Magazín Elita

ZAŽIJTE TO ZNOVU! PROJEKT, KTERÝ MĚL ÚSPĚCH!

ZAŽIJTE TO ZNOVU! PROJEKT, KTERÝ MĚL ÚSPĚCH!

Unikátní zdělávací a zážitkový projekt „Zažijte to znovu“ putoval napříč Českou republikou. Zastávku měl v 17-tičeských a moravských městech, která se na jeden den vrátila o sto let zpět, aby ukázala atmosféru z doby vzniku Československa v roce 1918. Improvizované dobové městečko navštívilo celkově přes 40 tisíc návštěvníků. Největší zájem byl o dobovou obecnou školu, na kterou se všude tvořily dlouhéfronty.

Přes 10 tisíc dětí a další tisíce dospělých prožili dobovou vyučovací hodinu a mnozí dostali od prvorepublikových učitelů vysvědčení z chování a znalostí. Velký zájem vzbudila i virtuální prohlídka míst, kde na podzim 1918 vznikala Československá republika. Do pracovny Aloise Rašína, do salonků Obecního domu či Masarykova vlaku se díky 3D brýlím podívalo na 5 tisíc zájemců o historii. V zážitkové kavárně se specialitami T.G.M. se snědlo na 7000 kusů Masarykova cukroví a vypilo 6 000 káv. Na kvízové otázky odpověděly 4000 tisíce dětí a u historického automobilu Laurin & Klement z roku 1905 se vyfotily další tisíce návštěvníků v dobových kostýmech.

Díky speciálně upraveným kontejnerům, které i díky filmovým kulisám připomínaly dobovou školu, banku, trafiku, kavárnu a autosalon se návštěvníci doslova přenesli do atmosféry let, které zažili naše prababičky i pradědečkové.

„Přemýšleli jsem dlouho nad tím, jak připomenout výročí 100 let republiky tak, aby to veřejnost skutečně zaujalo,“ vysvětluje  autor celého projektu Lukáš Nádvorník ze společnosti Media Park. „A protože žijeme v době zážitkové, tak jsme pojali akci formou zážitku, do kterého jsme se snažili propašovat i důležité historické informace. Spolupracovali jsme přitom s Masarykovým historickým ústavem a archívem AVČR, Muzeem TGM v Rakovníku a Národním pedagogickým muzeem J.A.Komenského,” podotkl.

Všem návštěvníkům jsme tak nabídli zážitky ze vzniku republiky, multimediální projekci s prvky videomappingu, vědomostní soutěže Spořitelny České, fotografování v kostýmech u dobového auta ve stánku Laurinky (Škoda Auta). Zážitkem pro všechny přítomné bylo ve vybraných městech i příjezd T.G. Masaryka na koni nebo promítání dobových dokumentů na velkoplošnou obrazovku.

Součástí programu bylo vystoupení mnoha umělců, kteří hráli a zpívali melodie první republiky. Mezi nejúspěšnější patřila Patrola Šlapeto, Original Vintage Orchestra, Ondřej Ruml, Lucie Černíková, Blue Star Václava Marka, Staročeští Pardálové, ale i místní orchestry a umělci, dětské sbory atd.

Celý projekt byl technicky a organizačně velmi náročný. Brzy ráno dorazily do měst kamiony s kontejnery, které byly velkým jeřábem sneseny a umístěny na dané náměstí. A pozdě večer byly kontejnery znovu naloženy a pokračovaly do dalšího města. Při některých přesunech šlo doslova o minuty, například poslední týden se celá road show přesouvala mezi Příbramí, Plzní, Ostravou a Pardubicemi.

Nesmírně nadšení z akcí Zažijte to znovu! byli i sami “učitelé Obecné školy” - herci Petr Batěk, Ivan Vyskočil, Jiří Werich Petrášek a herečka a zpěvačka Renata Drössler. „Ten projekt byl mimořádný svým rozsahem, pojetím, nápadem, interaktivitou. Potěšilo mne, že jsem byl osloven ke spolupráci nejen pro roli učitele, ale i pro spolupráci na scénáři obecné školy. Ten vznikl za úzké spolupráce Národního pedagogického muzea J. A. Komenského, kde nám vyšli ohromně vstříc… A také pro mě to bylo další rozšíření vědomostí a zajímavých informací. Já jsem nadšený, spokojený a moc jsem si to užíval,” kvitoval svou účast herec a moderátor Petr Batěk.

„Kromě mé profese zpěvačky a herečky, působím v civilním životě také jako kantorka na Mezinárodní konzervatoři Praha, kde učím studenty. Projekt ZTZ byl úžasný a myslím, že se stal fenoménem. Jak samozřejmě pro tu skvělou obecnou školu, kde mě to ohromně bavilo a bylo tam i spousta legrace, tak i pro ta další místa - virtuální realitu, Laurinku, Spořitelnu Českou i kavárnu s úžasnými dobrotami. Super nápad, super zpracování, bezvadný tým plný skvělých, pracovitých lidí - profesionálů. Nemám co bych ještě dodala,” podotkla Renata Drössler.

„Když jsem byl pro projekt osloven, velmi rychle jsem pochopil, jak skvělý je. Jak úžasný nápad to byl, a i když jsem jel pět hodin v kuse bez pauzy, vůbec mi to nevadilo. Ohromně mě to bavilo a lidi byli skvělí. Pokud by se zvažovalo pokračování, už teď říkám ano, jdu do toho znovu,” podotkl kantor, ředitel Evropské obchodní akademie v Děčíně a syn Jana Wericha - Jiří Werich Petrášek.

„Je skvělé, že se našel u nás někdo, kdo přišel s takovou myšlenou a dokázal ji i zrealizovat. Jsem si vědom, jak finančně, organizačně, logisticky je to náročné a nákladné. O to věší poklona všem, kdo se na tom podíleli, a já jsem moc rád, že mohu být součástí tohoto projektu,” dodal Ivan Vyskočil.                        

Atmosféru doplnily oblíbené speciality prvního československého prezidenta v dobové kavárně, na které nám recepty poskytlo Muzeum TGM v Rakovníku. Masarykovo cukroví, maková bábovka (kterou prvnímu prezidentovi pekla jeho maminka), překapávaná káva, mandlový koláč, čerstvé džusy, ovocné limonády a ke konci projektu i čaj a teplé nápoje. O zastávku v kavárně byl velký zájem, kávu a cukroví musel ochutnat v pohodě kavárny každý gurmán.

 -rk-

Fotogalerie
8839 8840 8841 8842

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec