Magazín Elita

SKANDALISTKU ELIZABETH TAYLOR CELOŽIVOTNĚ OVLÁDALA JEJÍ MATKA

SKANDALISTKU ELIZABETH TAYLOR CELOŽIVOTNĚ OVLÁDALA JEJÍ MATKA

Jedna z nejkrásnějších žen světa Elizabeth Taylor, patřila mezi hereckou elitu. Její největší láskou prý byli koně a psi, přesto se osmkrát vdala. Za nejtěžší roli svého života považovala fakt, že by měla dospět, čímž do jisté míry omlouvala své neutuchajícími skandály.

Elizabeth Rosemond Taylor (†79) se narodila americkým přistěhovalcům, kteří odešli do Londýna, ale v za druhé světové války se vrátili zpět do bezpečnějších států. Herecké geny jednoznačně zdědila po své matce Sara Sothern (†99), která naprosto ovládala její pracovní život i výběr filmových rolí.

Elizabeth Taylorová byla pověstná oslnivou fialkově-modrou barvou očí, kterou dokázala uhranout téměř každého muže. Její milostný život patřil mezi ty nejbouřlivější v Hollywoodu, které kořenila svými manýry. Ty po nějakém čase vystřídaly psychosomatické poruchu, nemoci a závislosti. První sňatek uzavřela v roce 1950 s Conradem Hiltonem, synem zakladatele známé hotelové sítě. V manželství se narodil  syn a její život měl nabrat úplně nový směr, totiž jejich předmanželská smlouva zahrnovala klauzuli, že se vzdá herecké dráhy v zájmu manželství. Možná ve své zamilovanosti to myslela zcela vážně, avšak nedokázala odolat filmovému volání  a raději se rozvedla. Netrvalo dlouho a provdala se za producenta Michaela Wildinga (†66), kterému porodila dva syny, ale i toto manželství se po pěti letech rozpadlo. Na dluh žila Mike Todd (†48), který ji neustále rozmazloval.  Z této doby pochází i její slavná věta: „Nic není moc drahé, když to chceš, a nestarej se o to, jak to zaplatíš." Z toho svazku se narodila Elizabeth Frances. Život rozmarné rodiny tragicky přešila nehoda letadla, ve kterém Todd zahynul. Na blízku nešťastné herečce byl zpěvák a bavič, přítel zesnulého manžela Eddie Fisher (†82). Neodolal si udržet odstup a po nějakém čase vstoupil s Liz do stavu manželského, ale ten neměl dlouhého trvání. Pátým v pořadí byl sňatek s Richardem Burtonem (†78), a to jen po čtrnáctidenní známosti při natáčení Kleopatry, kde ztvárnil Marka Antonia.

Zbrklost, neodpovědnost, unáhlenost? Nikoli, to jen byl způsob slavné herečky, jak se vymanit z trvalého područí matky. Několik let plnili stránky novin, točili své nejlepší filmy a žili v blahobytu. Neměli spolu děti, a tak adoptovali dceru Marii. Proslýchalo se, že oba byli závislí na alkoholu, sexu, lásce, slávě a lesku. Po deseti letech se rozvedli, ale po roce bylo vše jinak, vrátili se k sobě a uzavřeli druhý sňatek, ale ten vydržel jen rok. Tentokrát se z rozchodu neoklepala jako jindy, ale vůči mužům zahořkla. Začal opadat i zájem ve filmových studiích, nabídky na role přestaly přicházet. Noviny však stále plnila palcovými titulky svými skandálními vztahy. V pořadí osmý sňatek uzavřela s íránským velvyslancem Ardeshirem Zahedim a byli považováni za jeden z nejvášnivějších párů nejen Ameriky, ale snad i světa. Možná příliš rychlý společný život vyčerpal obě strany a přišel tradiční rozvod.

Taylorová se opětovně vášnivě zamilovala, tentokráte do republikánského senátora Johna Warnera. V tomto manželství, respektive při rozvodu, obzvláště platilo od lásky k nenávisti. Rozvod byl tak bouřlivý, že okolí tipovalo, že už nikdy do manželství nevstoupí, ale to by nebyla Liz, aby opět nevstoupila na scénu a nešokovalaPsal se rok 1991 a v Jacksonově Neverlandu se provdala za zcela obyčejného Larryho Fortenskyho (68), dělníka, kterého potkala v léčebně pro závislé. Nevěděl ani, že je slavná herečka, což jí fascinovalo, takže si ani nevšímala, že Larry je vlastně násilnické povahy. Netrvalo dlouho a ocitl se před soudem, který ho za napadení Liz odsoudil. Krátce před svou smrtí pomýšlela na devátý sňatek s téměř o 30 let mladším Jasonem Winterstem, ale odkládala ho tak dlouho až z něj sešlo.

Elizabeth Taylor na stříbrném plátně

  • Lassie se vrací (1943)
  • Velkou cenu (1944)
  • Jana Eyrová (1944)
  • Bílé útesy doverské (1944)
  • Odvážná Lassie (1946)
  • Quo vadis? (1951)
  • Ivanhoe (1952)
  • Sloní stezka (1954)
  • Kočka na rozpálené plechové střeše (1958)
  • Telefon Butterfield 8 (1960)
  • Kleopatra (1963)
  • Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966)
  • Zkrocení zlé ženy (1967)
  • Tajný obřad (1968)
  • Nespavost (1973)
  • Modrý pták (1976)
  • Malá noční hudba (1977)
  • Rozbité zrcadlo (1980)
  • Sever a Jih (1985, TV seriál)

Společné foto: Elizabeth Taylor s Richardem Burtonem

Fotogalerie
8242 8245

Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti