Magazín Elita

JAN TŘÍSKA OPĚT OŽIL DÍKY MODERNÍ METODĚ PHONART

JAN TŘÍSKA OPĚT OŽIL DÍKY MODERNÍ METODĚ PHONART

Česko-americký herec, Jan Tříska, zvaný Špinka, se chtěl stát tanečníkem. V jeho recitaci však bylo něco mimořádného, ale příliš toho nedbal, až  do momentu, kdy ho slyšel Karel Höger a přemluvil ho ke studiu herectví. Do každé role se dokázal vcítit, byl Romeem, Faustem, králem Learem i Igorem Hnízdem. Jeho duše byla nestárnoucí, bylo ho slyšet, i když mlčel…

Dne 23. září 2017 se bohužel vážně zranil při nešťastném pádu z Karlova mostu, kam chodíval rozjímat, za vnitřním klidem. Jeho zranění však byla neslučitelná se životem, i když ještě tělo vzdorovalo, jeho srdce dotlouklo o dva dny později a my všichni jsme si uvědomili, jak je vše pomíjivé, ale bohužel i to, že už nepřijde nic nového, kde by bylo Jana Třísku slyšet, i kdyby nepromluvil.

S malou náplastí, tolik potřebnou pro nás všechny, kteří jsme ho měli rádi, přišel výtvarník a grafik Roman Řehák a vytvořil obraz v nadživotní velikosti metodou PhonArt. Odhalení tohoto unikátu  se konalo v Praze v Muzeu Grévin a zúčastnilo se ho především ti, kteří se s ním setkali nejen profesně. Na skvělého herce zavzpomínala  režisérka, producentka a scénáristka  Pavlína Moskalyková, která se S Janem Třískou znala od svých pěti let, kdy v jedné inscenaci tehdy hrála jeho dceru. Jan Přeučil s manželkou, herečkou Evou Hruškovou, hudební režisér mnoha slavných amerických trháků Martin Maryška. Dorazil také Felix Slováček s Lucií Gelemovou. 

O hudební program se postaral Varhan Orchestrovič Bauer, který mimo jiné doprovodil i skvělou mezzosopranistku Danielu Šťastnou. Program skvělým kusem uzavřela muzikálová zpěvačka Petra Slaninová.

Roman Řehák nedávno obdaroval podobným obrazem třeba zpěváka Karla Gotta a Jiřího Menzela Jeho díla vlastní i další známé osobností například Miloš Forman, Jan Saudek, Karel Vágner či Hana Zagorová. 

Muzeum Grévin ukončilo svoji činnost 6. 3. 2018 a odhalení obrazu Jana Třísky bylo jednou z posledních velkých událostí tohoto zcela výjimečného muzea. 

Text a foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
7625 7626 7627 7628 7629

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih