Magazín Elita

KOREJCI ZBOŽŇUJÍ ĎÁBELSKÉHO MEFISTA!

KOREJCI ZBOŽŇUJÍ ĎÁBELSKÉHO MEFISTA!

Česká muzikálová scéna je žádána nejen v na evropském kontinentu. Příběh o lásce s nádechem mystiky dostal pozvánku na prestižní muzikálový festival v korejském Daegu. Svou premiéru v divadle Hybernia hra měla už v roce 2016 a Josef Vojtek za svůj excelentní výkon dostal cenu Thálie a kladné ohlasy jsou stále slyšet.

Festivalu DIMF se zúčastňují významné produkce z celého světa. Vyslanec Pekla, Mefisto, upoutal korejské manažery okamžitě při prvním zhlédnutí u nás v Praze. Muzikál má totiž přesně to, co mají v Koreji rádi, a to atraktivní děj, nadčasovou myšlenku, ale hlavně milostný příběh, ve kterém je humor, napětí, mystika a výrazné melodie. Korejští manažeři odlétají každým rokem před přehlídkou do různých zemí a hodnotí předem vytipovaná díla. Mefisto zaujal, a tak se část hereckého týmu s některými tvůrci vydala na organizátorsky složitější pracovní cestu, která ovšem může přinést velmi kvalitní spolupráci. Bude-li zakoupena licence muzikálu, bude to velký úspěch pro Hybernii a samotnou hru!

Scénárista a režisér, Zdeněk Zelenka, který dílo dotáhl od prázdného papíru až k premiéře, se nemůže účastnit této události, jelikož zrovna točí filmovou pohádku Kouzelník Žito, přesto je však na vzniklou situaci pyšný. „Muzikál Mefisto bude na přání korejské strany tenhle nejznámější a nejrozsáhlejší mezinárodní festival dokonce zahajovat, což je nejen pro mě, pro celý soubor, ale i pro Divadlo Hybernia opravdová čest a radost! Když člověka něco baví, tak to jde lehčeji. Jsem samozřejmě napnut, jestli to bude bavit i korejské publikum. Přeji úspěch hlavně souboru, který letí přes půl planety, aby v těžké mezinárodní konkurenci sehrál, co jsme s kolegy v Praze vymysleli!“

Herci úspěšného muzikálu Dita Hořínková, Tereza Bílková, Martin Pošta, Tomáš Trapl, Ladislav Korbel a další společně s autorem hudby Danielem Bartákem, techniky a produkcí nasedli do letadla směr Daegu. Daniel Barták ovšem nepředstaví jen, jak umí pracovat s notami, ale ukáže se Korejcům i v jedné z rolí.  Z pracovních důvodů odlétá o den později Jiří Zonyga a zajímalo nás, co už se naučil korejsky. „Neučím se, domluvím se s nimi rukama nohama,“ Jirka je vtipálek, „a když se na mě budou usmívat, budu se na ně usmívat i já.“

Obchodní trh je pro muzikály otevřen po celém světě, Jižní Korea je však pro Českou republiku zajímavým partnerem. „S korejskými manažery jsme společně s mým otcem spolupracovali již v minulosti a máme vytvořené dobré vztahy. Budu velmi rád, když se spolupráce s Mefistem vydaří. Budu to brát jako satisfakci za velké úsilí, které jsme do toho všichni dali.“, potvrdil Daniel Barták. Přece jen Korejci jsou obchodníci a potenciální business silně vnímají. Mefisto má tedy velkou šanci na úspěch a může být dalším českým představením, které bude uznávané za hranicemi naší země.

Na festivalu bude muzikál představen hned pětkrát! Náročnost této akce je jistá, ale i odreagovat se herci musí. Zda budou popíjet v hotelovém baru, relaxovat v parku nebo se vrhnou do divokých uliček Daega, to ještě uvidíme.

A možná přijde i Kim Čong-un! Má to „hned vedle“, tak proč by při dalším plánovaném setkání nemohl zažít trochu kultury. Mefisto by mu jistě učaroval!

Foto a zdroj: Muzikál Mefisto

Fotogalerie
8114 8115 8116 8117

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih