Magazín Elita

CHCETE, ABY BYLA VAŠE TVÁŘ KRÁSNĚJŠÍ?

CHCETE, ABY BYLA VAŠE TVÁŘ KRÁSNĚJŠÍ?

Je tu podzim a všichni se snaží nějak podpořit celkovou imunitu našeho organismu, dbát na dostatečný přísun vitamínů i správné a vhodné oblékání, zdravé otužování nebo správnou životosprávu. Imunitu se mnohdy snažíme podpořit i doplňky stavy, z nichž alespoň některé rozhodně nejsou na škodu, ale přesto se ne vždy dokážeme virům a bakteriím ubránit. Nemalou roli v souvislosti s naší obranyschopností hraje také naše pleť. I ona totiž musí bojovat proti vlivům prostředí a ubránit se náporu virů, bakterií, mikrobů a dalších původců řady onemocnění. Právě kůže je totiž vedle ústní dutiny místo, kde imunita začíná. Zdravý stav pokožky a její dostatečná ochrana, sloužící doslova jako štít, by měla být samozřejmostí. Pleť a imunita spolu totiž souvisí více, než se nám může na první pohled zdát! Zjistěte, co jste možná o imunitě nevěděli a podpořte ji v místě, kde skutečně začíná – na povrchu kůže.

Imunitu lze popsat jako schopnost organismu bránit se vnějším vlivům prostředí, které mohou naše tělo poškodit. Jsou to zejména viry, mikroby a bakterie, které se snaží narušit zdravou funkci organismu, napadnout jej a vyvolat patogenní procesy. Právě proti těmto stavům bojuje imunitní systém, který má za úkol zamezit kontaktu virů a bakterií s jednotlivými tkáněmi a buňkami. Dle skutečné síly našeho imunitního systému se následně daří organismu tyto škodliviny překonat či nikoli. Poznáme to pak například častým onemocněním, od respiračních chorob, přes klasické podzimní a zimní virózy až třeba k závažným formám chorob jako jsou nejrůznější nádory.

Imunita však nezačíná uvnitř organismu, jak si celé řada z nás myslí, ale už ve vnějším prostředím. Jedním z něj je oblast ústní dutiny, středního ucha a nosohltanu, přes které se mohou škodlivé látky dostat dále do vnitřních útrob těla. V takovém případě je vhodné dbát na zdravou mikroflóru, která se právě v dutině ústní nachází a která v ideálním stavu tvoří i dokonalý ochranný štít proti všem škodlivým bakteriím mířících dále do organismu. V případě nutnosti, a samozřejmě i preventivně, je možné tyto zdraví prospěšné přirozené bakterie doplňovat například ještě probiotiky i dalšími účinnými postupy.

Vedle dutiny ústní však imunita začíná i na povrchu naší pleti. Kůže je totiž to první s čím se viry a bakterie při svém pokusu o proniknutí do organismu setkají a záleží pak už jen na samotné imunitě kůže, zda mají šanci skutečně do těla proniknout nebo narazí na tolik silný ochranný štít, že jsou odraženy hned v samotném začátku.

Imunita kůže jako základ zdraví

Vše souvisí se vším, a tak není náhoda, že s největším počtem viróz a onemocnění se setkáváme právě v období podzimu a zimy. Na vině není jen sychravé chladné počasí, ve kterém naše tělo snadno prostydne, ale i samotné procesy pleti. V těchto měsících totiž kůže výrazně trpí, ztrácí hydrataci a ceramidy, trpí suchostí, pnutím a na jejím povrchu se objevují drobné ranky – jednoduše řečeno je narušena její bariérová funkce, která plní funkci ochranného štítu proti všem škodlivinám.

 

Právě při narušené bariérové funkci pokožky mají pak všechny viry, bakterie a další škodlivé mikroorganismy doslova volnou cestu dovnitř našeho těla. Pokožka tak s naším zdravím souvisí více, než by nás zřejmě vůbec napadlo.

Zásady pro podporu imunity kůže

Není tak rozhodně pochyb o tom, že s imunitou organismu musíme začít právě od naší kůže. Základem je správná péče, užívání vhodných kosmetických přípravků, které naší kůži dodají komfort a hlavně ochranu. Speciální ochranné přípravky určené pro naši pokožku totiž nesouvisí jen s jarním a letním období, kdy je v hojné míře vystavena slunečním paprskům, ale právě s podzimem a zimou, kdy může být ohrožována ještě více.

Základem v tomto období by tak pro každého měly být speciální bariérové krémy (např. 2Derm), které dovedou na povrchu kůže vytvořit speciální bariérovou vrstvu, pod níž se může narušená pokožka hojit a která zároveň zamezí pronikání všech škodlivin do organismu. Díky bariérovým krémům tak dopřejeme zdraví a krásu nejen naší pleti jako takové, ale podpoříme i její imunitu a tím i imunitní systém celého organismu. Navíc mezi bariérovými krémy můžeme zvolit transparentní i tónovací varianty, které jsou buď určeny na celé tělo (transparentní) nebo na oblast obličeje, krku a dekoltu, kde nahrazují make-upy (tónovací varianta). Zároveň by právě bariérové krémy neměly rozhodně chybět osobám s narušenou a citlivou pletí nebo těm, kteří bojují s lupénkou či ekzémy. V těchto případech se totiž jedná o zasažení imunitního systému a díky těmto krémům je možné stavy onemocnění zmírnit nebo zklidnit, a hlavně nedovolit škodlivinám pronikat dále, do hlubších struktur organismu.

Zapomínat však nesmíme ani na obecné zásady v péči o pleť a podpoře její imunity, a to i v případě, že běžně netrpíme kožními problémy. Během podzimu a zimy totiž až 90 % populace bojuje s určitou formou suchosti pokožky a drobnějšími problémy jako jsou suché či popraskané rty a koutky, záděry nebo další drobné ranky, které se následně mohou stát živnou půdou právě pro proniknutí bakterií a virů do organismu.

Myslet bychom také měli vždy na aplikaci ochranného krému, ideálně 20 – 30 minut před tím, než vyjdeme do venkovního prostředí. Při výběru kosmetiky je vhodné volit takovou, které zaručuje speciální buněčnou ochranu před vnějšími vlivy prostředí a opravdu dbát na důslednou péči. Vynechávat bychom neměli ani naše ruce a zvolit pro péči o ně ochranné hydratační krémy, které jim poskytnou komfort a ochranu a zbaví je nepříjemného pnutí. Jinak řečeno, za každou cenu se snažit naši pokožku chránit a podpořit maximálně její imunitu, aby pro všechny škodliviny tvořila dokonalý štít, přes který nic nepronikne.

To vše samozřejmě musí jít ruku v ruce s celkovou životosprávou a životním stylem a zajistit tak pleti i ochranu takzvaně „zevnitř“.  Důležitý je tak tradičně pitný režim, dostatečný přísun vitamínů, zejména díky konzumaci ovoce, zeleniny, ryb, červeného masa nebo luštěnin. Chybět by neměl ani pohyb a zdravé střídání pracovní aktivity s odpočinkem, stejně jako pravidelný spánek, ideálně ve větrané místnosti.

Pleť a imunita spolu jednoznačně souvisí. Věnujte právě své pokožce náležitou péči, abyste minimalizovali všechny nepříjemné podzimní a zimní onemocnění, virózy a nachlazení, se kterými často bojujeme značnou dobu a které nás dovedou zbytečně vyřadit z provozu.

Tipy pro vás

Připomeňte si kosmetické přípravky, které vám pomohou nejen se správnou detoxikací pleti, ale celkově na ní vytvoří ochranný štít a poskytnou ji ochranu před vnějšími vlivy prostředí a například i před volnými radikály. Ať je váš imunitní systém v dokonalé kondici.

Detox a energie unavené pleti
Antistres Lifting Maska –
vitamínem E a výtažkem zeleného čaje

Krémová pleťová maska ideální pro detoxikaci pleti, dodání energie a posílení unavené a povadlé pleti. Obsahuje výtažek zeleného čaje, vitamín E a kyselinu hyaluronovou, které pozitivně působí na pleť a zajišťují i její ochranu.

167 Kč, 18 ml, www.forlifemadaga.com

Ochrana a výživa zralé pleti
Regenerační krém Hydrooptimal –
s lecitinem, beta-glukanem a rakytníkovým olejem

Příjemný krém pro denní i noční péči ocení především zralá a náročná pleť. Krém obsahuje rakytníkový olej, beta-glukan a hydratační složky, které pleti zajistí potřebnou ochranu, výživu i zvláčnění.

362 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Okamžitá ochrana i stopka vráskám
Collagen Active Sérum –
s 96% kolagenem, kyselinou hyaluronovou a pantenolem

Jedinečné sérum s obsahem 96% kolagenu je určeno, jak pro boj s prvními vráskami, tak i pro pleť v období menopauzy. Díky obsahu unikátních účinných látek dovede pleť skvěle ochránit, vyhladit vrásky a navrátit ji opět elasticitu.

661 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

 

Fotogalerie
8624 8625 8626

Další články z rubriky

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Pozvěte jaro do svého domu se značkou SCANquilt!

Hejty na tepelná čerpadla se množí.  Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Hejty na tepelná čerpadla se množí. Co je mýtus a jaká jsou fakta?

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Sokolský společenský oděv zdobí nová brož podle návrhu Hanuše Lamra

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku

Téměř nulové emise uhlíku i prachových částic. Hoxter vyvíjí unikátní nízkoemisní krbovou vložku