Magazín Elita

COLETTE: PŘÍBĚH VÁŠNĚ

COLETTE: PŘÍBĚH VÁŠNĚ

Skandální příběh nekonvenční a talentované ženy, jejíž život byl stejně pikantní, jako  romány, kterými okouzlila pařížskou společnost v první polovině 20. století.

Mladinká Sidonie-Gabrielle Colette se zamiluje do o 15 let staršího, charismatického pařížského literáta Willyho. Poté, co se vezmou, je Colette z klidného venkovského prostředí katapultována do světa zářivých pařížských salónů a opojných večírků francouzské smetánky. Colette se přizpůsobuje novému životu, noří se do bohémského světa svého manžela. Inspirativní prostředí v ní probouzí kreativitu a spisovatelský talent.

Píše první dílo ze série o Claudine. Willy jí dovolí publikovat pouze, pokud román vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch Claudine dělá z Willyho slavného spisovatele a z manželského páru opravdové celebrity. Jenže emancipovaná Colette touží po uznání. Jejich manželství se nejen vlivem Willyho nevěry a Colettina vzrůstajícího zájmu o ženy začíná hroutit. Willy se však své talentované ženy za žádnou cenu nehodlá vzdát…

Colette je příběh ženy, která se nebála pokládat otázky ohledně společenských mravů, sexuality a rovnosti pohlaví. Zasadila se o velké změny ve společnosti. Životopisné drama Colette: Příběh vášně režíroval uznávaný britský režisér Wash Westmoreland (Pořád jsem to já). Hlavní role ztvárnili na Oscara dvakrát nominovaná Keira Knightely (série Piráti z Karibiku, filmy Kód Enigmy, Pýcha  a předsudek) a na Zlatý Globus dvakrát nominovaný Dominic West (seriály Aféra, The Hour, film Tomb Raider).

Trailer ke zhlédnutí  https://www.youtube.com/watch?v=bueXi6CrB68

Westmoreland a jeho tým dokázali rekonstruovat venkovskou Francii na anglickém venkově v Northamptonshire a Oxfordshire. Natáčení probíhalo i v Paříži, ale jen po dobu několika dnů, potřebných pro exteriérové scény, které vyžadovaly digitální odstranění mnoha prvků 21. století. Pro dokonalou realizaci města od roku 1890 do roku 1910 našel štáb lokace v maďarské Budapešti. V Budapešti byl také ve studiu Origo vytvořen byt Willyho a Colette.

Sidonie-Gabrielle Colette byla zdrojem inspirace a fascinace pro mnoho čtenářů od doby vydání jejích prvních románů, tedy na počátku 20. století ve Francii. Ačkoliv její první částečně autobiografické novely psala pod jménem svého vykořisťovatelského manžela Henry Gauthier-Villarse, známého pod pseudonymem Willy, podařilo se jí osvobodit. Romány Chéri (1920) a Gigi (1944), které vydala pod vlastním jménem, se staly bestsellery. Román Gigi byl v roce 1958 adaptován jako muzikál MGM a stal se obrovským hitem. 

„Colette je fascinující příběh, který považuji za velmi důležitý,“ říká producentka Pamela Koffler ze společnosti Killer Films, která produkovala i předchozí dva filmu Westmorelanda a Glatzera. „Navíc jsem měla pocit, že mnoho lidí v současnosti o této umělkyni nemá ponětí.

Fotogalerie
9310 9311

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih