Magazín Elita

VÍTE, ŽE IMUNITU SE MŮŽETE NAUČIT?

VÍTE, ŽE IMUNITU SE MŮŽETE NAUČIT?

Slovo imunita pochází z latinského immunis, což znamená nezatížený nebo nedotčený. Imunitní systém nás tedy chrání před všemi cizími organismy, které jakýmkoliv způsobem vstupují do našeho těla. Imunita nás tedy dělá v podstatě nedotknutelnými.

Laicky řečeno tedy, čím silnější máme imunitu, tím více odolní jsme vůči cizím organismům, tedy vůči bakteriím a virům – zkrátka nemocem. Náš imunitní systém je tedy pro nás velmi důležitý, resp. jeho správné fungování je pro nás velmi důležité, jelikož pokud je slabý, jsme často unavení a nemocní a časté nemoci mohou vést k dlouhodobým zdravotním komplikacím či problémům. Co však, když máme imunitní systém přecitlivělý?

Přecitlivělý imunitní systém, jeho silná reakce se naopak projevuje u člověka alergiemi. Alergická reakce je v podstatě přehnaná reakce na jakoukoli cizorodou látku, ať už se jedná o bakterii, vir nebo cokoli dalšího, co vstupuje do lidského organismu.

Co je tedy správné? Jak to tedy udělat, aby naše tělo reagovalo adekvátně na bakteriální či jinou nákazu, ale ne přehnaně na vlastní buňky či alergeny?

Vědci se léta zabývají výzkumem imunitního systému. Obecně se doporučuje jíst hodně čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny, dostatek odpočinku, vyvážený a sladění jídelníček, omezení masité a tučné stravy, ale již dávno se setkáváme s alergiemi na ovoce a zeleninu a dokonce na „zdravé potraviny“ obecně, jako jsou třeba alergie na ořechy, vepřové maso a podobně.

Velmi zajímavým a velmi pohotovým řešením, jak vyvážit náš imunitní systém jsou houby. Houby na jedné straně posilují slabý imunitní systém a na druhé straně regulují přecitlivělý imunitní systém, aby nedocházelo k přehnaným imunitním reakcím – alergiím.

Díky pravidelnému začlenění hub do našeho jídelníčku začneme totiž náš imunitní systém učit, co je pro organismus správné a co naopak škodlivé. Posílíme slabý imunitní systém a ten přecitlivělý doslova naučíme správně reagovat.

Co je totiž na houbách v tomto případě nejzajímavější, jsou jejich imunostimulační účinky, které naučí náš imunitní systém reagovat správně. Houby mají totiž svůj vlastní specifický obranný systém, kterým se brání proti patogenům (bakteriím, virům apod.). Tento systém je komplementární s lidským imunitním systémem, takže je schopen nám pomoci detekovat a označit tyto patogeny i v našem těle. Náš imunitní systém je tak schopen reagovat mnohem rychleji a v podstatně ve větší šíři. Navíc velkou výhodou je, že si imunitní systém tyto nové informace zapamatuje a příště je již schopen včas sám reagovat. Díky tomu je konzumace hub nejen výborná prevence běžných onemocnění, ale i civilizačních chorob.

Pravidelným začleněním čerstvých hub v sezonním obdobím do našeho jídelníčku tak začneme učit náš imunitní systém, jak reagovat. Začneme ho sami stimulovat a učit ho tak správným reakcím. V zimním období, kde již není možnost sbírat v lese houby, můžeme koupit spoustu houbových preparátů.

Jednou z nejčastěji používaných hub pro imunostimulaci je houba nazývaná „chaga“, pod českým názvem známá jako Rezavec šikmý. Chagu lze dnes snadno koupit již extrahovanou, namletou v surové podobě nebo ve formě kapslí. Nejedná se o žádné farmaceutické produkty, ale o naprosto přírodní produkty, které nám zajistí dostatečný příjem potřebných látek pro náš imunitní systém.

Dalším zajímavým řešením jsou přírodní preparáty značky Epicellife, které jsou kombinací extraktů hub a bylinek ve formě kapslí pro pravidelné denní užívání, které navíc fungují i jako vynikající antioxidanty, příznivě působí na naše klouby a kosti, pozitivně podporují krevní oběh, čistí ledviny nebo působí příznivě na náš nervový systém.

Zkrátka začleněním hub do našeho jídelníčku významnou mírou podpoříme náš imunitní systém a v kombinaci s bylinkami navíc výrazně podpoříme náš v dnešní době tolik zatěžovaný organismus.


Fotogalerie
9297 9298

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu