Magazín Elita

PRAŽSKÝ PALÁC YMCA VYSTAVÍ PORTRÉTŮ BÁJEČNÝCH MUŽŮ KAMILA LHOTÁKA

PRAŽSKÝ PALÁC YMCA VYSTAVÍ PORTRÉTŮ BÁJEČNÝCH MUŽŮ KAMILA LHOTÁKA

Muži Kamila Lhotáka. Tak se jmenuje nová výstava portrétů významného českého malíře, grafika a ilustrátora Kamila Lhotáka (1912-1990), jehož okouzloval svět vzducholodí, letadel, velocipédů či starých aut.  V prosklených vitrínách v přízemí, ale i na chodbách a na schodištích sedmipatrového Paláce YMCA v centru Prahy se představí kolem stovky obrazů a zhruba dvojnásobek reprodukcí grafik a kreseb. Vedle reprodukcí známých děl tu některá Lhotákova díla objeví na veřejnosti poprvé. K těm patří zejména grafiky s portréty zajímavých mužů, jejichž profese byly často spjaté s technikou, vynálezy a pohybem. Výstava, uspořádaná Spolkem přátel Kamila Lhotáka ve spolupráci s Palácem YMCA, začíná 18. května a potrvá do 24. července. V ulici Na Poříčí 12 bude otevřena každý den od 8 do 20 hodin. Vstup je zdarma.

„Výstava mužských portrétů Kamila Lhotáka právě v Paláci YMCA není náhoda. Palác byl v roce 1928 původně postaven jako ubytovna pro svobodné mladé muže. A od počátku tu také sídlila YMCA, nejstarší a největší mezinárodní organizace, která vždy formovala a podporovala harmonický rozvoj mladých lidí - jejich ducha, duše a těla. Jejím posláním bylo vést chlapce tak, aby z nich vyrostli silní, sebevědomí a čestní muži, a podobně se YMCA později otevřela i dívkám,“ říká ředitelka Paláce Petra Otřísalová. A dodává, že všichni muži, které Lhoták ve svém díle zvěčnil, zůstávají stále mladí. Včetně jeho dnes již sedmasedmdesátiletého autorova syna, Kamila Lhotáka mladšího, který prý denně ujede na kole několik desítek kilometrů v krásné krajině na Kutnohorsku. Výstava je i prodejní - po jejím skončení si budou moci zájemci vystavené reprodukce koupit.

Námořníci, cyklisté, letci i sportovci

Jak upozorňuje spolupořadatel výstavy Evžen Škňouřil, tajemník Spolku přátel Kamila Lhotáka, muži, které autor ztvárnil, měli často povolání spjatá s cestováním a dopravou. Byli to námořníci, motocyklisté, či letci a další báječní muži na létajících a dalších strojích. Ale také geometři, zeměměřiči nebo horolezci, kteří svou profesi či vášeň spojili s průzkumem a poznáváním krajiny. Lhoták vytvořil také portréty sportovců, mimo jiné cyklistů, basketbalistů či letců v balónech. „Mezi historickými postavami, jimž Kamil Lhoták věnoval obraz, byli třeba spisovatel Jules Verne či malíři Josefa Šíma a Antonín Chitussi. Neztvárnil ale jejich podobu, nýbrž jejich svět, dílo či vizi,“ vypráví Evžen Škňouřil. 

Kamil Lhoták začal malovat portréty svých přátel zhruba od roku 1946.  Portrétoval svého syna, vnuka i děti svých přátel. A také básníky Jiřího Koláře nebo Františka Hrubína. Některé portréty pak Lhoták maloval i na objednávku, aby „bylo na složenky“.

 „Na výstavě uvidíme i poslední chlapecký portrét od Kamila Lhotáka z roku 1983. Na něm zvěčnil tehdy osmiletého syna svého dlouholetého přítele, básníka a šéfredaktora Jaromíra Pelce. Spolu vydali několik knih. A Lhoták také poskytl Pelcovi svá díla na četné výstavy. Včetně té vůbec poslední za jeho života, která se uskutečnila v roce 1989,“ uvádí Evžen Škňouřil. 

Život v Paláci YMCA 

Palác YMCA v centru Prahy, v němž se výstava portrétů Kamila Lhotáka uskuteční, byla postavená v roce 1928 ve stylu moderního klasicismu a dodnes si zachovává své architektonické přednosti. Kromě plaveckého bazénu se v ní nachází tělocvična s unikátní běžeckou dráhou s klopenými zatáčkami. Působí tu také anglicko-česká mateřská školka a pro veřejnost je zde otevřena restaurace s jedinečnými vysouvacími okny. Na dobré adrese si také rádi pronajímají kanceláře různé firmy a organizace. Palác je dílem významného pražského architekta Eduarda Hniličky, jednoho z tvůrců prvorepublikové Prahy, se dočkal svého slavnostního otevření právě před devadesáti lety - 28. dubna 1928 - a dnes je součástí pražské památkové rezervace.

V paláci kromě českého a evropského ústředí, sídlí i pražská organizace YMCA. Ta se v duchu své křesťanské tradice zaměřuje na sociální a volnočasové programy pro děti, mládež i celé rodiny. Organizuje nejrůznější sportovní akce, amatérské hudební a divadelní aktivity, provozuje mateřská centra a pořádá také oblíbené letní tábory. Mezi ně patří například i letní Masarykův tábor v Soběšíně u Sázavy, který vznikl již v roce 1921.

www.palacymca.cz

www.kamil-lhotak-1912.cz

Fotogalerie
7888 7890

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec