Magazín Elita

KDYŽ SE NEVZBOUŘÍTE, MŮŽETE DĚLAT JEN TO, CO VÁM DOKTOR OX DOVOLÍ!

KDYŽ SE NEVZBOUŘÍTE, MŮŽETE DĚLAT JEN TO, CO VÁM DOKTOR OX DOVOLÍ!

V divadle Hybernia proběhla slavnostní předpremiéra a hlavně také premiéra muzikálové komedie Doktor Ox a mezi diváky vyvolala řadu reakcí, ale ty je nutné přijmout jako mušky, které se vychytají. V každém případě je to představení, jaké v divadle Hybernia ještě nebylo a po zásluze bylo odměněno bouřlivým potleskem i standig ovation.

Diváci předpremiéry měli možnost vidět v titulní roli doktora Oxe Jiřího Korna, kterému režisér Zdeněk Zelenka psal tuto roli přímo na tělo. Bylo vidět, že mu role vychytralého doktora prahnoucího po moci, sedla, i když zpočátku působí spíše jakobodrý strýc, kterého vůbec nikdo nevnímá jako plíživé zlo. Ano, je to přímo prototyp lumpa, který se po staletí snaží ovládat myšlení lidí i za cenu válečných střetů či klidně do plynových komor. Libreto a režie tohoto původního českého muzikálu je z dílny Zdeňka Zelenky, který se inspiroval povídkou Julese Vernea.

Naprosto rovnocenný výkon podal v den premiéry Martin Pošta, i když se jeho pojetí role mírně odlišovalo. V roli starostky Elen La Place ve čtvrtek excelovala Kateřina Brožová nejen jistým zpěvem, ale i komediálním pojetím své role. „Celá hra je o určité manipulaci s lidmi, myslím, že je to zajímavé téma. Moje role starostky je vlastně jednou z těch manipulativních osob, které se moc vymkne z ruky. Doktor Ox je muzikálová komedie s lehkou nadsázkou, a i když vyústí v nečekaný a svým způsobem i smutný konec, je dobře stravitelná pro všechny generace, a to je to, co se mi na ní líbí,“ zhodnotila pojetí muzikálu skvěle vypadající Kateřina Brožová. Premiéru v této roli odehrála Dita Hořínková, která svoje herecké a komediální kvality potvrdila už mnohokrát. Režisér si dal opravdu záležet na tom, aby alternace byly vyrovnané. Skvělý výkon předvedli v roli Sebastiana Petr Ryšavý i Peter Pecha.

Autoři prostě vsadili kromě muzikálových stálic jako je Tomáš Trapl, Zbyněk Fric, Jiří Zonyga, David Uličník nebo Renáta Podlipská i na mladé a velmi talentované umělce, kteří si celé představení náležitě užívají a mezi ty nejvýraznější patří Ivana Korolová, Ondřej Bábor, Petra Vraspírová, Anna Slováčková, Lukáš Randák, Ladislav Korbel nebo Tomáš Smička, který se na představení podílel i jako asistent choreografie. Spolu s choreografkou Ivanou Hannichovou připravili velmi nápaditá, neotřelá a kreativní taneční čísla.

A jak by režisér Zdeněk Zelenka ve zkratce popsal děj muzikálu? „Vytvořil jsem zcela nový, originální, původní příběh, ve kterém jsem nechal milovníka svobody, žen, vína a života vůbec, tedy francouzského mladíka Sebastiana, narazit na mocichtivého psychopata Doktora Oxe, údajně světoobčana a věhlasného vědce, ve skutečnosti ovšem velkého podvodníka a zločince. Tenhle odporný padouch má v životě jediný cíl - prostřednictvím svého vynálezu ovládnout masově myšlení obyvatel, a to nejen v malém městečku Quiquendon, ale postupně v celé Evropě, v celém světě! V místy až velmi napínavém příběhu o zločinném doktoru Oxovi tedy nejde o nic míň než o touhu jedince masově ovládat lidskou mysl. Že vám to v současné době médií přijde docela aktuální? I proto tento muzikál vznikl…

Opomenout však nesmíme ani skvěléhoautora hudby, uznávaného skladatele Jiřího Škorpíka a autora textů Borise Pralovszkého.

Foto: archiv Divadla Hybernia

Fotogalerie
8713 8714 8715 8716 8717 8718

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih