Magazín Elita

JIŘINA BOHDALOVÁ ROZHODNĚ VÍ O ČEM JE ŽIVOT…

JIŘINA BOHDALOVÁ ROZHODNĚ VÍ O ČEM JE ŽIVOT…

První dáma českého filmu Jiřina Bohdalová se narodila do rodiny vyučeného truhláře a služebné. „Moji rodiče byli doslova podvraťáci. A to, jak známo, bývají nejbystřejší psi. Oba se narodili mimo manželství a kvůli tomu nikdy neměli lehký život. Co jim nikdy nechybělo, byla jejich obrovská moudrost,“ tak popsala své milované rodiče herečka, která po několik desítek let patří mezi  naše neuznávanější.

Maminka Marie byla ta, která vlastně rozhodla o tom, že dcera bude herečkou, vždyť byla náruživou ochotnicí a u malé Jiřinky dokázala již v útlém dětství rozpoznat její potenciál. Nejdříve ji zapsala do prestižní baletní školy Niny Gordon-Mládkové a o něco později i do filmového komparsu. Již jako šestiletou ji můžeme vidět v němém filmu Pižla a Žižla na cestách. V devíti letech měla malou roli v oblíbené veselohře Madla zpívá Evropě a rozhodně mezi dětmi rozpoznáte její oči i úsměv.

Gymnaziální léta přešla a sotva Jiřina Bohdalová odmaturovala, vrhla se po hlavě do života. Její první štací nebylo divadlo, ale základní škola v Ostravě, kde se postavila za katedru, ale dělala vše proto, aby se dostala i na svoji vysněnou DAMU. Přijali ji až na třetí pokus. A život měl opravdu svižný krok. Poznala svého budoucího prvního manžela Břetislava Staše. Ve druhém ročníku opustila studium a uvádělo se, že ze závažných rodinných důvodů. To, co se však dělo doma, bylo skutečným peklem, za kterým stála Státní bezpečnost, která si zakládala na podlých krocích. Milovaný tatínek byl zatčen čtrnáct dní předtím, než měl vést svou dceru k oltáři, ale to byl jen začátek. Po dlouhé vazbě si vyslechl před soudem krutý ortel - patnáct let vězení a propadnutí veškerého majetku. Maminku Marii postihla po vynesení rozsudku srdeční slabost. Těhotná Jiřina z šoku porodila podstatně dříve a stala se najednou tou nepostradatelnou pro všechny okolo sebe,  na kterou se všichni spoléhají a trvalo to, celých  šest let, než se František Bohdal dostal opět na svobodu.

Jiřina Bohdalová však měla štěstí na lidi kolem sebe. Byla řada těch, kteří ji pomohli, když  se rodina z ničeho nic ocitla zcela bez příjmu. Dceři Simoně ještě ani nebylo půl roku a nastoupila do divadla. Zažila však také skvělou vlnu, vlnu solidarity nejen kolegů, ale i profesorů, kteří se zasadili o to, aby se mohla vrátit na DAMU, odkud byla v souvislosti s

procesem  jejího otce vyhozena. DAMU dokončila před zraky svého moudrého fanouška a životního rádce Jana Wericha. A zrodila se hvězda, kterou neuhasila ani vytrvalá nepřízeň režimu.

„Za celý život jsem dostala tolik dopisů a v nich pozvání na rande, dokonce i žádostí o ruku. Ani na jeden jsem nikdy neodpověděla, ale mám je schované – na památku.“ Šíleně zamilovaná prý byla ve svém životě jen jednou, a to do Radka Brzobohatého. Říkalo se o něm, že je rozený gentleman, ale i to, že sám nikdy milostnou avantýru nezačal. Na druhou stranu – krásným ženám, pokud ho oslovily, nedokázal svou přízeň odepřít. Poprvé spolu stáli před kamerou při natáčení populárního muzikálu Dáma na kolejích. Vzali se o čtyři roky později, v čase kdy se natáčel legendární seriál F. L. Věk. Jejich manželství trvalo dvanáct let. Rozpadlo se tehdy kvůli slovenské herečce Haně Gregorové. Rozchod ji natolik zasáhl, že už se nikdy nevdala, i když možností měla tolik, že by snad ani nikdo nespočítal. Jiřina Bohdalová mu nikdy neodpustila. Pokaždé, když jí nabídli roli ve stejném filmu, jako Brzobohatému, odmítla ji, i kdyby ji platili zlatem. O tom, že by se snad spolu objevili na jednom jevišti či před kamerou bylo nemyslitelné. Nenávist oslabila až po mnoha letech až díky Jiřímu Strakovi, který je obsadil filmu Vrásky z lásky. Bylo to jen několik měsíců před jeho nečekaným náhlým odchodem Brzobohatého. „Byl vždycky dobrý hráč a k tomu pěkný chlap,“ pronesla před několika lety Bohdalová na adresu svého druhého chotě.    

Múzy ji byly vždy nakloněny a ona jim celý svůj život vrací jejich laskavou přízeň, jak jen nejlépe umí.

Fotogalerie
8330

Další články z rubriky

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Na vlně audioknih