Magazín Elita

ZA FRANZEM KAFKOU ZAMIŘTE DO OC QUADRIO

ZA FRANZEM KAFKOU ZAMIŘTE DO OC QUADRIO

Obchodní centrum Quadrio je moderní stavbou 21. století, nacházející se přímo v samotném srdci Prahy. Je napojené na metro a síť tramvají. Jeho moderní ráz, styl a architektonické ztvárnění umocňuje unikátní technický div našeho století a nachází se přímo před centrem, a je to „Kafkova hlava“, jejímž autorem je David Černý.

Jedenáct metrů vysoká kovová socha je složena ze 42 pohyblivých pater, které společně vytváří obličej legendárního spisovatele Franze Kafky. Zároveň právě Kafkova hlava je jedním z nejnavštěvovanějších míst nejen turisty v Praze, ale rovněž i vyhledávaným místem pro pořizování selfie a sdílení na sociálních sítích. A právě z důvodu pomyslné spojitosti jmen Quadrio a tohoto literárního velikána spouští obchodní centrum speciální akci pojmenovanou We love Kafka. V rámci ní nabízí návštěvníkům možnost poznat osobnost Franze Kafky blíže. Například prostřednictvím knihovny s jeho díly, zajímavostí z jeho života, foto pointů nebo odkazem na další místa, kde se s ním lze setkat a jež se většinou nachází v docházkové vzdálenosti od OC Quadrio.

Speciální kulturní aktivita OC Quadrio s názvem We love Kafka právě odstartovala a návštěvníkům představuje obchodní centrum nejen jako místo nákupů, schůzek nebo dobrého jídla a kvalitních služeb, ale i jako místo pro kulturní zastavení. Pohyblivá socha v podobě hlavy Franze Kafky bude přímo lákat dovnitř, a to hned za několika aktivitami, vzděláním a zábavou.

Vedle tradičního a oblíbeného focení se u sochy se mohou návštěvníci dozvědět zajímavosti z jeho života přímo v nové gastro zóně v tzv. Food Level. Tato zóna je navíc doplněna o knihovnu, jež zahrnuje Kafkova díla. Návštěvníci si tak mohou během návštěvy OC Quadrio při pobytu v gastro zóně přečíst díla jako Zámek, Proces, Proměna a Amerika hned ve třech světových jazycích, a to v Angličtině, Němčině a Francouzštině, a samozřejmě Češtině.

„OC Quadrio je s Kafkou minimálně pomyslně spojeno. A není to jen prostřednictvím sochy, která se nachází před OC, ale pokud se podíváme trochu do historie, zjistíme, že Kafka se v bezprostřední blízkosti, kde nyní stojí Quadrio, za svého života pohyboval. Nedaleko žil, tvořil i pracoval a po Národní třídě, která nejen v jeho době představovala centrum kulturního života, se pravidelně pohyboval, prakticky všude kolem na nás tak dýchá jeho duch. Zároveň jej lze považovat za jednoho z našich nejvýznačnějších meziválečných spisovatelů, který je znám a uznáván i ve světě. Chceme proto návštěvníkům, včetně těch zahraničních, přiblížit jeho život a prostřednictvím knihovny zprostředkovat i jeho tvorbu. Těm mladým pro změnu popsat osobnost, u jejíž sochy se v hojné míře fotí,“ říká Pavel Ebr, Asset manager realitní skupiny CPI Property Group, vlastníka OC Quadrio.

 

Gastro zóna zároveň návštěvníkům v zajímavém pojetí připomíná další stěžejní části života Franze Kafky. V podobě portrétů se mohou seznámit se čtyřmi ženami, které jej ovlivnily, jimiž byly Felice Bauer, Julie Wohrzyek, Milena Jesenská a Dora Diamantová. Ve stejné podobě jsou rovněž k vidění čtyři, pro Kafku významní, muži, tedy Max Brod, Felix Weltsch, Oskar Baum a Pavel Eisner.

Obchodní centrum se však nesnaží Franze Kafku „přivlastnit“, a tak v rámci edukace o tomto literárním géniovi sestavilo speciální seznam míst, kde je v nejbližším okolí možné se s odkazem Kafky setkat. Uvnitř gastro zóny lze tak objevit takzvaných „9 zastavení o Kafkovi“, která směřují návštěvníky na další místa spjatá právě s Kafkovým životem. Jen namátkou jmenujme Muzeum Franze Kafky (Cihelná 2b), dům ve kterém žil a začal psát (Celetná 3), pomník Franze Kafky (roh Dušní a Vězeňské ulice), místo, kde pracoval jako úředník v pojišťovně (Na Poříčí 7) nebo Národní třída, centrum kulturního života jeho doby.

Doplňme, že knihkupectví Luxor, nacházející se rovněž v OC Quadrio, nabízí v rámci akce všem zákazníkům slevu 15 % na nákup jakéhokoli díla od Franze Kafky. Slevy na díla potrvají až do konce srpna.

Autor: Lenka Neužilová

Fotogalerie
7898 7899

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec