Magazín Elita

TOMÁŠ KLUS A JANÁČKOVA FILHARMONIE OSTRAVA A NETRADIČNÍ PRŮŘEZ ZPĚVÁKOVOU TVORBOU

TOMÁŠ KLUS A JANÁČKOVA FILHARMONIE OSTRAVA A NETRADIČNÍ PRŮŘEZ ZPĚVÁKOVOU TVORBOU

Výjimečnou příležitost vychutnat si písničky Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny v dosud neslyšené podobě budou mít návštěvníci exkluzivního koncertu s Janáčkovou filharmonií Ostrava máte právě dnes od 19 hodin v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice. Pod vedením dirigenta Jana Kučery zazní 16 skladeb mapujících tvorbu Tomáše Kluse v aranžích pro symfonický orchestr.

O aranže se postaral člen Cílové skupiny, skladatel a baskytarista Jan Lstibůrek s výraznou ideovou podporou Jiřího Kučerovského. „Absolutní volnost, kterou jsem pro tvorbu symfonických aranží od Tomáše dostal je skvělá a zároveň zavazující. Snažili jsme se na skladby podívat novou optikou. Ne jenom připsat další nástroje, ale většinu písní nově vystavět tak, jako kdyby přímo pro setkání Cílové skupiny s Janáčkovou filharmonií vznikala,” vysvětlil Jan Lstibůrek, který skladbu studoval na Konzervatoři J. Ježka u Milana Svobody a jako autor stojí za projekty Blázinec a Ukolébavky.

Nápad pořádat crossoverové projekty Janáčkovy filharmonie Ostrava v Gongu se zrodil po úspěšné šňůře jejích koncertů s Jaromírem Nohavicou v roce 2012. Vznikl dokonce koncertní cyklus JFO, v němž se od té doby společně s ostravským symfonickým orchestrem představila celá řada zpěváků a skupin z jiných hudebních žánrů (Lucie Bílá, Dan Bárta, Iva Bittová nebo třeba Čechomor či Olympic). V této sezóně to byl již potřetí Hradišťan, v březnu to pak bude Ewa Farna. Tím nejaktuálnějším hostem bude již zmíněný Tomáš Klus, o jehož popularitě svědčí i neutuchající zájem o jeho koncerty. Nejinak je tomu v případě únorového koncertu s Janáčkovou filharmonií, který je již delší dobu beznadějně vyprodán. Dobrou zprávou pro zájemce o tento crossoverový projekt je další společný koncert Tomáše Kluse, Cílové skupiny a Janáčkovy filharmonie Ostrava, který je plánován na 27. července 2018 a který si nenechá ujít ani ředitel JFO Jan Žemla: „Tomáš Klus patří dle mého názoru k nejzajímavějším osobnostem české hudební scény. Sám jsem ho nedávno slyšel na festivalu ve Veverské Bítýšce. Musím říct, že to pro mě byla příjemná změna – tedy nevstoupit do koncertního sálu, ale sednout si na trávu, dát si pivo a jen poslouchat. To se asi nestane na našem společném koncertě v Gongu, ale jsem si jist, že na festivalu Štěrkovna si to zopakuji. Už teď se těším.“

Tomáš Klus a jeho Cílová skupina

Písničkář, zpěvák a herec Tomáš Klus a jeho Cílová skupina ve složení Jiří Kučerovský, Petr Škoda a Jan Lstibůrek spolu hrají, tvoří a koncertují od roku 2011. „Jsou mi vším v rámci hraní, jsou to mně blízcí lidé, mí přátelé. Hrajeme spolu už dlouho a máme spolu spoustu zážitků i mimo pódia a jsme na sebe opravdu napojení. Je to pro mě jediná kapela, kterou v životě budu mít. Myslím, že občas dojde i k tomu, že si budu chtít nahrát a zahrát něco sám, ale vždycky když budu chtít hrát s kapelou, tak to bude jedině Cílová skupina,“ říká Tomáš Klus.

Janáčkova filharmonie Ostrava

Janáčkova filharmonie Ostrava, jeden z nejvýznamnějších českých orchestrů, se v posledních letech otevírá celému světu a vychází mu vstříc s novým šéfdirigentem Heikem Mathiasem Försterem. V zahraničí chce propagovat českou hudbu, jejíž interpretace je hlavní doménou orchestru, v sídelním městě chce publiku představovat nejlepší a nejzajímavější světová díla v podání špičkových sólistů a dirigentů. Orchestr je pravidelně zván do zahraničí (v poslední době např. USA, Korea, Čína, Německo, Rakousko), věnuje se koncertům začínajících hvězd, ale i proslulých světových sólistů a dirigentů. Jeho repertoár sahá od klasiků až po neprozkoumaná díla posledních let. Domovskou síní je pro JFO společenský sál Domu kultury města Ostravy. Již několik let se také prezentuje v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice.

Fotogalerie
7486 7487

Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih