Magazín Elita

CENU KRISTIÁN LETOS PŘEVEZME FRANCOUZSKÁ HEREČKA CATHERINE DENEUVE

CENU KRISTIÁN LETOS PŘEVEZME FRANCOUZSKÁ HEREČKA CATHERINE DENEUVE

 

  • MFF Praha – Febiofest 2018 zahájí snímek VEČÍREK britské režisérky Sally Potter
  • Catherine Deneuve, Arnaud Desplechin, Leos Carax a Daniela Kolářová převezmou cenu Kristián
  • Jiří Kodet dostane in memoriam pamětní medaili
  • Febiofest zakončí film Jonathana Daytona a Valerie Faris SOUBOJ POHLAVÍ

Zahájení a zakončení festivalu

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a velmi zajímavých hostů. „Za dobu jeho trvání se festival zdesetinásobil a i diváci jsou dnes ze všech věkových i sociálních skupin,“ řekl prezident a zakladatel festivalu Fero Fenič. Letošní ročník bude slavnostně zahájen 15. března 2018 v pražském Obecním domě v Praze filmem Večírek uznávané britské režisérky Sally Potter s hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích britského dramatu se představí Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Emily Mortimer či Cillian Murphy. Festival zakončí 22. března v CineStar Anděl americký film Souboj pohlaví natočený na motivy skutečného zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě americké tenisové jedničky Billie Jean King a Bobby Riggs. V hlavních rolích diváci uvidí Emmu Stone a Steva Carella.

Ocenění cenou Kristián

MFF Praha – Febiofest 2018 ocení za celoživotní přínos filmu hned několik významných osobností.
Na slavnostním zahájení 15. března bude Kristián předán herečce Catherine Deneuve a české filmové legendě Daniele Kolářové. V průběhu festivalu si jej pak převezmou režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax. „Jsme rádi, že můžeme ocenit tak významné filmové osobnosti a že si na náš festival udělali čas ve svém nabitém programu,“ dodal ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Hosté festivalu

Hlavním hostem letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofestu bude francouzská herečka Catherine Deneuve, jejíž hvězda od 60. let, kdy ztvárnila své první výrazné role, nepohasla dodnes. Kromě režiséra filmu Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina a herce z tohoto snímku Hippolyta Girardota či herce, scénáristy a producenta Marka Gatisse se seriálem Queers se
na festivalu objeví také například režisér Kornél Mundruczó se snímkem Jupiterův měsíc. Dorazí i herečky Daphné Patakia a Maryna Cayon ze snímku Djam režiséra Tonyho Gatlifa a svůj film Sud prachu uvede ke konci festivalu také srbský režisér Goran Paskaljevic.

V sekci Generace představí režisér Ben Brand film Najděte tu malou mrchu a hoďte ji do řeky, režisérka Julia Langhof snímek Říkej, co mám dělat či Kasper Rune Larsen film Dánsko. Dvanáctihodinový projekt Out 1 slavného francouzského režiséra Jacquese Rivetta bude v pásmu čtyř projekcí uveden v kině Ponrepo. Film na festival doprovází Véronique Manniez – Rivette a herečka Hermine Karagheuz,
za Culinary Cinema přijede režisér Rasmus Dinesen s filmem Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně, v sekci Světla severu se objeví Ása Helga Hjörleifsdóttir se snímkem Labuť a sekci Docs zastupuje producent Andro Steinborn s filmem Když myslím na Německo v noci.

Soutěžní sekce Nová Evropa

I letos udělí porota složená ze 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou cenu Grand Prix a odměnu pět tisíc euro. Soutěž v rámci sekce Nová Evropa je určena pro debutující filmaře, kteří
na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek. Představí myšlenkově, formálně ambiciózní a osobitá díla mladých filmařů, kteří provokují, reflektují a přinášejí autorské pohledy na současný svět, ve kterém žijeme, a na vztahy, které prožíváme. Snímek Zimní bratři, festivalový hit minulého roku, vizuálně vytříbené drama s politickým podtextem sledující dva sourozence v odlehlém vápencovém dole, představení osobně dánská producentka Julie Waltersdorph. Do snový obrazů se propadají hlavní postavy v debutu 2557 ze současného Bangkoku. Německý režisér Roderick Warich, který se zúčastní diskuze s diváky, zachycuje odvrácenou tvář zdánlivého ráje, kde žijí jak gangsteři, tak i duchové. Herečka Sarah Francesca Brænne a režisér Kim Hiorthøj uvedou formálně hravý a emocionálně silný film zkoumající odlehčeným způsobem lidské nedostatky a obavy chaotického světa Pravidla pro všechno. Přikrášlené skutečnosti, intimitu, niternou manipulaci a nemilosrdnou skutečnost moderního partnerského vztahu osobně uvede v debutu Srdce herečka Fanni Metelius. Cena bude vítězi předána na slavnostním zakončení festivalu 22. března.

Medaile České mincovny pro Jiřího Kodeta

Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou poctil v letošním roce ražbou pamětní medaile jednoho z nejvýznamnějších českých herců Jiřího Kodeta. Zlatou medaili Jiřího Kodeta převzala na hlavní tiskové konferenci před zahájením Febiofestu manželka, paní Soňa Kodetová. Česká mincovna touto medailí navazuje na poctu věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému či Vladimíru Menšíkovi. Filmoví fandové mohou se zahájením festivalu začít hlasovat, které osobnosti se této pocty dostane
v rámci příštího ročníku Febiofestu. Medaile si mohou zakoupit na www.ceskamincovna.cz. Volný cyklus pamětních medailí s názvem Hvězdy stříbrného plátna nabídne 100 ks zlatých medailí o hmotnosti čtvrtiny unce v hodnotě 13 950 korun a nabídku doplní 400 kusů stříbrných medailí o hmotnosti
10 gramů za 950 korun.

Ocenění Amnesty International

MFF Praha – Febiofest udělí také cenu Amnesty International Febiofest Award. V porotě hodnotící osm soutěžních filmů zasedne irská herečka Ann Skelly, režisér a moderátor Šimon Holý a Martina Pařízková za Amnesty International. Amnesty International přichází na Febiofest s peticí za propuštění tibetského učitele Tašiho Wangčuka, kterému hrozí 15 let vězení za prosazování výuky tibetštiny na tibetských školách. Je obviněn ze separatismu, i když jeho cílem bylo upozornit čínské úřady na nedostatek tibetského jazykového vzdělání. Například s pomocí krátkého dokumentu z produkce New York Times, který mapoval jeho úsilí. Na rozsudek čeká ve vazbě už dva roky.

Finále soutěže I ty jsi filmařem

Do finále pátého ročníku soutěže I ty jsi filmařem byli vybráni amatérští filmaři Adam Karásek, Jáchym Belcher, Jeremy Tichý, Klára Drbohlavová, Matyáš Sobotka, Oliver Beaujard, Ondřej Samek a Petr Černý. Tématem soutěže bylo zároveň i festivalové motto Nechte se unést. Finalisté se v průběhu festivalu zúčastní workshopu pořádaného ve spolupráci s My street films. Výherci získají finanční ceny v hodnotě 30 000Kč, 13 000Kč a 7 000Kč, slavnostní vyhlášení i s projekcí všech finálových filmů finalistů proběhne 23. března od 15 hodin v prostoru Zetko youtubera Jirky Krále.

Master class se světovými režiséry

V rámci letošního doprovodného OFF programu budou mít diváci možnost setkat se s tvůrci také v rámci master class. Hosty moderovaných setkání budou francouzský režisér Arnaud Desplechin, který na festivalu uvede premiéru svého nového filmu Ismaelovy přízraky. Master class proběhne v kině Ponrepo 19. března od 17:30. Druhým hostem bude enfant terrible francouzského filmu Leos Carax. I on bude s diváky diskutovat o svých filmech ve čtvrtek 22. března od 15:30 v kině Ponrepo. Vstup na obě master class jsou zdarma.

Film Industry Prague

Film Industry Prague určené pro setkávání filmových profesionálů se koná v druhé půlce festivalu
od pondělí 19. do středy 21. března v prostorách hotelu Vienna House Andel’s Prague. Témata diskuzí budou: Jak prodávat a distribuovat evropský debut?, Úvodní přednáška na téma současné trendy ve VR, Případové studie vývoje a produkce interaktivních projektů, Současné trendy a nové možnosti jak vyprávět příběhy či Financování a další příležitosti  pro videohry a VR v Evropě. Přednášky a diskuze povedou zástupci významných filmových festivalů, sales společností, producenti, tvůrci interaktivních projektů apod.

Na festival s akreditací

Letos festival nabízí nově divácké akreditace, které mohou být třídenní, pětidenní či devítidenní (tedy na dobu trvání celého festivalu). Akreditace zahrnují levnější vstupné na projekce, ale také vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu, od pětidenních výše potom i slevu na Culinary Cinema
a u nejširší varianty i festivalové dárky a mnoho dalších výhod. Akreditace je možné koupit už nyní
na webu festivalu. Držitelé akreditací si budou moci koupit vstupenky už od 8. března od 12 hodin online, běžný předprodej bude dostupný až od půlnoci toho dne.

Febiofest 2018: ještě více měst, ještě více filmů

Výroční festivalový ročník nabídne více filmů a projekcí než kdy dříve. Během 25 let jej navštívilo mnoho stovek tisíc diváků, kteří zhlédli téměř 4 400 filmů ze 186 zemí světa. K rozdaným 41 cenám Kristián letos přibudou další čtyři významné filmové osobnosti.

Febiofest se také rozrůstá, co se týče ozvěn pražského festivalu. Letos se od 26. března do 21. dubna vydá do dalších 16 měst po celé České republice. Festival představí program s více než 170 celovečerními filmy v rámci patnácti sekcí na téměř 440 veřejných pražských projekcích. Dalších několik desítek projekcí proběhne v regionech. V rámci pražské části se budou filmy promítat již tradičně v multikině CineStar Praha - Anděl, v multikině CineStar na Černém Mostě a takév kině NFA - Ponrepo či v Městské knihovně.

Města, ve kterých bude festival probíhat:

Praha (15. 3. - 23. 3. 2018), České Budějovice (26. 3. - 28. 3. 2018), Hradec Králové (27. 3. - 29. 3. 2018), Plzeň (28. 3. - 30. 3. 2018), Chomutov (29. 3. - 30. 3. 2018), Děčín (3. 4. - 5. 4. 2018), Jihlava (4. 4. - 6. 4. 2018), Pardubice (5. 4. - 8. 4. 2018), Kladno (6. 4. - 8. 4. 2018), Vsetín (9. 4. - 11. 4. 2018), Mikulov (10. 4. - 12. 4. 2018), Liberec (11. 4. - 13. 4. 2018), Beroun (12. 4. - 14. 4. 2018), Ostrava (16. 4. - 18. 4. 2018), Brno (17. 4. - 19. 4. 2018), Zlín (18. 4. - 20. 4. 2018), Olomouc (19. 4. - 21. 4. 2018)


Další články z rubriky

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní