Magazín Elita

MICHAL DLOUHÝ S MICHAELOU BADINKOVOU ZÁŘÍ VE HŘE O MANŽELSKÉM ŽIVOTĚ

MICHAL DLOUHÝ S MICHAELOU BADINKOVOU ZÁŘÍ VE HŘE O MANŽELSKÉM ŽIVOTĚ

Manželský život je velkým životním představením a skvěle vše vetknul podle slavného filmu do divadelní hry režisér Ingmar Bergman. Titul uvádí Švandovo divadlo v hlavní roli s Michalem Dlouhým a Michaelou Badinkovou. „Jeden z nejupřímnějších milostných příběhů 20. století“, jak zní podtitul inscenace v režii Vladimíra Strniska, který se poprvé představil 12. března a nejbližší reprízy jsou na programu 30. března a 30. dubna.

Univerzitní vědec Johan (Michal Dlouhý) se svou ženou, právničkou Marianne (Michaela Badinková), tvoří dokonalý pár s nadějnou budoucností. Prvotní okouzlení však pomalu semílá každodennost a tenká skořápka po letech soužití puká. Zprvu drobné neshody a sílící vzájemná nevraživost směřují k divokému střetu…

 „Hra je skvěle napsaná a představa, že se režie tohoto skvostného textu chopí Vladimír Strnisko, mou partnerku bude hrát Míša Badinková a doprovodí nás jedineční kolegové - Bára Lukešová, Kamil Halbich a Vasil Fridrich - byla natolik lákavá, že by účast odmítl jen blázen,“ říká Michal Dlouhý, který ve strhujícím dramatu o proměnách jednoho manželství vystoupí v roli něžného i krutého Johana. A dodává, že díky domluvě s Danielem Hrbkem, ředitelem Švandova divadla, se budou Scény z manželského života v Praze pravidelně uvádět právě u Švandů, kde je coby stálý host „doma“.

Právě na výkony známých hereckých osobností sází i zkušená režie Vladimíra Strniska: v úloze Johanovy ženy Marianne uvidíme Michaelu Badinkovou, jako Peter se představí Kamil Halbich (alternovaný Vasilem Fridrichem), Katarinu a Paní Jacobsovou hraje Barbara Lukešová. Podmanivý hlas novinářky Palmové, jenž v inscenaci promlouvá ze záznamu, patří Simoně Stašové: právě ona Michala Dlouhého na výtečný text vhodný pro divadelní ztvárnění upozornila. Autorem hudby k představení je Ota Balage.

O své roli Michal Dlouhý říká: „Hraji manžela, který má milenku a zjistí - jako to ve většině podobných případů bývá - že jeho první žena, je ta, kterou opravdu miluje a od které se nedokáže ve svém životě odpojit. Já měl zatím to štěstí, že takhle vypjaté scény ve svém životě opravdu neprožívám. V této hře je ale spousta situací, které zažíváme dnes a denně všichni, a to je myslím i největší devíza tohoto představení.“

A jestli on sám vezme na představení i svou ženu?  „Má žena samozřejmě přijde hned na premiéru! Je vždy přítomna u všech mých premiér. Nebýt jí, tak ani žádné premiéry nejsou! ONA je pilířem všech mých rolí,“ zdůrazňuje Michal Dlouhý.

Hra ze života

Scény z manželského života napsal švédský režisér Ingmar Bergman pro Liv Ullmannovou, herečku, múzu a partnerku, po odeznění jejich dlouholetého milostného vztahu. Geniální, ale i náročný a sebestředný tvůrce do scénáře promítl svůj odbiv k dílům dramatika Augusta Strindberga. Především však do textu vložil své vlastní zkušenosti se ženami, ať už nabytými v manželství nebo mimo ně.

Podle autora českého překladu hry Zbyňka Černíka vyprávějí Scény o lásce, o zklamání, ale také o naději, že ti, co spolu prožili život, jsou už navždy svázáni něžným poutem, díky němuž se už nikdy zcela neodcizí.

Dodnes živý, brilantně napsaný příběh vykreslující strmý oblouk jednoho soužití bude v pražském Švandově divadle na programu nejméně do konce letošní sezóny. V produkci agentury Harlekýn budou Scény k vidění i na dalších divadelních scénách po celé republice.

Více informací naleznete na:  www.svandovodivadlo.cz

Fotogalerie
9412 9413

Další články z rubriky

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic!

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

KUK! V Praze vzniká první batolecí divadlo v České republice

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat

Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat