě se používají výplně na podkladě hydroxyapatitu a na podkladě karboxymetylcelulózy či jiných druhů cukrů, jako je např. agaróza.

Jsou Vámi nabízené zákroky vhodné pro ženy s alergiemi?

Záleží na typu alergie, ale rozhodně to není překážkou. Nevadí ani potravinová ani pylová alergie …

Jak jsou zákroky bolestivé?

Většinou nejsou bolestivé, protože se používá lokální anestetický krém a v některých případech i injekční anestezie jako na stomatologii.

Lze pak bezprostředně jít do práce?

Jak po kterém výkonu, většinou ano. Současné trendy v estetické dermatologii se ubírají právě směrem minimální invazivity, aby klient nebyl vyřazen ze sociálně-společenského života příliš dlouhou dobu, maximálně pár dní či hodin.

Nabízíte na klinice momentálně velmi moderní lifting formou mezonití? Pokud ano, tak jaké typy

liftujících nití nabízíte?

U nás zásadně používáme pouze liftující nitě a z nich takové, které jsou absolutní špičkou na světě, a to Aptos a Sllhouette. Jsou to nitě na podkladě kyseliny mléčné. Tzv. mezonitě pro malý efekt nepoužíváme.

Patří mezi vaše klienty rovněž muži? Pokud ano, jaký zákrok nejčastěji požadují?

Patří a v oblibě mají aplikaci botulotoxinu kvůli hyperhydróze (vysoké potivosti), dále odstranění degenerativních projevů kůže a mateřských znamének a ani liftující nitě či výplně nejsou u této klientely výjimečným zákrokem. Odhadem máme cca dvacetiprocentní pánské zastoupení.

Jaké jsou současné trendy v oboru?

Jak už jsem řekla, je to miniinvazivita, kombinované techniky a přístrojové techniky u pleťových terapií. Ženy vyžadují zákroky, které jsou účinné, ale nejsou po nich indisponovány a výkon nevyžaduje dlouhou rekonvalescenci.

Lze si zachovat přirozený vzhled? Mnohokrát jsem viděla vylepšení, které bylo přehnané a v podstatě kontraproduktivní.

Samozřejmě záleží na estetickém cítění lékaře a na přání pacienta. To už je na estetickém lékaři, aby věděl, jak vést výkon tak, aby působil naprosto přirozeně.

Je něco, co byste doporučila ženám ještě rychle před létem?

Určitě hlubokou i povrchovou hydrataci pleti (Skinboosterem s kyselinou hyaluronovou), aby pleť nestárnula a netvořily se vrásky a apeluji na důsledné používání SPF, také doporučuji cíleně neopalovat obličej, krk ani dekolt.

Lze dlouhodobě vydržet jen u těchto typů zákroků? Myslím tím, zda se dá zcela a trvale vyhnout

skalpelu?

Nedá. Od určitého věku nelze ptózu obličeje a ochabnutí kůže udržet pouze estetickým dermatologem, proto ve vyšší věkové kategorii plastického chirurga doporučuji. Ale i zde je to otázka velmi subjektivní a přístup k omlazování je samozřejmě ryze individuální.

Máte nějaký nový přístroj pro omlazení pleti?

Ano, nově máme nanofrakční radiofrekvenci Venus Viva. Nabízí nechirurgické řešení problémů, kdy je potřeba plošně napravit ochablost a nerovnosti kůže.
Terapie zvyšuje tvorbu kolagenu a provokuje přestavbu tkáně na jakékoliv části těla. Ošetření mají nejrychlejší zotavení z celého portfolia omlazujících přístrojových technik. Efekty jsou krásné, zpevňuje a vyhlazuje kůži, dokonce pomáhá i na kruhy pod očima.

Rozhovor vedla Mgr. Helena Novotná

Více informací naleznete na  http://www.terzijska.cz/

Fotogalerie
9414

Další články z rubriky

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Klenotnictví a hodinářství BENY: preciznost v každém detailu

Klenotnictví a hodinářství BENY: preciznost v každém detailu

Proč si zamilovat bezsáčkové vysavače?

Proč si zamilovat bezsáčkové vysavače?