Magazín Elita

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Sezona květáku bez pořádné květákové polévky by nebyla možná.

Ingredience:

  • 1 střední květák
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • sůl, špetka pepře

Postup:

Květák rozdělíme na malé růžice a dáme vařit do osolené vody a pozor, vaříme ho jen do poloměkka.     

Ve druhém hrnci rozpustíme másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zasmahneme, pak přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.

Jíšku zalijeme vývarem. Přidáme předvařený květák i s vývarem z něj a vaříme, dokud úplně nezměkne.

Přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, asi tak třikrát strouhneme muškátový oříšek a necháme  2-3 minuty probublávat. Pak už jen dozdobíme čerstvou petrželkou a máme hotovo.

 


Další články z rubriky

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Na vlně audioknih